14-6-23

Έκθεση Ζωγραφικής

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε μιλώντας για τον θεσμό της οικογένειας λέγοντας στα παιδιά πως και το σχολείο είναι μία μεγάλη οικογένεια και συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον με αγάπη και σεβασμό.

Κατόπιν επεκτείναμε το συγκεκριμένο θέμα με τη γιορτή της οικογένειας (στην οποία συμμετείχαν γονείς, κηδεμόνες, νονοί, συγγενείς …) όπου προσδιορίσαμε ότι η οικογένεια δεν δημιουργείται όπου υπάρχει συγκεκριμένο πλήθος μελών ή συγκεκριμένοι ρόλοι ή όπου υπάρχει ομοιότητα εξωτερικών και εσωτερικών χαρακτηριστικών αλλά γεννιέται και ευδοκιμεί όπου υπάρχει αγάπη.

Τέλος ολοκληρώσαμε με μία έκθεση ζωγραφικής  ανοιχτή σε όλο το σχολείο με έργα που δημιούργησαν τα παιδιά της Α’ και Β’ Τάξης σε συνεργασία με τις οικογένειές τους.

Ευχαριστούμε θερμά όλες τις οικογένειες που στήριξαν τις παραπάνω δράσεις και όλους τους επισκέπτες της έκθεσης ζωγραφικής που μας επιβράβευσαν με το ζεστό τους χειροκρότημα και τα καλά τους λόγια!

Α’ και Β’ Τάξη : Σαραντινούδη Μαρία, Σκαπινάκη Αθηνά

13-6-23

Καλοκαιρινή Γιορτή Λήξης για όλο το Σχολείο

Με μία θεαματική γιορτή μουσικής, χορών, αθλημάτων, δρώμενων και ομαδικών παιχνιδιών γιορτάστηκε και φέτος η λήξη του σχολικούς έτους. Όλα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί συγκεντρωθήκαμε στην αυλή του σχολείου και παρουσία των οικογενειών τους παρουσιάσαμε πολλές διασκεδαστικές δράσεις! Παίξαμε, τρέξαμε, εκφράσαμε τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς μας μα πάνω από όλα συνεργαστήκαμε και ήρθαμε ακόμα πιο κοντά στην εκπνοή του χρόνου.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για τις δράσεις τους και ιδιαίτερα στον κ. ΠαμείνηΑτσάλη, τον γυμναστή του σχολείου μας, που συνεργάστηκε με όλες τις τάξεις και προετοίμασε αθλητικές δραστηριότητες γιαόλους. Ευχαριστούμε και όλες τις οικογένειες που μας συντρόφεψαν, μας καμάρωσαν, συμμετείχαν στις δράσεις και μάς χάρισαν το πιο θερμό χειροκρότημά τους! Να είμαστε όλοι καλά, να χαιρόμαστε και να καμαρώνουμε τα παιδάκια του σχολείου μας!

13-6-23

Δωρεά χυμών από το Εργοστάσιο Χυμών Κάμπου Χίου

Ευχαριστούμε θερμά το Εργοστάσιο Χυμών Κάμπου Χίου για τη δωρεά χυμών σε όλους
τους μαθητές και τις μαθήτριές μας! Θα τους πιούμε στην υγειά σας! Να είστε καλά , πάντα
να προσφέρετε και να αναδεικνύετε τις όμορφες γεύσεις των ντόπιων προϊόντων μας!

12-6-23

Δωρεά Η/Υ από το κατάστημα ηλεκτρικών και οικιακών συσκευών «Κωτσόβολος».

Ευχαριστούμε θερμά το κατάστημα ηλεκτρικών και οικιακών συσκευών «Κωτσόβολος» για τη δωρεά ενός Η/Υ στο σχολείο μας. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός αποτελεί αναγκαίο και χρηστικό βοήθημα στην καθημερινότητά μας και προάγει το εκπαιδευτικό έργο. Είμαστε ευγνώμονες  γι’ αυτή τη δωρεά σας! Να είστε καλά! Πάντα να προσφέρετε και να βοηθάτε! Καλές δουλειές να έχετε!

12-6-23

Δομημένο Διάλειμμα

Σε συνέχεια των δράσεων των προηγούμενων χρόνων για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών και των μαθητριών μας στο διάλειμμα (π.χ. ανάθεση ρόλων: διαιτητής παιχνιδιού, φρουρός καθαριότητας …, μουσικά διαλείμματα και διαγωνισμός χορού…) δημιουργήσαμε το δομημένο διάλειμμα. Πρόκειται για ένα οργανωμένο πρόγραμμα αθλημάτων και ομαδικών παιχνιδιών με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, βόλει, μήλα …). Κάθε τάξη έχει το εβδομαδιαίο της πρόγραμμα και γνωρίζει σε ποιο παιχνίδι και πότε μπορεί να συμμετέχει καθώς και σε ποια διαλείμματα μπορεί να ακολουθεί ελεύθερη απασχόληση.

Η δράση διοργανώθηκε με τη βοήθεια του κ. Παμείνη Ατσάλη, του γυμναστή του σχολείου μας ο οποίος διοργάνωσε το πρόγραμμα και επιμελείται μαζί με τους εφημερεύοντες το μοίρασμα των μπαλών και την τήρηση των κανόνων των παιχνιδιών.

Για τα παιδιά αυτή η δράση είναι μία από τις αγαπημένες τους αφού έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πολλά και διαφορετικά παιχνίδια και να έρθουν πιο κοντά με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους. 

12-6-23

Τριήμερη Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Μυτιλήνη

Με τα δύο τμήματα της ΣΤ’ πραγματοποιήσαμε μία υπέροχη τριήμερη εκδρομή ακολουθώντας το πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλας Λέσβου.

Την πρώτη μέρα  ξεκινήσαμε την εκδρομή μας προς τον υδροβιότοπο στον κόλπο της Καλλονής,  όπου είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε μερικά σπάνια είδη πουλιών που ήρθαν να ξαποστάσουν από το μακρύ αποδημητικό ταξίδι τους. Σε μια μικρή στάση τα παιδιά τάισαν χελωνίτσες. Μετά από λίγο φτάσαμε στις Αλυκές της Καλλονής, όπου έμαθαν για το αλάτι και πώς συλλέγεται με φυσικό τρόπο.  Μια ανάσα ξεκούρασης πήραμε στην Σκάλα Καλλονής δίπλα στη θάλασσα για να συνεχίσουμε την εκδρομή μας στον Ταξιάρχη, τη Μονή Λειμώνος και τον Άγιο Ραφαήλ, και να καταλήξουμε στο  κέντρο της Μυτιλήνης όπου έληξε η πρώτη μέρα.

Το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε προς το Σίγρι και το απολιθωμένο δάσος. Στη διαδρομή προς το Δυτικό μέρος του νησιού απολαύσαμε το φυσικό τοπίο. Περάσαμε από τους ελαιώνες, στο πευκοδάσος και καταλήξαμε σε ένα μέρος διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει, καθώς,  λόγω των ηφαιστείων, η φύση δεν ανθίζει με τον ίδιο τρόπο. Από το χωριό Βατούσα μέχρι και το μουσείο του απολιθωμένου δάσους παρατηρούσαμε απολιθώματα κορμών κατά μήκος του δρόμου. Στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους τα παιδιά γνώρισαν την εξέλιξη της ζωής στην περιοχή και έμαθαν για τους σεισμούς. Μία ξεχωριστή εμπειρία ήταν η προσομοίωση σεισμών στην ειδική πλατφόρμα. Ξεκουραστήκαμε στην Άντισσα και η μέρα μας έκλεισε στο λιμάνι της Λέσβου.

Την τελευταία μέρα φτάσαμε στην Αγιάσο, ένα γραφικό χωριό χτισμένο στην πλαγιά του όρους Όλυμπος, περιτριγυρισμένο από καστανιές, κερασιές, συκιές και πλατάνια. Τα παιδιά επισκέφθηκαν το λαογραφικό μουσείο του χωριού, την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και περπάτησαν στα μονοπάτια και την αγορά του χωριού. Το απόγευμα επιστρέψαμε στη Μυτιλήνη, όπου γνωρίσαμε τον λαχανόκηπο του 1ου  Δ.Σ. Μυτιλήνης με την καθοδήγηση του κ. Σγατζού. Έπειτα, επισκεφθήκαμε την Περιφερειακή Διευθύντρια, κα Στρατάκη-Συβρή Αικατερίνη, στην οποία τα παιδιά έδωσαν μια κάρτα που της εύχονταν “Καλό καλοκαίρι” . Η εκδρομή μας στη Λέσβο έληξε με την επίσκεψη στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Καγιάνι όπου απολαύσαμε τη θέα δοκιμάζοντας τοπικά γλυκά.

Επιστρέψαμε στη Χίο, μικροί και μεγάλοι, κατενθουσιασμένοι από αυτήν τη θαυμάσια εμπειρία μας! Περάσαμε καταπληκτικά! Είδαμε νέα μέρη, αποκτήσαμε πολλές γνώσεις και διασκεδάσαμε με την ψυχή μας! Αυτή η εκδρομή σίγουρα θα αποτελέσει μία από τις καλύτερες αναμνήσεις της φετινής χρονιάς! Ευχαριστούμε θερμά την κα Στρατάκη – Συβρή Αικατερίνη, τον κ. Σγάτζο κι όλους τους συνεργάτες από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλας Λέσβου για τη ζεστή φιλοξενία και τη στήριξη στην οργάνωση – υλοποίηση της εκδρομής καθώς και τους γονείς των παιδιών που μας συντρόφεψαν για άλλη μια φορά με την καλή τους διάθεση και τη θετική τους ενέργεια σε αυτή μας τη δράση.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Τζάνα Ελένη, Χαχάλη Ηλιάνα, Παληού Χριστίνα – Ειρήνη.

8-6-23

Παραλαβή Καπακιών από το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Επισκέφθηκε σήμερα το σχολείο μας ο Πρόεδρος, κ. Κλουμάσης Σταμάτης, του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου για την παραλαβή καπακιών στο πλαίσιο της δράσης «Καπάκια μαζεύω, συνεισφέρω, βοηθώ!», που πραγματοποιείται από τις προηγούμενες χρονιές στο σχολείο μας.

