18/1/2017

Ευχαριστήριο του Συλλόγου φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες Κεντρικής Μακεδονίας στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.

27/10/2017

Στις 27 Οκτωβρίου 2017 οι μαθητές της Γ’ τάξης μαζί με τη δασκάλα τους, κα. Τσουρουγιάννη Ιωάννα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στην πραγματοποίηση της γιορτής που είχε αναλάβει η τάξη τους.

Οι αφηγητές αναφέρθηκαν στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και ακούστηκαν πολεμικά ανακοινωθέντα. Οι μαθητές τραγούδησαν επετειακά τραγούδια και σαν μικροί ηθοποιοί έπαιξαν το ρόλο τους στα θεατρικά σκετσάκια. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Θεατρολόγου του σχολείου μας, κ. Ευαγγέλου Ευπραξίας καθώς και της Μουσικού μας κ. Ντίνα Tουρνή.

Στο τέλος χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με την καθοδήγηση του Γυμναστή μας κ. Ατσάλη Επαμεινώνδα.

24/11/2017

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Β’ τάξης στο ελαιοτριβείο του κ. Ξενάκη

     Το φθινόπωρο ανάμεσα σε άλλες αγροτικές εργασίες ( τρύγος, όργωμα ) είναι η εποχή που όσοι έχουν ελιές τις  μαζεύουν, τις βάζουν σε σακιά και τις πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο για να βγάλουν το δικό τους λάδι που είναι πιο γευστικό αλλά και πιο αγνό από το έτοιμο λάδι που βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ.                                           

     Έτσι οι μαθητές της Β’ τάξης αποφάσισαν να επισκεφτούν το ελαιοτριβείο του κ. Ξενάκη που βρίσκεται κοντά στο σχολείο τους. Εκεί είδαν τα βασικά στάδια για την παραγωγή του ελαιόλαδου από την ελιά ( πλύσιμο, πλάσιμο, άλεση, μάλαξη και παραλαβή του ελαιόλαδου αφού αυτό διαχωριστεί από τα υγρά απόβλητα του και από τον πυρήνα-κουκούτσι). Στο τέλος της επίσκεψης μας, ο κ. Ξενάκης έδωσε στα παιδιά λίγο ελαιόλαδο για να ετοιμάσουν ένα πρόχειρο και απλό κολατσιό με βασικό συστατικό το ελαιόλαδο. Έτσι οι μαθητές βρήκαν έναν χώρο κοντά στο ελαιοτριβείο όπου κάθισαν και ετοίμασαν ένα πολύ υγιεινό και πολύ γευστικό κολατσιό, μια φέτα χωριάτικο ψωμί και λίγο ελαιόλαδο από πάνω αντί για βούτυρο. Τα παιδιά απόλαυσαν το εύκολο αυτό σνακ κι αντάλλαξαν ιδέες για το πώς μπορούν να το φτιάξουν και στο σπίτι, προσθέτοντας και άλλα υλικά (λίγη ρίγανη, ντομάτα, τυρί).

     Ευχαριστούμε τον κ. Ξενάκη που μας δέχτηκε παρά τον φόρτο εργασίας αυτής της περιόδου.

     Οι μαθητές της Β’  τάξης και η δασκάλα τους

1/12/2017

Συμμετοχή των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης στις δράσεις, για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, στην πλατεία Βουνακίου στις 1/12/2017.

22/12/2017

Γ΄ ΤΑΞΗ

EΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ «ΞΕΝΑΚΗ»

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2017 η Γ ΄ τάξη στο πλαίσιο της Ευέλικτης ζώνης πραγματοποίησε επίσκεψη στο ελαιοτριβείο του Ξενάκη, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σχολείο μας στην περιοχή Λατόμι.Έγινε ξενάγηση στο χώρο του ελαιοτριβείου και λύθηκαν απορίες των παιδιών για την παραγωγή του ελαιολάδου.  Στο σχολείο μιλήσαμε για την ελιά, τα προϊόντα της και την διατροφική της αξία. Έγινε αναφορά σε τραγούδια και στον μύθο για τη διαμάχη  ανάμεσα στην Αθηνά και στον Ποσειδώνα για την κυριαρχία στην Αττική και τη νίκη της Αθηνάς μιας και το δώρο της θεωρήθηκε πολυτιμότερο      και πήρε το όνομά της η Αθήνα. Συζητήσαμε για την εποχή που μαζεύουμε τις ελιές, την περίοδο που ανθίζουν, πώς καταλαβαίνουμε την ηλικία    του δέντρου κ.α.