Με τη βοήθεια όλων των μαθητών, μαθητριών και των οικογενειών τους καταφέραμε να γεμίσουμε μία καρότσα με πακέτα καπακιών! Ο κ. Κλουμάσης μας ευχαρίστησε και αποχώρησε για να συνεχίσει την παραλαβή των καπακιών κι από άλλα σχολεία.

Ευχαριστούμε κι εμείς με τη σειρά μας όλη τη σχολική κοινότητα για την ευαισθητοποίηση και τη στήριξη για άλλη μία φορά σε αυτή τη δράση αλλά και το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας για τη συνεργασία και την παραλαβή των καπακιών από τον χώρο μας. Ελπίζουμε με την προσπάθεια αυτή να καλυφθούν κάποιες από τις ανάγκες του Σωματείου κι ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τη νέα χρονιά!

7-6-23

Μαθηματικός Διαγωνισμός «Παιχνίδι και Μαθηματικά»

Μαθητές/τριες της  Ε’  και ΣΤ’  τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 στον 17ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» του περιοδικού «Ο μικρός Ευκλείδης» που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία  υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και δοκίμασαν τις γνώσεις τους σε αυτήν τη γνωστική πρόκληση! Συγχαρητήρια και στα παιδιά που κατάφεραν να διακριθούν ανταμείβοντας τους κόπους, την υπευθυνότητα και την εργατικότητά τους με αυτήν την επιτυχία!

Όλοι οι εκπαιδευτικοί και όλες οι οικογένειες αισθανόμαστε περήφανοι για κάθε σας επίτευγμα που σας εξελίσσει πνευματικά και κοινωνικά με ή χωρίς διακρίσεις!

https://www.alithia.gr/paideia/diakrithentes-mathites-sto-diagonismo-paihnidi-kai-mathimatika

6/6/2023

Σχολικοί αθλητικοί αγώνες

Για άλλη μία χρονιά το σχολείο μας συμμετείχε στους αθλητικούς αγώνες  στίβου όλων των δημοτικών σχολείων της Χίου.

Μόνο περηφάνια μπορούμε να νιώσουμε για τα παιδιά που συμμετείχαν. Συγχαρητήρια σε όλους και ένα μεγάλο Μπράβο στον γυμναστή της καρδιάς μας κ. Παμείνη Ατσάλη.

Σημασία δεν έχει η νίκη, αλλά η προσπάθεια και η συμμετοχή. Ως σχολείο, είμαστε υπερήφανοι για την συμμετοχή και τις επιτυχίες των μαθητών μας στον χώρο του αθλητισμού. Οι μαθητές μας συμμετείχαν τόσο σε ατομικά όσο και σε ομαδικά αθλήματα επιδεικνύοντας τα ταλέντα και την αφοσίωσή τους. Είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να αλληλεπιδράσουν με συμμαθητές τους από διαφορετικά σχολεία. Αυτή η εμπειρία τους βοήθησε να αναπτύξουν την κοινωνική τους ικανότητα και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Είμαστε περήφανοι για  τους αθλητές-μαθητές μας, γιατί εκπροσωπούν αξίες υγιούς αθλητισμού και ζωής με τον καλύτερο τρόπο. Ελπίζουμε, ως σχολείο, να  παρέχουμε στο μέλλον συνθήκες που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των αθλητικών τους δεξιοτήτων.

http://dipe.chi.sch.gr/2023/06/09/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%ce%b5%ce%b1%cf%83-%cf%83%ce%b5%ce%b3%ce%b1%cf%83-%cf%87%ce%b9%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b3/

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Παμείνης Ατσάλης

30 και 31-5-23

Επίσκεψη στο Πάρκο Ανακύκλωσης

Στις 30 και 31 Μαΐου τα παιδιά μας επισκέφθηκαν το Πάρκο Ανακύκλωσης στον χώρο της πηγής της Κλειδούς. Η Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Χίου (ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. ΑΕ) σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου, το Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης κι άλλους φορείς (Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Ποδηλάτες Χίου, Ερυθρός Σταυρός, ΟΜΙΚΡΟΝ, ), στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος δημιούργησαν για εμάς πολλαπλούς σταθμούς βιωματικής μάθησης, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και διασκέδασης μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν  παιχνίδια δράσης και ανακύκλωσης, παράσταση Καραγκιόζη, μοίρασμα ποπκορν και νερού και λαχειοφόρος.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς  καθώς και στους εθελοντές της δράσης, για τη μοναδική εμπειρία, τη χαρά  και  τη διασκέδαση που προσέφεραν σε όλους τους συμμετέχοντες. Από το Πάρκο της Ανακύκλωσης αποκτήσαμε όμορφες εικόνες,  εισπράξαμε ευγένεια , χαμόγελα , διασκεδάσαμε και αγαπήσαμε ακόμα περισσότερο  την ανακύκλωση! Σας ευχαριστούμε!

30-5-23

Ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα

Ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα δημιούργησαν τα παιδιά του Στ1 και του ΣΤ2 του σχολείου μας με την πολύτιμη καθοδήγηση και βοήθεια των δασκάλων τους κας Ηλιάννας Χαχάλη και κας Χριστίνας Παληού. Πρόκειται για ένα μουσείο με πρωτότυπες χειροποίητες δημιουργίες εστιασμένες στα ενδιαφέροντα και τις ενασχολήσεις των παιδιών. Σε αυτό το μουσείο δεν γνωρίζεις τον δημιουργό καμίας κατασκευή. Όλα τα εκθέματα θεωρούνται ισάξια, ενδιαφέροντα και ξεχωριστά! Μέσα στους υπεύθυνους του μουσείου  που βρίσκονται στον χώρο της έκθεσης θα συναντήσεις σίγουρα παιδιά από το σχολείο μας αλλά και παιδιά που φοιτούσαν παλαιότερα στο 9ο Δημοτικό.  Σε αυτό το μουσείο μπορείς να βρεις πράγματα με τα οποία ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο αν είσαι μαθητής και μαθήτρια του Δημοτικού αλλά και πληροφορίες και γνώσεις για μέρη και συνήθειες που ποτέ σου δεν είχες φανταστεί! Σε αυτό το μουσείο υπάρχουν εκθέματα που δεν αγγίζεις, εκθέματα που αγγίζεις κι εκθέματα που περιεργάζεσαι γα να τα ανακαλύψεις! Πρόκειται για ένα μουσείο σκέτο μυστήριο που εντυπωσίασε όλους τους επισκέπτες και κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις!

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά του ΣΤ1 και του ΣΤ2 για τη συνεργασία τους και το μεράκι με το οποίο δούλεψαν αλλά και στις δασκάλες τους για την επιμέλεια, την οργάνωση και τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας! Μας χαρίσατε μία υπέροχη εμπειρία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων! Σας ευχαριστούμε!

ΣΤ1 και ΣΤ2: Χαχάλη Ηλιάννα, Παληού Χριστίνα – Ειρήνη

29-5-23

Β’ Επίσκεψη Συγγραφέα κας Σγουρέλλη

Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα στο σχολείο μας τη συγγραφέα κα Βίκυ Σγουρέλλη. Η κα Βίκυ είχε επισκεφθεί ξανά την Α’ και Β’ Τάξη του σχολείου μας και είχε ξεκινήσει εργαστήρια δημιουργικής γραφής με τα παιδιά στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Με την πολύτιμη βοήθειά της τα παιδιά είχαν δουλέψει σε ομάδες και είχαν δημιουργήσει τα βασικά σχεδιαγράμματα των ιστοριών τους. Στο διάστημα των δύο μηνών που ακολούθησαν τα παιδιά ολοκλήρωσαν τα παραμύθια τους κι έτσι προγραμματίσαμε μία δεύτερη συνάντηση για να της παρουσιάσουν τις ιστορίες τους.

Πάντα πρόσχαρη, θετική, με συμβουλευτική διάθεση, με συγγραφικό ενδιαφέρον κι υπέρμετρη αγάπη για τα παιδιά η κα. Βίκυ άκουσε όλες τις ιστορίες και συγχάρηκε όλα τα παιδιά για τη συνεργασία τους και τα  δημιουργήματά τους. Τα παιδιά από την άλλη είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε κοινό τις ιδέες τους, το απόλαυσαν κι ευχαριστήθηκαν κάθε χειροκρότημα και κάθε έπαινο.

Στο τέλος η κα Βίκυ χάρισε σε όλα τα παιδιά, στις δασκάλες, στη Διευθύντριά μας, κα Ελένη Τζάνα, και στη βιβλιοθήκη του σχολείου από ένα βιβλίο «Μέμορι» της προσωπικής της συλλογής. Κα Βίκυ το βιβλίο σας αυτό, που μιλάει για τη δύναμη της θέλησης, θα μας βοηθήσει όλους μικρούς και μεγάλους να μάθουμε πώς να ξεπερνάμε τις τρικλοποδιές και ειδικά αυτές που βάζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας!

Σας ευχαριστούμε θερμά! Σας ευχόμαστε να είστε πάντα τόσο δημιουργική και η συναισθηματική σας γενναιοδωρία να επιστρέφει πίσω σε εσάς διπλή!

Α’ και Β’ Τάξη: Τζάνα Ελένη, Σαραντινούδη Μαρία, Σκαπινάκη Αθηνά.

25-5-23

Γιορτή Οικογένειας

Μία πολύ ξεχωριστή μέρα περάσαμε σήμερα! Μαζευτήκαμε όλοι μαζί παιδιά, γονείς, συγγενείς δασκάλες και η κα. Ελένη, η Διευθύντριά μας και πήγαμε στη Δασκαλόπετρα να ζωγραφίσουμε με θέμα: «Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει οικογένεια». Με αυτόν τον τρόπο θέλαμε να αφιερώσουμε μία μέρα στον δεσμό της οικογένειας και να γιορτάσουμε το προνόμιο της σχέσης αγάπης, εμπιστοσύνης, ασφάλειας και  κατανόησης που συνδέουν τα μέλη μιας οικογένειας.  Εννοείται ότι η δράση αυτή συνοδεύτηκε με μπόλικο παιχνίδι και καλό φαγητό! Ευχαριστούμε πολύ όλες τις οικογένειες που συμμετείχαν στη δράση με τόση χαρά και προθυμία και τους υπεύθυνους του αναψυκτηρίου της Ηούς που μας περιποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και τροποποίησαν τον χώρο τους για να φιλοξενήσουν τη δράση μας. Προσεχώς θα ακολουθήσει κι έκθεση των συγκεκριμένων έργων ζωγραφικής στο σχολείο.

Α’ και Β’ Τάξη: Τζάνα Ελένη, Σαραντινούδη Μαρία, Σκαπινάκη Αθηνά

23-5-23

Ευχαριστήριο Μήνυμα προς Σεβαστό Πατέρα Ιωάννη και Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής  Λετσαίνης

Σεβαστέ Πατέρα Ιωάννη και Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής  Λετσαίνης,

Μέσω της παρούσας επιστολής θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες του Σχολείου μας για την εξαιρετική χειρονομία της αγοράς υποδημάτων για παιδιά των οικογενειών του Σχολείου μας.

Πάντοτε, σε κάθε μας έκκληση για συνεργασία και στήριξη, η ανταπόκρισή σας είναι άμεση και υποστηρικτική. Ενισχύετε με αγάπη τόσο τη σχολική μας κοινότητα, όσο και την ευρύτερη περιοχή της εκκλησιαστικής σας ενορίας και της τοπικής κοινωνίας.

Δώσατε χαρά στα σπίτια και τις καρδιές των οικογενειών του σχολείου μας και σας ευχαριστούμε από καρδιάς  γι’ αυτήν την προσφορά αγάπης!

Ο Θεός να σας χαρίζει υγεία και δύναμη για τη συνέχιση του έργου σας!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Η Διευθύντρια

Τζάνα Ελένη

23-5-23

Επίσκεψη Πατέρα Βασίλειου στο σχολείο μας

Ευχαριστούμε πολύ τον Πατέρα Βασίλειο για το κέρασμα που προσέφερε σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας εις μνήμη της αειμνήστου πρεσβυτέρας του, Κωνσταντίας.

23-5-23

Κατασκευή Ρομποτικής

Σήμερα το πρωί μας περίμενε όλους μία έκπληξη στο σχολείο. Η μαθήτρια της Ε’ τάξης Βανέσα Κ.  και ο μαθητής της Α’ τάξης Κωνσταντίνος Π. μας παρουσίασαν μία κατασκευή ρομποτικής που έφτιαξαν μόνοι τους. Τα παιδιά συναρμολόγησαν ανακυκλώσιμα υλικά για να φτιάξουν έναν τρισδιάστατο κάβουρα κι έπειτα ακολουθώντας έναν κώδικα ρομποτικού συστήματος κατάφεραν να κάνουν τον κάβουρά τους να κινείται πλάγια και  να αναγνωρίζει τις γωνίες στις διαδρομές του. Με αυτόν τον τρόπο ο μικρός κάβουρας κάθε φορά που κινείται πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια με γωνίες, π.χ. ένα ορθογώνιο τραπέζι, μπορεί και αλλάζει αυτόματα κατεύθυνση πορείας κι έτσι δεν κινδυνεύει να βγει εκτός επιφάνειας  ή να πέσει κάτω. Μπράβο παιδιά γι’ αυτήν την πρωτοβουλία σας και για την καλή σας διάθεση να τη μοιραστείτε μαζί μας στο σχολείο! Ο κώδικάς σας θα κρατήσει τον μικρό κάβουρά ασφαλή!

18-5-23

Αφήγηση χιώτικων παραμυθιών

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου που διοργάνωσε στο σχολείο μας αφήγηση παραμυθιών και την κα. Ανεζούλα Κατσιμπίρη και τους συνεργάτες της που ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτό το κάλεσμα. Η αφήγηση ήταν πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη καθώς πραγματοποιήθηκε σε ήχους και ρυθμούς  της  χιώτικης  ντοπιολαλιάς. Με αυτόν τον τρόπο οι παρευρισκόμενοι είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν και να ακούσουμε μία παραδοσιακή διάλεκτο όμοια με αυτή που χρησιμοποιούν παππούδες και γιαγιάδες των χωριών του νησιού μας. Συγχαρητήρια στην κα. Ανεζούλα και στην ομάδα της που προσπαθούν μέσα από παραστατικές κι ευφάνταστες αφηγήσεις, παιγνιώδη τραγούδια και παρακινητικές μελωδίες να εναρμονίσουν το παρελθόν με το μέλλον. Στο τέλος των αφηγήσεων τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να λύσουν απορίες τους σχετικά με την πλοκή των ιστοριών παρατηρώντας εικόνες με στοιχεία των παραμυθιών ενώ ακολούθησε και  γλέντι με τα παιδιά να παίζουν κιθάρα και να χορεύουν!

15-5-23

Καλλιτεχνικός Αέρας Δημιουργίας

Αέρας δημιουργίας και καλλιτεχνίας πνέει στο σχολείο μας! Με πινέλα και χρώματα  διακοσμήσαμε τους τοίχους του σχολείου μας με τροπικά φυτά και πολύχρωμα σχέδια που ταιριάζουν με την κεφάτη μας διάθεση! Ευχαριστούμε θερμά την κα. Ψαρρά που δέχτηκε να βοηθήσει τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας σε αυτήν την καλλιτεχνική δράση και ήρθε με μεγάλη χαρά να ζωγραφίσει μαζί τους. Ένα μεγάλο μπράβο και στα παιδιά μας που γέμισαν το σχολείο μας με ευφάνταστες δημιουργίες.

Στ’ Τάξη: Τζάνα Ελένη, Παληού Χριστίνα – Ειρήνη, Χαχάλη Ηλιάνα

14-5-23

Λιτανεία Αγ. Ισιδώρου

Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα έγινε σήμερα Κυριακή,  14 Μαΐου, η Λιτανεία των Λειψάνων του Αγίου Ισιδώρου. Στη λιτανεία συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες  του σχολείου μας κρατώντας περήφανα την ελληνική σημαία! Συγχαρητήρια στα παιδιά που μας εκπροσώπησαν και στάθηκαν αντάξια των περιστάσεων για άλλη μία φορά! Και του χρόνου να μας βρει ο εορτασμός υγιείς και περήφανους!

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Τζάνα Ελένη, Παληού Χριστίνα – Ειρήνη

13-5-23

Σεμινάριο Basic Life Support (BLS)

Ένα διαφορετικό Σαββατοκύριακο περάσαμε αυτήν την εβδομάδα καθώς το σχολείο μας είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει εθελοντές εκπαιδευτές  της ΕΕΕΠΦ (Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας) για τη διοργάνωση του Σεμιναρίου «Βασικής Υποστήριξης της Ζωής». Έχοντας ολοκληρώσει την παρακολούθηση αυτού του πλήρους βιωματικού σεμιναρίου έχουμε να πούμε ότι από την πρώτη στιγμή αισθανθήκαμε την ευθύνη της φροντίδας της ανθρώπινης ζωής. Οι έμπειροι και υπεύθυνοι εκπαιδευτές ήταν εκεί για να μας υπενθυμίζουν κάθε λεπτό ότι από τη δική μας στάση εξαρτάται η ανάνηψη ενός ανθρώπου. Με άπλετη υπομονή, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό μοιράστηκαν μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις τους κατ’ επανάληψη μέχρι να βεβαιωθούν πως όλοι οι συμμετέχοντες είχαν κατανοήσει όλες τις νέες πληροφορίες. Αποχωρήσαμε έχοντας στα χέρια μας την πιστοποίηση ανανηπτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης κι αισθανόμενοι κι αισθανόμενες την ηθική υποχρέωση να εφαρμόσουμε όσα διδαχτήκαμε σε περιπτώσεις ανάγκης. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους εθελοντές εκπαιδευτές και τους συνεργάτες τους: κ. Καπνόπουλο Χάρη, κ. Ξενιάδη Στυλιανό, κ. Μπαγιάτη Βλάση, κ. Ντιντιφά Αθανάσιο, κα. Σταμέλλου Ελένη, κα. Ξουριά Ιωάννα – Μαρία, κ. Καραγιάννη Ευάγγελο, κα. Πατεινιότη Μαριέττα, κα. Παπουτσάνη Αγγελική, κ.  Τσέτσερη Θεόδωρο για τη διοργάνωση, την παρουσίαση και τη διεξαγωγή του σεμιναρίου. Είμαστε ευγνώμονες για την καθημερινή σας προσφορά στον τομέα της υγείας! Είστε αξιέπαινοι για το συνολικό σας έργο και για την πρωτοβουλία σας να παραμερίζετε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις για να συγκεντρώνεστε σε διάφορους τόπους της Ελλάδα και να ενώνετε τις δυνάμεις σας με τους εγχώριους συνεργάτες με σκοπό να εκπαιδεύσετε απλούς πολίτες και να περάσετε το μήνυμα: «Η κοινότητα σώζει ζωές!». Αποτελείτε το καλύτερο κι ωφελιμότερο σεμινάριο, μεταξύ πολλών που έχουμε παρακολουθήσει ως τώρα ως εκπαιδευτικοί. Σας ευχαριστούμε!  

12-5-23

Ημερήσια Εκδρομή

Πραγματοποιήσαμε και φέτος την ημερήσια εκδρομή μας στο Πιτυός. Μία εκδρομή γεμάτη με αξιοθέατα, εκπαιδευτικές δράσεις, πολύ φαγητό, πολύ παιχνίδι κι ατέλειωτη διασκέδαση! Να είμαστε καλά και του χρόνου να ξαναπάμε!

Συντροφιά μας σε αυτήν την εκδρομή είχαμε τον πατέρα Βασίλειο Φιλιππάκη ο οποίος, στη μνήμη της πρεσβυτέρας του Κωνσταντίας, μερίμνησε για την κάλυψη των εξόδων της μετακίνησης των παιδιών και της συμμετοχής τους στις δράσεις. Αξιοσέβαστε Πατέρα Βασίλειε, σας ευχαριστούμε από καρδιάς και σας ευχόμαστε η Παναγία μας να σας χαρίζει υγεία και να ευλογεί εσάς και το Θεάρεστο έργο σας!

 Ευχαριστούμε ακόμα τον κ. Γεωργούλη και τους συνεργάτες του για τη φιλοξενία, την οργάνωση των δράσεων μα πάνω από όλα για το εγκάρδιο χαμόγελο, την ευγένεια και την υπομονή τους! Να είστε πάντα καλά και να βοηθάτε το όμορφο και παραδοσιακό χωριό σας με το έργο σας! Είναι χαρά μας να γνωρίζουμε ζεστούς ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο μας και μεταδίδουν στις νέες γενιές τις παραδόσεις μας!