8/2/2018

Συλλογή τροφίμων για άπορες οικογένειες του νησιού από το σχολείο μας.

14/3/2018

Δραστηριότητα της Β΄ Τάξης

17/4/2018

ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 οι μαθητές της Γ’ τάξης επισκέφθηκαν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με στόχο τη σωστή ενημέρωση από το Τμήμα Τροχαίας Χίου για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και έγκαιρη απόκτησης ορθής κυκλοφοριακής αγωγής. Οι μαθητές έμαθαν τι πρέπει να προσέχουν όταν είναι πεζοί, παρατήρησαν αρκετές πινακίδες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και κατανόησαν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στο δρόμο και στο αυτοκίνητο. Επίσης έμαθαν τι πρέπει να προσέχουν όταν κυκλοφορούν τη νύχτα και γνώρισαν τους κανόνες ασφάλειας που πρέπει να τηρούν όταν οδηγούν ποδήλατο.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΛΤΑ (ΦΑΡΚΑΙΝΑ)

Την ίδια μέρα τα παιδιά έκαναν και άλλη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Διανομής Αλληλογραφίας των ΕΛΤΑ στη Φάρκαινα με σκοπό να μάθουν τη διαδικασία αποστολής και παραλαβής δεμάτων και αλληλογραφίας, να ενημερωθούν για το πώς τα ΕΛΤΑ εξυπηρετούν τους πολίτες, τη λειτουργία τους, τον τρόπο που οι άνθρωποι στέλνουν την αλληλογραφία και τα δέματά τους και να κατανοήσουν  τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι ο φάκελος να φτάσει στον προορισμό του.

20/4/2018

Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 οι μαθητές των τάξεων Ε΄ και Στ΄ του σχολείου μας παρακολούθησαντο Kids Save Lives, το οποίο είναι ένα προτεινόμενο πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC), εγκεκριμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει όλα τα παιδιά του κόσμου στις πρώτες βοήθειες.

Το σχολείο ευχαριστεί θερμά τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές: την παθολόγο ιατρό κα Πατεινιώτη, τον κ. Τσέτσερη, την κα Τριανταφυλλίδου και την κα Μερμηγκούση.

8/5/2018

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Ε΄ τάξης σε αρχαιολογική σκαπάνη.         

Οι μαθητές της Ε’ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησαν την Τρίτη 8 Μαΐου 2018 εκπαιδευτική επίσκεψη σε αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή της Αγίας Άννας Καπέλα.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Μαρία Φινφίνη η οποία τους μίλησε για το χώρο της ανασκαφής καθώς και τον τρόπο εργασίας των αρχαιολόγων.

Επιπλέον δόθηκαν στους μαθητές θραύσματα από αγγεία, τους κοινοποιήθηκαν πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά τους και στη συνέχεια τα παιδιά προσπάθησαν να μαντέψουν την χρονολογική περίοδο προέλευσης των θραυσμάτων, καθώς και τη χρηστική τους αξία.

Μετά την ξενάγηση οι μαθητές επισκέφθηκαν το κοντινό πάρκο όπου ξεκουράστηκαν κι έπαιξαν.

Οι μαθητές έγραψαν:

«Ένιωσα υπέροχα, περίεργα κι ευχάριστα…. Η κυρία αρχαιολόγος ήταν γλυκιά και καλή».

Νικολέττα

«Η εμπειρία ήταν τέλεια, μάθαμε πολλά πράγματα για τις αρχαιολογικές ανασκαφές».

Κωνσταντίνα

«Εμένα μου άρεσε που έπιασα το αγγείο, το χάρηκα…. Η ευχή μου είναι να ξαναεπισκεφθώ αυτό το φανταστικό μέρος , με αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους» .