10-5-23

Επίσκεψη Λιμενικού Σώματος

Στις 10-5-23 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ και Β’ Τάξης παρακολούθησαν με πολλή προσοχή την ενδιαφέρουσα παρουσίαση που μας έκαναν ο κ. Ελευθέριος Κανάκης και ο κ.  Γεώργιος Παντελογιάννης ως εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος. Ενημερωθήκαμε για τη θαλάσσια ρύπανση και μάθαμε χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον. Κύριε Γιώργο και κύριε Λευτέρη σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη παρουσίασή σας, την υπομονή σας και τον υπέροχο διάλογο που είχατε με τους μαθητές μας.

Α’ Και Β’ Τάξη:  Σαραντινούδη Μαρία,  Σκαπινάκη Αθηνά

7-5-23

Συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου στη συνάντηση λήξης των κατηχητικών

Την Κυριακή 7/5/2023 στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως Χίου μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τους γονείς τους έλαβαν τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας.

Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς των μαθητών μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

3-5-23

«Δύο μικρά κομμάτια Γυαλί – Το απίθανο Τηλεσκόπιο»

Ευχαριστούμε πολύ το πλανητάριο της ΔΗ.Κ.Ε.Χ. και τους εργαζόμενους που επισκέφθηκαν το σχολείο μας και μας χάρισαν μία υπέροχη παράσταση δωρεάν με θέμα: «Δύο μικρά κομμάτια Γυαλί – Το απίθανο Τηλεσκόπιο». Τα παιδιά όλων των τάξεων απόλαυσαν το θέαμα καθώς είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία αστροβραδιά παρατήρησης με τηλεσκόπια!

25-4-2023

 Φύλακες του δάσους

Την ομάδα «Όμικρον» υποδεχτήκαμε σήμερα  στο σχολείο μας. Τους ευχαριστούμε θερμά που μας τίμησαν, συζήτησαν κι έπαιξαν μαζί μας!

  Η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Χίου εδώ και πολλά χρόνια ασχολείταιμε την πρόληψη πυρκαγιών, την προστασία των δασών,την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων που απειλούν το περιβάλλον, αλλά και την παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους. Πρότυπα για όλους μας, όχι μόνο λόγω της οργάνωσής τους και των γνώσεών τους, αλλά επειδή αγωνίζονται για το «εμείς», για να ζούμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν η αλληλεγγύη, ο σεβασμός προς το περιβάλλον, η ανιδιοτελής προσφορά.

Μπορούμε κι εμείς να γίνουμε εθελοντές! Όπως γράφουν οι «Όμικρον» στην ιστοσελίδα τους, «στον εθελοντισμό υπάρχει χώρος για όλους»!

Ε’ Τάξη: Κούση Όλγα, Λατίνα Λίλιαν Στ Τάξη: Παληού Χριστίνα – Ειρήνη, Χαχάλη Ηλιάνα

8/4/23

θερμές Ευχαριστίες

Αγαπητοί γονείς , κηδεμόνες και μέλη της Σχολικής  Κοινότητας του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χίου,

ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου μας και εγώ προσωπικά, σας ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σας στην παράκλησή μας να συμμετάσχετε στις δράσεις κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης του σχολείου μας, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Χάρη στην πολύτιμη βοήθειά σας, καταφέραμε να πουλήσουμε 123 βιβλία στην έκθεση βιβλίου, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν στον εξοπλισμό της σχολικής βιβλιοθήκης. Eνισχύσαμε με τη βοήθειά σας, πολλές οικογένειες του Σχολείου μας, με τρόφιμα, κρέας και λαχανικά.

Κλείνοντας οφείλουμε να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πατέρα Ιωάννη Τσιμούνη για την αγορά υποδημάτων στα παιδιά μας και τον πατέρα Βασίλειο Φιλιππάκη για την κάλυψη των εξόδων της ημερήσιας εκδρομής μας στη μνήμη της πρεσβυτέρας του Κωνσταντίας.

Να είστε πάντα καλά να προσφέρετε!

Το Άγιο Φως της Ανάστασης να αγαλλιάσει  τις ψυχές όλων μας .

Καλό Πάσχα και  Ευλογημένη Ανάσταση!

Με εκτίμηση,

Η Διευθύντρια

Τζάνα Ελένη.

30/3/23

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 9ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

H  2η  Απριλίου ημέρα γενεθλίων του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, καθιερώθηκε να γιορτάζεται διεθνώς ως μέρα παιδικού βιβλίου. Τιμώντας το βιβλίο και την αξία του, το σχολείο μας αποφάσισε μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν συναντήσεις των μαθητών/τριών με συγγραφείς βιβλίων  καθώς και έκθεση βιβλίου από τις 30/3 έως και τις  6/4.

Η έκθεση θα πραγματοποιείται  στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας και θα είναι ανοιχτή σε γονείς και κηδεμόνες καθημερινά 13:00-13:30 για όσους επιθυμούν να αγοράσουν λογοτεχνικό  βιβλίο. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αναβάθμιση και τον εξοπλισμό της σχολικής δανειστικής βιβλιοθήκης.

Ευχαριστούμε πολύ το βιβλιοπωλείο «ΑΛΦΑ ΠΙ» Εκδόσεις τυπογραφείο, για τη συνεργασία.

29/3/23

Επίσκεψη στο Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας

Σήμερα ήταν μία ξεχωριστή μέρα για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ και Β’ τάξης. Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας στο Νεχώρι. Αρχικά μας υποδέχτηκε η κοινωνική λειτουργός, όπου μας ξενάγησε στον χώρο και μας ενημέρωσε για τη λειτουργία του κέντρου. Εντυπωσιαστήκαμε από τον όμορφο, μεγάλο και καθαρό χώρο. Στη συνέχεια γνωρίσαμε τους υπόλοιπους φροντιστές των παιδιών (φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί). Αφού κάναμε ένα παιχνίδι γνωριμίας, ξεκινήσαμε τις κατασκευές μας. Φτιάξαμε μαζί πασχαλινές λαμπάδες με ανακυκλώσιμα υλικά που είχαν επιμεληθεί τα ίδια τα παιδιά. Τις συσκευάσαμε με περιτυλίγματα και πολύχρωμες κορδέλες. Η χαρά στα πρόσωπα όλων των παιδιών ήταν τόσο εμφανής, που παρέσυρε και εμάς τους μεγάλους. Στο τέλος βγήκαμε στην αυλή και παίξαμε μαζί μήλα και ποδόσφαιρο.

Ευχαριστούμε θερμά το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας και όλους τους υπεύθυνους για την φιλοξενία καθώς και για τις όμορφες στιγμές αληθινής αγάπης που μας χάρισαν. Συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους για την αφοσίωση, την ακούραστη προσπάθεια, την υπευθυνότητα και την προσφορά από καρδιάς, με τα οποία συνοδεύουν το έργο τους! Ένα τεράστιο ευχαριστώ και μπράβο στα παιδιά του κέντρου για την ευγένεια και την ομαδική και φιλική διάθεση συνεργασίας με την οποία μας αντιμετώπισαν. Μας γέμισαν με αγκαλιές, προσπαθούσαν να μας κάνουν να αισθανθούμε άνετα στον χώρο τους και μας πρόσφεραν τη ζεστασιά και την ηρεμία τους απλόχερα!  

Γυρίζοντας στην τάξη προσπαθήσαμε να συζητήσουμε τις εντυπώσεις μας. Πώς να περιγράψει όμως κανείς τη σημερινή μέρα; Τα συναισθήματα ήταν πολλά και κλιμακωτά. Ξεκινήσαμε με συστολή, σιγά σιγά εξοικειωθήκαμε, αρχίσαμε να διασκεδάζουμε και φύγαμε γεμάτοι δώρα, με φωνές χαράς και αναψοκοκκινισμένοι από το παιχνίδι! Παιδάκια μας, σας ευχαριστούμε για την ωριμότητα που δείξατε! Μας συγκινήσατε! Είμαστε περήφανοι για τη συμπεριφορά σας! Δεν βρίσκουμε καλύτερα λόγια για να περιγράψουμε τη σημερινή μέρα από αυτά που ακούσαμε από εσάς:  «Κυρία εσείς δεν μας είπατε ότι το μήνυμα της Ανάστασης είναι η αγάπη και η χαρά ; Ε … σήμερα το πετύχαμε!».

Α’ και Β’ Τάξη: Σαραντινούδη Μαρία, Σκαπινάκη Αθηνά.

27-3-23

Βραβεία Πειραματιστών από τον κ. Κατσάλα

Ολοκληρώνοντας σήμερα τα Εργαστήρια Προσομοιώσεων Φυσικής Έρευνας στο σχολείο μας ο κ. Κατσάλας Παναγιώτης μοίρασε Βραβεία Πειραματιστών σε όλους τους συμμετέχοντες κι όλες τις συμμετέχουσες! κ. Παναγιώτη σας ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτήν τη συνεργασία, την υπομονή σας και τον αστείρευτο ζήλο σας! Είστε ο αγαπημένος των παιδιών και των εκπαιδευτικών! Με το καλό να ξανασυνεργαστούμε σε κάποια νέα δράση!

25-3-23

Παρέλαση 25ης Μαρτίου

Αισίως έφτασε η 25η Μαρτίου! Και του χρόνου τέτοια μέρα! Υγεία και χαρά σε όλες τις οικογένειες όλων των Ελλήνων σε όλα τα πλάτη της γης! Μακάρι στο πέρασμα των χρόνων να υπάρχουν πάντα στιγμές  υπερηφάνειας που θα μας ενώνουν και θα τονώνουν το εθνικό μα φρόνημα!

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του Καρράδειου που συμμετείχαν στη σχολική παρέλαση και εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας! Μπράβο παιδιά! Πάντα σας καμαρώνουμε! Να σας χαίρονται οι οικογένειές σας!

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον κ. Παμείνη που προετοίμασε και συνόδευσε τα παιδιά καθώς και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και την κα. Διευθύντρια, Τζάνα Ελένη, που παρευρέθησαν!

19-3-23

Γιορτή Κατηχητικών Ιεράς Μητροπόλεως Χίου

Με μεγάλη χαρά και περηφάνια οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χίου συμμετείχαν στη γιορτή των Κατηχητικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, εκπροσωπώντας το Κατηχητικό Σχολείο Ζωοδόχου Πηγής Λετσαίνης και το Κατηχητικό Σχολείο Κοιμήσεως Θεοτόκου Λατομιτίσσης.  Το θέμα του θεατρικού μας ήταν το κρυφό σχολειό. Τα παιδιά της εποχής του 1821 διψούν για γνώση και πολιτισμό και απευθύνονται στον ιερέα που κάνει κρυφά στα παιδιά σχολείο στα υπόγεια και τις αποθήκες. Ο παπάς γενναίος αντιμετωπίζει τους Τούρκους στρατιώτες και ορκίζεται να αγωνίζεται πάντα για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδας την ελευθερία. Οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες έδειξαν τον απαιτούμενο σεβασμό και προσήλωση και κατάφεραν να ενθουσιάσουν το κοινό. Συγχαρητήρια λοιπόν στον Δημήτρη, την Εφραιμία, τη Μαρία, τον Λουκά, τον Χρήστο, τη Μαρία, τη Μαριλένα, τον Κωνσταντίνο, τον Παναγιώτη, τον Γιώργο, την Ελένη, την Ευγενία, την Κυριακή, τον Μιχαήλ, τον Κωνσταντίνο και τη Ρένια που ανταποκρίθηκαν άψογα στις απαιτήσεις της παράστασης. Θερμά συγχαρητήρια  στους υπεύθυνους ιερείς π. Ιωάννη Τσιμούνη και π. Βασίλειο Φιλιππάκη καθώς και τις κατηχήτριες κ. Ελένη Τζάνα και κ. Μαρία Σαραντινούδη.

Α Τάξη: Τζάνα Ελένη, Σαραντινούδη Μαρία

10-3-23

9-3-23

Γιορτή Φιλίας!

Με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, όλες οι τάξεις στην αυλή του σχολείου διοργανώσαμε σήμερα μία μεγάλη γιορτή φιλίας. Έγιναν δραματοποιήσεις, χορευτικά, διαβάστηκαν ποιήματα και κείμενα που είχαν γράψει τα παιδιά, γράφτηκαν λόγια ενθάρρυνσης και συμβουλές σε χαρτόνια και  όλα μαζί με τα σώματά τους σχημάτισαν το σύνθημα:  «ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ» και με τις τσάντες τους   σχημάτισαν, το σύμβολο της ειρήνης. Από τα παιδιά ακούστηκαν αξίες όπως : ισότητα, αγάπη, αποδοχή, κατανόηση διαφορετικότητα, ενσυναίσθηση! Στο τέλος μοιράστηκαν σε όλες τις τάξεις,  αναμνηστικά μπαλόνια για να θυμόμαστε αυτή  την ημέρα και να φροντίζουμε κάθε μέρα στο σχολείο να είναι μέρα χαράς και ξεγνοιασιάς. Ας κρατήσουμε αυτήν την εικόνα της χαρούμενη γιορτής στο μυαλό μας κι ας βάλουμε τα δυνατά μας να είναι η ζωή μας κάθε μέρα έτσι!

Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε εδώ.

Εργαστήρια Δεξιοτήτων με Πειράματα από τον κ. Κατσάλα

Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Μελέτης, των Φυσικών Επιστημών και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (Ενότητα Δημιουργίας και Καινοτομίας) σκεφτήκαμε να προσκαλέσουμε στο σχολείο μας τον κ. Κατσάλα Παναγιώτη για να παρουσιάσει στα παιδιά πειράματα. Ο κ. Κατσάλας αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκλησή μας και ήρθε όπως πάντα προετοιμασμένος, με τον υλικό του εξοπλισμό, με τις έντεχνες πατέντες του και πάνω από όλα με την περίσσια υπομονή του και την καλή του διάθεση. Οι παρουσιάσεις του πάντα ενθουσιάζουν τα παιδιά καθώς τα μυεί στον κόσμο της επιστήμης μέσα από προσομοιώσεις και πάνω από όλα τους δίνει την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά, δουλεύοντας σε ομάδες, δίνοντάς τους τα κατάλληλα υλικά, προτρέποντάς τα να κάνουν πειράματα με καθοδήγηση, να καταγράψουν παρατηρήσεις και να διεξάγουν συμπεράσματα. Οι παρουσιάσεις έγιναν τμηματικά ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τις θεματικές ενότητες που μελετούν. Πραγματοποιήθηκαν στο Χημείο – Εργαστήριο Φυσικής του σχολείου μας, το οποίο ο ίδιος είχε φροντίσει να οργανώσει πριν από μερικά χρόνια! Κ. Κατσάλα σας ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτήν τη συνεργασία! Παραμένετε πάντα δημιουργικός και ευφάνταστος και μας βοηθάτε με την εμπειρία σας και την προσωπικότητά σας να προσεγγίσουμε τον ενδιαφέροντα κόσμο της επιστήμης!

24-2-23

Χαρούμενο καρναβάλι!

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΕΦΑΤΟΥΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ:

  1. Πάρτε ψαλίδια κόλλες, πολύχρωμα χαρτόνια και τη φαντασία σας και ξεκινήστε τις δημιουργίες φτιάχνοντας αποκριάτικες μάσκες και χαρταετούς! 
  2. Φορέστε τις αποκριάτικες στολές σας και λάβετε μέρος σε διαγωνισμό ευφάνταστης στολής!
  3. Συγκεντρώστε κεράσματα που φτιάξατε με τα χεράκια σας εσείς και οι οικογένειές σας και φάτε να ευχαριστηθείτε!
  4. Διαλέξτε μουσική της αρεσκείας σας και παρουσιάστε τις χορευτικές σας φιγούρες σε διαγωνισμό χορού!
  5. Παίξτε παιχνίδια δραματοποίησης με τους φίλους σας μια και είστε μασκαρεμένοι!
  6. Βρείτε πρόθυμους εθελοντές να σας βοηθήσουν με τη μουσική υπόκρουση της ημέρας και τη στελέχωση της κριτικής επιτροπής των διαγωνισμών.

Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα με όποια σειρά θέλετε και θα νιώσετε τον ρυθμό του καρναβαλιού να σας κυριεύει! Εμείς τα ακολουθήσαμε και η αυλή μας γέμισε πριγκίπισσες, κλόουν, νοσοκόμες, Ζορό, Πιτζαμοήρωες, νεράιδες, Νίντζα, γοργόνες, μάγους και κάθε λογής μασκαράδες!

Το κέφι φούντωσε για τα καλά στον ρυθμό της μουσικής και του καρναβαλιού. Μικροί και μεγάλοι χορέψαμε, τραγουδήσαμε, φάγαμε, ήπιαμε και περάσαμε καλά, όλοι μαζί, όπως κάνουμε κάθε μέρα.

Ευχαριστούμε πολύ όλες τις οικογένειες  για τα χειροποίητα εδέσματα! Όπως είναι γνωστό άλλωστε «Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει!». Ευχαριστούμε και τους δασκάλους μας: κ. Ατσάλη Παμείνη, κα. Ράλλη Δέσποινα, κα. Πρινιά Μαριάνθη, κα. Ματθαίου Ειρήνη και κα. Μπόη Άννα που ήταν στην κριτική επιτροπή και στην επιλογή της μουσικής! Καλό υπόλοιπο αποκριών σε όλους! Καλά Κούλουμα! Να πετάξετε ψηλά τους χαρταετούς σας!

Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε εδώ.

22-2-23 έως 28-2-23

Εβδομάδα Αγωγής Υγείας

Την εβδομάδα από 22-2-23 έως 28-2-23 επισκέφθηκαν το σχολείο μας Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας από την ΤΟΜΥ Χίου για να μιλήσουν στα παιδιά για θέματα που αφορούν την προσωπική τους υγιεινή και φροντίδα όπως:

  • «E-BUG – Οι μαθητές στην χώρα των μικροβίων».
  • «Αγωγή στοματικής υγείας».
  • «Διατροφική αγωγή».

Η εβδομάδα αυτή ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, γεμάτη χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις για εναλλακτικές επιλογές. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους επαγγελματίες υγείας ( Κατσάμπα-Σαμολαδά Μαρκέλλα, ΤΕ Επισκεπτών Υγείας,  Μενή Αικατερίνη, ΠΕ Νοσηλεύτρια, Φύκαρη Φωτεινή, ΠΕ Νοσηλεύτρια, Κουρτέση Κατερίνα, ΠΕ Παιδιατρικής, Havrlantova Valanida Eliska, ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών) της 1ης ΤΟΜΥ Χίου για την εξαιρετική συνεργασία, την ευγενική και υπομονετική αντιμετώπιση, καθώς και για όλο το πληροφοριακό υλικό.

21-2-23

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον Δαφνώνα Χίου

Σήμερα, με αυτόν τον ηλιόλουστο καιρό και τη διάθεσή μας στα ύψη, όλο το σχολείο πραγματοποίησε μια υπέροχη εκδρομή στον Δαφνώνα της Χίου.

Το αγαπάμε λίγο περισσότερο αυτό το χωριό καθώς κατάγεται από εκεί η κα. Σαραντινούδη, η δασκάλα της Α’ τάξης μας, η οποία πήρε τα μαθητούδια της και επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο του χωριού και από κοινού με την κα Κοκκινάκη Αλεξάνδρα, νηπιαγωγό, έφτιαξαν το καρναβάλι των ζώων και συγκεκριμένα των ψαριών. Οι μαθητές/μαθήτριες χόρεψαν τη μουσική των ψαριών και έφτιαξαν το δικό τους χάρτινο ενυδρείο με τα ψαράκια που ζωγράφισαν. Ήταν μια εκπληκτική δράση που χάρηκαν όλοι μικροί και μεγάλοι. 

Η Α’, Β’, Γ’ και η Δ’ τάξη με τις κυρίες Σαραντινούδη Μαρία, Σκαπινάκη Αθηνά, Παληού Έφη, Κουτσιανούδη Σταματία και Καλογερά Μαρία περιπλανήθηκαν στα σοκάκια του χωριού, παρατήρησαν στοιχεία της αρχιτεκτονικής κι εντυπωσιάστηκαν από τον κεντρικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει στην περιοχή. Τα παιδιά παρατήρησαν τις χειροποίητες πινακίδες οδών στα στενά του χωριού που έχει επιμεληθεί με ιδιαίτερη αγάπη και καλλιτεχνικό μεράκι η κα. Μαυρίκου Σταματία, εκπαιδευτικός. Επίσης ενημερώθηκαν σχετικά με τους κοινόχρηστους χώρους- υπηρεσίες του χωριού (πολιτιστικό κέντρο, πηγή νερού και ταχυδρομικές θυρίδες).