Κυριακή

«…μάθαμε πολλά πράγματα για την αρχαιολογία, ήταν μια φανταστική εμπειρία, ελπίζω να ξαναπάμε».

Νικόλας

«Σήμερα πήγαμε στην αρχαιολογική σκαπάνη και μάθαμε να αναγνωρίζουμε αν τα αγγεία είναι νέα ή παλιά».

Σωτήρης

«Μάθαμε διάφορα ωραία πράγματα όπως πώς να βλέπουμε από πια χρονολογική περίοδο είναι το κάθε πράγμα».

Κοσμάς

19/5/2018

22/5/2018

Επίσκεψη στο μουσείο ιστορίας της εκπαίδευσης

Την Τρίτη 22 Μαΐου και την Τετάρτη 23 Μαΐου, επισκέφτηκαν το μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης η Γ’ και η Β’ τάξη του σχολείου μας αντίστοιχα. Η ξενάγηση στο μουσείο ενθουσίασε τους μικρούς μαθητές που είχαν την ευκαιρία να δουν σχολικά είδη από τα παλιά χρόνια που δε χρησιμοποιούνται πια, όπως την πλάκα, το κοντύλι, το μελανοδοχείο, την πένα κι άλλα πολλά. Επίσης οι μαθητές έμαθαν ενδιαφέροντα πράγματα για τη σχολικά ζωή τα παλιά χρόνια, όπως το συσσίτιο, τη σχολική ποδιά που ήταν υποχρεωτική για όλους τους μαθητές καθώς και γα τη βέργα των δασκάλων που ήταν ο φόβος κι ο τρόμος των μαθητών. Και φυσικά, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι μαθητές δεν ήταν μόνοι τους. Είχαν μαζί τους κάποιους μικρούς φίλους από τα παλιά. Ποιους; Τον Μίμη και την Άννα, τους ήρωες του παλιού αλφαβητάριου!

23/5/2018

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Το 9ο Δημοτικό Σχολείο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πραγματοποίησαν τα τα εγκαίνια της σχολικής μας βιβλιοθήκης, με την τιμητική παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών, Οινουσσών κ.κ. Μάρκου..

????????????????????????????????????

23/5/2018

Δράσεις για την ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό.

7/6/2018

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Παναγιάς κ.κ. Μάρκο για τη στήριξη του σχολείου μας.

13/6/2018

Πανελλήνιος Διαγωνισμό Φυσικής / Φυσικών “Αριστοτέλης”

Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής

2ο Βραβείο Αριστείας

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας της ΣΤ΄ τάξης, Τασούδη Παναγιώτη και Φουστέρη Δημήτριο, για την διάκρισή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής / Φυσικών “Αριστοτέλης” Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής.

3/6/2018

Αθλητικές Δράσεις με τη λήξη του σχολικού έτους 2017-2018

Ευχαριστούμε τον γυμναστή μας κ. Παμείνη Ατσάλη και τους μαθητές του σχολείου μας για τις όμορφες αθλητικές στιγμές που μας χάρισαν.

14/6/2018

Καπάκια στην Χίο από την Κάρυστο.

Ευχαριστούμε τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου και την καθηγήτρια Πληροφορικής κα Τερεζάκη Αριστέα για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. 

Δημοτικό Σχολείο Καρύστου Βίντεο για Ανακύκλωση

15/6/2018

Eυρωπαϊκό προγράμμα etwinning – ‘Get to know Each Other’

Οι μαθητές της Στ΄ Τάξης του σχολείου μας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος etwinning για το μάθημα των Αγγλικών υλοποίησαν το πρόγραμμα ‘Get to know Each Other’. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αντάλλαξαν γράμματα και ευχετήριες κάρτες με μαθητές από σχολεία της Πολωνίας, Αγγλίας, Ιταλίας κ.α. Επίσης, ζωγράφισαν την πόλη τους, μίλησαν για το σχολείο τους και έφτιαξαν video γι’ αυτό το σκοπό.