Στη συνέχεια η κα. Στουπάκη Δήμητρα, ιδιοκτήτρια και ξεναγός του λαογραφικού μουσείου της περιοχής έδειξε στα παιδιά της Γ’ Τάξης και στις εκπαιδευτικούς Παληού Έφη, Τζάνα Ελένη, και Πρινιά Μαριάνθη παλιές φορεσιές, εργαλεία, μηχανήματα, σχολικά είδη, οικιακά σκεύη χρηστικά αντικείμενα παλιάς εποχής – κειμήλια που έχει συγκεντρώσει η οικογένειά της και οι οικογένειες του χωριού στο μουσείο.

Οι μεγαλύτερες τάξεις, Ε’ και Στ’, καθώς και οι εκπαιδευτικοί Κούση Όλγα, Λατίνα Κορνηλία, Χαχάλη Ηλιάνα, Ράλλη Δέσποινα, Τσαμπούρη Λένα και Φραντζέσκος Γιώργος  επισκέφτηκαν την ποτοποιία του κ. Στουπακη, όπου η κα. Στουπάκη Δήμητρα με περίσσια υπομονή εξήγησε στους μαθητές τη διαδικασία της παραγωγής. Να σημειώσουμε ότι όσοι εισήλθαν στον χώρο της ποτοποιίας φόρεσαν ειδικά σκουφάκια για λόγους υγιεινής ενώ στο τέλος μικροί – μεγάλοι κεραστήκαμε αναψυκτικό και λικέρ.

Δεν έλειψε βέβαια το παιχνίδι, οι αθλητικές προπονήσεις και οι αγώνες μπάσκετ και ποδοσφαίρου στο κέντρο του χωριού και στο γήπεδο του νηπιαγωγείου. Ξεσηκώσαμε τους πάντες με τις φωνές και τα γέλια μας! Περάσαμε φανταστικά! Ευχαριστούμε έναν – έναν όλους τους υπεύθυνους αλλά και τους κατοίκους του χωριού για τη θερμή υποδοχή, φιλοξενία, συνεργασία, τα αναμνηστικά και τις όμορφες στιγμές που μας χάρισαν στο υπέροχο χωριό τους!

Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε εδώ.

17-2-23

Επίλυση Συγκρούσεων -Διαχειρίζομαι το Συναίσθημα του  «Άλλου»- Διαπροσωπικές Σχέσεις

Σήμερα επισκέφθηκαν το σχολείο μας  μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του ΚΕ.Δ.ΑΣΥ Χίου (κα. Παλαβίδου Μ., Κοινωνική Λειτουργός,  κα Ρε Χ., Ψυχολόγος,  κα. Τσόπα Χ., Εκπαιδευτικός), έπειτα από πρόσκληση της Δ/ντριας  Τζάνα Ελένης. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διεξαγωγή βιωματικών  δράσεων με τα παιδιά της Ε’ τάξης σχετικά με το θέμα: «Επίλυση Συγκρούσεων -Διαχειρίζομαι το Συναίσθημα του «Άλλου»- Διαπροσωπικές Σχέσεις». Ευχαριστούμε θερμά τη διεπιστημονική ομάδα  του ΚΕ.Δ.ΑΣΥ Χίου για την υπομονή, τη συνεργασία, την  ανταπόκριση στο κάλεσμά μας και πάνω από όλα για όλο το υλικό και τις βιωματικές δράσεις με τα παιδιά. Μπράβο και στα παιδιά της Ε’ τάξης για τη συνεργασία τους, την καλή τους διάθεση να  ακούσουν και να δεχτούν νέες προτάσεις και συμβουλές αλλά και τις υπέροχες ιδέες τους.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Τζάνα Ελένη, Κούση Όλγα, Λατίνα Λίλιαν

16-2-23

Καλή Τσικνοπέμπτη!

Τσικνοπέμπτη σήμερα και το έθιμο θέλει τσίκνισμα! Έτσι και εμείς είχαμε τους καλύτερους ψήστες από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού! Μικροί και μεγάλοι ευχαριστηθήκαμε τα νόστιμα σουβλάκια που ψήθηκαν στην αυλή του σχολείου μας!  

Σας ευχαριστούμε πολύ! Και του χρόνου να ‘μαστε καλά! Καλές Αποκριές!

15-2-23

Επιμορφωτική συνάντηση με θέμα:

«Αυτενέργεια και Αυτονομία στη Σχολική Ηλικία – Αυτονομία των Μαθητών στη Σχολική Μελέτη».

Ευχαριστούμε θερμά τις ομιλήτριες κα. Κουμή Ιωάννα, Διδάκτωρ Εκπαιδευτική Ψυχολόγο και κα. Λατίνα Κορνηλία, Εκπαιδευτικός ΠΕ 70/50  MsC  Ειδικήs Αγωγήs.

12-2-23

Αγώνας Δρόμου

Με μεγάλη συμμετοχή αθλητών όλων των ηλικιών πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2023 στον κεντρικό λιμένα Χίου οι Περιφερειακοί Αγώνες σε δημόσιο δρόμο.  Συγχαίρουμε όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τα παιδιά του σχολείου μας που μας εκπροσώπησαν. Ευχαριστούμε τον γυμναστή μας, κ. Παμείνη Ατσάλη, που ενέπνευσε, προετοίμασε, ενθάρρυνε και συνόδευσε τα παιδιά στους αγώνες.

Από τις οχτώ το πρωί βρίσκονταν στην αφετηρία και περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία την έναρξη των αγώνων. Έδειξαν για άλλη μια φορά την καλύτερη πτυχή του εαυτού τους, αγωνίσθηκαν με αφοσίωση και πάθος, πάντα στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας.

Παιδιά, συγχαρητήρια! Μας κάνατε περήφανους! Σας ευχαριστούμε για την επάξια εκπροσώπηση και σας χειροκροτούμε από καρδιάς! Πάντα με φόρα, ορμή και χαρά να τρέχετε στους δρόμους της ζωής σας!

Υπεύθυνος Δραστηριότητας: Ατσάλης Παμείνης

8-2-23

Η Πόλη των Χαμένων Ρομπότ

Παρακολουθήσαμε σήμερα στο σχολείο μία συγκλονιστική παράσταση: την «Πόλη των Χαμένων Ρομπότ»,  που στηρίζεται στο φουτουριστικό παραμύθι του Φώτη Δούσου και του Αλέξανδρου Ράπτη. Το έργο αφηγείται την ιστορία ενός ρομπότ που ανακαλύπτει τον εαυτό του, διεκδικεί όχι μόνο την ελευθερία του αλλά και ένα καλύτερο μέλλον από το προδιαγεγραμμένο και γίνεται πηγή έμπνευσης για τα υπόλοιπα υπόδουλα ανθρωποειδή.

Τι να πει κανείς για τη Hippo Theatre Group που δημιούργησε μια παράσταση με κυρίαρχα στοιχεία την έντονη σωματικότητα, την υψηλή ενέργεια, τη μουσική και την κίνηση! Τρεις άνθρωποι πολυεργαλεία πάνω στη σκηνή με λαμπερή υποκριτική δεινότητα τραγούδησαν, χόρεψαν, ενθουσίασαν, προβλημάτισαν και συγκίνησαν το κοινό κι όλα αυτά μέσα από απίθανες και εναρμονισμένες με την πλοκή του έργου εναλλαγές με εμβόλιμες μυοχαλαρωτικές   ασκησούλες κι ευκαιρίες δραματοποίησης για τους δραστήριους θεατές! Πρώτη φορά είδαμε ενσάρκωση κινουμένων σχεδίων ζωντανά σε σκηνή!

Συγχαρητήρια στα παιδιά που κέρδισαν για άλλη μια φορά τα εύσημα δείχνοντας σεβασμό στους δημιουργούς του θεάματος! Ανταποκρίθηκαν επάξια στην πρόκληση μία απαιτητικής παράστασης για την ελεύθερη βούληση και τη δύναμη της κριτικής σκέψης απέναντι στην εξουσία του κατεστημένου!

2-2-23

«Δέντρο, μαστιχόδεντρο και Ιστορία Τέχνης».

Οι Α’, Β’, Γ’, Ε’ Τάξεις του σχολείου μας επισκέφθηκαν σήμερα το Μουσείο Μαστίχας Χίου για να παρακολουθήσουν το εικαστικό εργαστήρι «Δέντρο, μαστιχόδεντρο και Ιστορία Τέχνης». Μόλις έφθασαν στο Μουσείο τις υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και φιλόξενη διάθεση η διαχειρίστρια του Μουσείου κ. Παϊδούση Ελένη και ο εικαστικός συντελεστής του προγράμματος – ζωγράφος κ. Καλαντζάκης Δημήτρης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έργα τέχνης με κεντρικό θέμα το δέντρο και να συνειδητοποιήσουν την αξία των δέντρων στη ζωή των ανθρώπων μέσα στο πέρασμα των χρόνων όπως αυτή αποτυπώνεται στην τέχνη. Εντυπωσιάστηκαν με το πλήθος των διαφορετικών τρόπων που μπορεί να αποτυπωθεί ένα δέντρο και με την καθοδήγηση του κ. Δημήτρη διαπίστωσαν πως τα χρώματα, τα σχέδια ακόμη και η θέση που θα επιλέξει να τοποθετήσει ο καλλιτέχνης το αντικείμενο της έμπνευσής του μέσα στο έργο του επηρεάζουν σε μέγιστο βαθμό τα συναισθήματα των θεατών. Τέλος τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν τα δικά τους έργα τέχνης με θέμα το μαστιχόδεντρο, το οποίο φαινόταν έξω από το παράθυρο του εργαστηρίου και υπήρχε διασκορπισμένο παντού σε φωτογραφίες μέσα στον χώρο. Αν κρίνουμε από τα χαρούμενα χρώματα, τα έντονα σχέδια στις ζωγραφιές των παιδιών και τα μεγάλα χαμόγελα στα πρόσωπά τους πέρασαν καταπληκτικά! Ευχαριστούμε θερμά για την υπομονή, τη φιλοξενία και τη μύηση στον υπέροχο κόσμο της τέχνης!

Α’ τάξη: Σαραντινούδη Μαρία, Β’ Τάξη: Σκαπινάκη Αθηνά, Γ’ Τάξη: Παληού Έφη, Ε’ Τάξη: Κούση Όλγα

23-1-23

Φρουροί Καθαριότητας

Η αυλή μας είναι μία από τις καθαρότερες αυλές σχολείων! Αυτό οφείλεται στις προσεκτικές κινήσεις των παιδιών, που έχουν επιμεληθεί στο παρελθόν και την καλλιτεχνική διακόσμηση των κάδων της αυλής αλλά και στην επαγρύπνηση της κ. Άννας, της υπεύθυνης καθαριότητας του σχολείου μας. Ωστόσο τις μέρες που φυσάει ο αέρας πολλά σκουπίδια βγαίνουν έξω από τους κάδους και τότε δραστηριοποιούνται οι φρουροί καθαριότητας! Εξοπλίζονται με γάντια και σακούλες και συλλαμβάνουν αμέσως τα σκουπίδια που έχουν αποδράσει εφαρμόζοντας στην πράξη τις αξίες του ενεργού πολίτη και του κοινωνικού εθελοντισμού που κουβεντιάζονται στα εργαστήρια δεξιοτήτων! Συγχαρητήρια παιδιά που νοιάζεστε και φροντίζετε τον χώρο σας και αγαπάτε  τόσο πολύ το σχολείο μας! Είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν σας πράξη!

22-1-23

Η Κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Διδασκόντων του 9ου Δ.Σ. Χίου

Έγινε σήμερα η κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου μας. Νιώθουμε τυχεροί που ανήκουμε σε αυτήν την αγαπημένη και δεμένη παρέα! Μαζί στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα, πάντα με απλόχερη αγάπη προς τα παιδιά και σύμπνοια  στο παιδαγωγικό έργο! Να είμαστε καλά και ο Θεός να μας εξοπλίζει με δυνάμεις κι αντοχές για να μπορούμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στην οικογένεια του Καρράδειου!

19-1-23

Παραλαβή Καπακιών από το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου

Σήμερα 19-01-23 επισκέφτηκαν το 9ο Δ.Σ. Χίου, μέλη του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου ενημέρωσαν τους/τις μαθητές/τριες των τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης για το νευρολογικό νόσημα και ευαισθητοποίησαν τους/τις τελευταίους/ες σχετικά με ζητήματα που αφορούν την Αναπηρία. Ακολούθησε εκπαιδευτικό παιχνίδι μέσα από το οποίο οι μαθητές έγιναν δέκτες σχετικών μηνυμάτων-πληροφοριών. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι του Σωματείου παρέλαβαν τα καπάκια από τους/τις μαθητές/τριες, οι οποίοι έκαναν τη συλλογή καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ευχαριστούμε θερμά τους εκπροσώπους του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας για τη συνεργασία και την παραλαβή των καπακιών.

19-1-23

Άσκηση Σεισμού

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο σχολείο μας άσκηση σεισμού. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την υπευθυνότητα που έδειξαν, για τον συντονισμό κινήσεων και για τη γρήγορη ανταπόκριση!

16-1-23

Η κοπή της βασιλόπιτας

Σήμερα στο σχολείο μας περάσαμε μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη μέρα καθώς έγινε η κοπή της βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Παρόντες ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Τσιμούνης Ιωάννης του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Λέτσαινας Χίου, Πάτερ Αντώνιος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, κ. Καμπούρης Στέλιος, η Διευθύντρια του σχολείου μας κ. Τζάνα Ελένη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κ. Αμέντας Γιώργος, πολλοί γονείς, όλοι οι εκπαιδευτικοί, όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες του σχολείου μας.  

 Ο ιερέας ευλόγησε την πίτα. Ακολούθησε η κοπή της, με τυχερή τη Διευθύντριά μας, στην οποία έπεσε το φλουρί και στη συνέχεια ένας –  ένας από τους επίτιμους καλεσμένους ευχήθηκαν για τη νέα χρονιά και τη σχολική σταδιοδρομία των παιδιών. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ημέρας ήταν οι βραβεύσεις ανθρώπων-στελεχών της ομάδας του σχολείου μας για την πολύτιμη προσφορά τους. Συγκεκριμένα η Διευθύντρια του σχολείου απένειμε από μία τιμητική πλακέτα στην κα. Μέμηλα  Βασιλική, συνταξιούχο δασκάλα που υπηρέτησε στο σχολείο μας, και στην κα Βεργετή Άννα, υπεύθυνη καθαριότητας, ως ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης για την πολύχρονη και ακούραστη συμβολή τους στον χώρο της εκπαίδευσης. Ακολούθως ο Αντιπρόεδρος του Σ.Γ., κ. Χατζηλάμπρου  , και ο Πρόεδρος του Σ.Γ., κ. Αμέντας, απένειμαν βραβεία στον κ.  Καλλιμανά και στην κ. Μενδώνη, πρώην μέλη του Σ.Γ. με ενεργή δράση και προσφορά μέχρι και σήμερα.  

Όλοι αποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση τα τιμητικά τους δώρα και αποχώρησαν αναπολώντας σχολικές στιγμές. Η μέρα έληξε με το μοίρασμα ατομικής βασιλόπιτας σε όλα τα παιδιά των τάξεων  και όσα παιδιά έτυχαν το φλουρί έλαβαν επιτραπέζια παιχνίδια ως  δώρα από τον Σ.Γ.

Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά να επαναλάβουμε αυτή τη δράση και άλλες εξίσου ευχάριστες! Υγεία και ευλογία σε όλον τον κόσμο! 

11-1-23

Αλληλοδιδακτική Μέθοδος

Αυτές τις μέρες οι μαθητές των μεγάλων τάξεων του σχολείου μας φιλοξενήθηκαν στις μικρότερες τάξεις (λόγω ιδιαίτερων συνθηκών) και πρόσφεραν οικειοθελώς την πολύτιμη βοήθειά τους. Με πρότυπο τα αλληλοδιδακτικά σχολεία του Ιωάννη Καποδίστρια, του α’ Κυβερνήτη  της Ελλάδας, δώσαμε χώρο και χρόνο στην παιδική δημιουργικότητα και έμπνευση. Οι τάξεις μετατράπηκαν σε βιωματικά εργαστήρια αλληλοδιδακτικής μεθόδου όπου οι μεγαλύτεροι μαθητές βοηθούν, ενισχύουν και στηρίζουν τους μικρότερους. Συγκεκριμένα δραστηριοποιήθηκαν στην παρουσίαση και εξήγηση της νέας γνώσης, στον έλεγχο της κατανόησης πληροφοριών και στην ετεροδιόρθωση. Από τις πιο διασκεδαστικές στιγμές ήταν η συμμετοχή τους και η εμπλοκή τους σε παιχνίδια, τραγούδια, χορούς, αθλήματα και διαγωνισμούς που διοργανώνονταν μέσα στις τάξεις. Ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η συμβολή τους στο κομμάτι των συμβουλών και στη διαχείριση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών.

Σύντομα οι ρόλοι αντιστράφηκαν και οι μικρότεροι μαθητές θέλησαν να υιοθετήσουν το παράδειγμα των μεγαλύτερων παιδιών και να αναλάβουν για λίγο και εκείνοι τα ηνία του δασκάλου στην τάξη εξηγώντας, γράφοντας στον πίνακα, δίνοντας μία συμβουλή, δείχνοντας κατανόηση και παρέχοντας βοήθεια σε μία δύσκολη στιγμή. Θεωρούμε ότι δεν θα μπορούσε να δοθεί καλύτερη ευκαιρία προσομοίωσης τόσο για τα μικρά αλλά και τα μεγάλα παιδιά για την ενότητα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο μάθημα των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Μακάρι η προσωρινή αυτή συνθήκη να εμπνεύσει τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας και να αναλάβουν μελλοντικά την επαγγελματική σκυτάλη στον τομέα της εκπαίδευσης!

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συνεργάστηκαν άψογα και δημιούργησαν αυτήν την ιδιαίτερη σχέση δασκάλου – μαθητή μεταξύ τους!   

10-1-23

Διάκριση στο Τουρνουά Σκακιού

Συγχαίρουμε με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια τον μαθητή μας, Παπαδόπουλο Δ., της  ΣΤ’ τάξης  του σχολείου μας, για τη συμμετοχή και τη διάκριση του στην 1η θέση στο Τουρνουά Σκακιού,  που διοργανώθηκε από τον Φάρο Βαρβασίου. Του ευχόμαστε να έχει πάντα επιτυχίες και όλες οι κινήσεις στη ζωή του να τον οδηγούν σε νίκες που θα κάνουν περήφανο τον ίδιο,  την οικογένεια του και το σχολείο του!

23-12-22

Τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά!

Τα πρωτο-δευτεράκια μας πήραν το λαμπερό τους χαμόγελο, την καλή τους διάθεση και όλο το μουσικό τους ταλέντο και βγήκαν στη γειτονιά του Καρράδειου για να πουν τα κάλαντα! Αναστάτωσαν με τις χαρούμενες φωνές και τα γέλια τους όλον τον κόσμο που βρισκόταν στην εργασία του ή  στο σπίτι του! Όλοι άνοιγαν τις πόρτες και τα παράθυρα, υποδέχονταν τα παιδιά με μεγάλη χαρά και συγκίνηση και τους έδιναν πολλές ευχές και γλυκίσματα! Περάσαμε υπέροχα! Να είμαστε καλά και του χρόνου να τα ξαναπούμε!

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Τζάνα Ελένη, Σαραντινούδη Μαρία, Σκαπινάκη Αθηνά, Γουρλή Μαρία

22-12-22

Πάει ο Παλιός ο Χρόνος!

Αποχαιρετάμε τον παλιό τον χρόνο με τραγούδι, χαρά, κέφι και τον κύκλο της ομόνοιας. Βγαίνουμε  όλοι μαζί στην αυλή, ενώνουμε τα χέρια, τις φωνές και τις ευχές μας! Να μας βρει το νέο έτος όλους καλά, αγαπημένους με ανανεωμένη όρεξη και διάθεση!

20-12-22

Πραγματοποιήθηκε η δωρεά παιχνιδιών στην Παιδιατρική Κλινική του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου

Στις 7-12-22 με μεγάλη χαρά παραδώσαμε στην Παιδιατρική Κλινική του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου 9 κούτες με βιβλία, είδη ζωγραφικής, επιτραπέζια και παιχνίδια ποικίλων δραστηριοτήτων. Η δωρεά συνοδεύτηκε από ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες που φτιάχτηκαν με μεράκι από μαθητές του σχολείου μας.

Η παράδοση έγινε από τη Διευθύντριά μας, κ. Ελένη Τζάνα, στην υπεύθυνη της Παιδιατρικής, κ. Λαβίδα Θεανώ, η οποία τα παρέλαβε με ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση. Μάλιστα απευθύνει σε όλους τους μαθητές και τους γονείς του σχολείου μας ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτή τη θερμή χειρονομία. Η φροντίδα και η μέριμνα για τον συνάνθρωπο που νοσεί είναι για εκείνη καθημερινή αγωνία. Από την άλλη η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με τα παιχνίδια της δωρεάς την ανακουφίζει καθώς προσμένει να δει πρόσωπα που θα χαμογελούν και θα αισθάνονται καλύτερα κατά τη διαμονή τους στο νοσοκομείο.

Με τη σειρά μας κι εμείς ευχαριστούμε θερμά όλα τα παιδιά και τις οικογένειες του σχολείου μας που αυτές τις μέρες σκέφτηκαν και νοιάστηκαν κάποια άλλα παιδιά σαν να είναι μέλη της οικογένειάς τους και χάρισαν σε αυτά μερικά από τα αγαπημένα τους αντικείμενα δημιουργώντας  τους ευχάριστες αναμνήσεις .

Σας επισυνάπτουμε εικόνες από τη δράση και ευχαριστήρια επιστολή από το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο.

19-12-22

Δωρεά Βιβλίων στη Σχολική Βιβλιοθήκη από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του σχολείου μας κ. Γιώργο Αμέντα για τη δωρεά βιβλίων στη σχολική μας βιβλιοθήκη. Φαίνεται πως αυτά τα βιβλία ταξίδεψαν για να φτάσουν στα ράφια της βιβλιοθήκης μας και θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν στον κόσμο της φαντασίας των αναγνωστών του σχολείου μας.

18-12-22

Μία Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Σήμερα Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Δ ‘  τάξης του σχολείου μας που παρακολουθούν το κατηχητικό της ενορίας Λέτσαινας  παρουσίασαν στο Ομήρειο τη “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία ” . Μια ιστορία  η οποία δείχνει ότι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής μας.   

Τα παιδιά ντυμένα στις χειροποίητες στολές που έφτιαξαν με δική τους πρωτοβουλία έκαναν παραστατικά  ανάγνωση του κειμένου κι αναπαρέστησαν τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Στο τέλος προβλήθηκε βίντεο με ζωγραφιές των παιδιών   σχετικές με την ιστορία. Το βίντεο συνοδεύτηκε από το ορχηστρικό μουσικό κομμάτι ” τα πέτρινα χρόνια ” του Στ. Σπανουδάκη.

Συγχαρητήρια στα παιδιά, τους γονείς τους, τον πατέρα Ιωάννη Τσιμούνη , τις δασκάλες της Δ ‘ τάξης , όλους τους δασκάλους που συνέβαλαν και τη Διευθύντρια του σχολειού! Και του χρόνου  με υγεία να ξαναπαρουσιάσουμε!

Η συγγραφέας του κειμένου είναι η Σέλμα Λάγκερλεφ κι η μετάφραση της Λίζας Κοντογιάννη. Η ιστορία είναι παρμένη από το αναγνωστικό βιβλίο της Δ’ δημοτικού Ο.Ε.Δ.Β. 1978.

Τα παιδιά που πήραν μέρος είναι: Μιχαέλα, Ελένη, Μάρκος, Ισιδώρα, Νικόλας  Δημήτρης ,Χριστίνα, Δημήτρης, Κυριάκος, Χαράλαμπος, Μιχάλης, Γιώργος , Άννα  , Θεοδοσία

Πατήστε εδώ για να δείτε μία σχετική ανάρτηση από τα Κατηχητικά Σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Τζάνα Ελένη, Κωσταρή Αντωνία, Καλογερά Μαρία

17-12-22

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου μας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η απογευματινή χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου μας με πολλή χαρά, κέφι, μουσική με dj, διαλεχτά κεράσματα σε αφθονία και παζάρι πρωτότυπων χειροποίητων χριστουγεννιάτικων κατασκευών από τα χεράκια των παιδιών μας και των γονέων του σχολείου μας. Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές – συμμετέχοντες για αυτήν την υπέροχη δράση! Δημιουργήσατε μία ευκαιρία για να συναντηθούμε όλοι μαζί μετά από δύο χρόνια περιορισμών μέσα σε ένα εορταστικό περιβάλλον με χαρούμενες παιδικές φωνές, τραγούδια και χορό. Η Διευθύντρια του σχολείου μας και όλοι οι εκπαιδευτικοί σας ευχαριστούμε θερμά! Να είστε πάντα καλά να διοργανώνετε εκδηλώσεις γιορτής και κεφιού! Καλές γιορτές να έχουμε όλοι μας! Υγεία, ειρήνη, αγάπη και Θεία Ευλογία σε όλον τον κόσμο!

14-12-22

Βράβευση στο Σχολείο μας των Διακριθέντων Μαθητών σε Μαθηματικό Διαγωνισμό

Σήμερα 14-12-22 επισκέφθηκαν το σχολείο μας ο κ. Ζούντας Μ  και ο κ. Γαλανός Σ. εκ μέρους  της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Χίου, για να βραβεύσουν μαθητές του σχολείου μας που διακρίθηκαν στον Μαθηματικό Διαγωνισμό του Μικρού Ευκλείδη: «Παιχνίδι στα Μαθηματικά» το σχολικό έτος 2021-2022. Και οι δύο επισκέπτες με ιδιαίτερη συγκίνηση συγχάρηκαν τα παιδιά του σχολείου μας και τους ευχήθηκαν καλή πρόοδο κι άλλες μελλοντικές διακρίσεις!

Με τη σειρά μας η Διευθύντρια του σχολείου μας, οι εκπαιδευτικοί και όλα τα παιδιά ευχόμαστε στους διακριθέντες και στις διακριθείσες να διατηρήσουν την αγάπη τους για τη γνώση και να έχουν πάντα επιτυχίες στη ζωή τους που θα χαροποιούν τον εαυτό τους, τις οικογένειες και τα σχολεία τους!

Είμαστε υπερήφανοι για εσάς παιδιά! Συγχαρητήρια!

13-12-22

«Σε ποιον ανήκει τούτη η κούκλα;»

Σήμερα 13-12-22 υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά στο σχολείο μας μερικά από τα μέλη της θεατρικής ομάδας των Θεατροποιών Χίου και της περιβαλλοντικής ομάδας του ΚΠΕ Ομηρούπολης οι οποίοι μας παρουσίασαν ένα ιδιαίτερα καινοτόμο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «Σε ποιον ανήκει αυτή η κούκλα». Μία πολύχρωμη διαδραστική παράσταση, με θέμα το δίκαιο και την ιδιοκτησία,  γεμάτη από ανατροπές, ήρωες αντιφατικών διαστάσεων , και μία παρατημένη κούκλα η οποία προβλημάτισε ιδιαίτερα όλους τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα, μικρούς και μεγάλους!

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σπυράκη Σταύρο και τις συνεργάτιδες του γι’ αυτήν την πολυδιάστατη εμπειρία. Ενεργοποίησαν τους μικρούς μαθητές του σχολείου μας μέσα από τη μορφή του θεατρικού παιχνιδιού και τους προβλημάτισαν για σύνθετα κοινωνικά ζητήματα (διαπροσωπικές σχέσεις, κοινωνική ανισότητα, αειφόρος ανάπτυξη, κοινωνική οικολογία ). Άνοιξαν διάλογο μαζί τους.Τούς έδωσαν θέση, λόγο και παρουσία στη σκηνή.

Παράλληλα βοήθησαν κι εμάς τους εκπαιδευτικούς να διαπιστώσουμε πώς θα αντιδρούσαν τα παιδιά μπροστά σε ένα περιστατικό κοινωνικής ανισότητας. Η μελέτη περίπτωσης της παρατημένης κούκλας που αναζητούσε οικογένεια ενσωματώθηκε άρτια στο μάθημα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων πλαισιώνοντας    την καλλιέργεια δεξιοτήτων κοινωνικής ζωής (ενσυναίσθηση, ευαισθησία, πολιτειότητα, υπευθυνότητα,) και δεξιοτήτων του νου (μελέτη περίπτωσης και επίλυση προβλήματος).

Τα παιδιά αποχώρησαν από την αίθουσα με καταιγισμό λύσεων για την αποκατάσταση της αδικίας που είδαν να διαδραματίζετε μπροστά τους. Ήταν μία παράσταση από την οποία αποχώρησαν προβληματισμένα κι αυτός ήταν ο στόχος του προγράμματος!

Ευχαριστούμε θερμά τους Θεατροποιούς Χίου και το ΚΠΕ Ομηρούπολης για το ερέθισμα  και τα παιδιά μας που ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο σε αυτήν την πρόκληση και ύψωσαν τη φωνή τους για να υπερασπιστούν το δίκαιο!

13-12-22

Συμβουλευτική γονέων

Μια διαφορετική συνάντηση γονέων πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας σήμερα! Παρόντες ήταν οι γονείς και η δασκάλα της Ε’ Τάξης του σχολείου μας κ. Κούση Όλγα καθώς και η κυρία Ραφαέλα Ζαχαριά, Ψυχολόγος – Ειδική Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου. Συζητήσαμε για τις συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών και τη διαχείρισή τους από γονείς κι εκπαιδευτικούς. Πώς καθοδηγούμε τα παιδιά μας ώστε να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με αποδεκτούς τρόπους; Πόσο και πώς μπορούμε να εμπλακούμε στις συγκρούσεις με τους συμμαθητές τους; Πώς «θωρακίζουμε» τα παιδιά μας ώστε να βάλουν τα όριά τους στους άλλους; Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις συμπεριφορές της εφηβείας;

Να ευχαριστήσουμε τους γονείς των παιδιών μας για την ανταπόκρισή τους, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στη δράση του σχολείου και που μας εκμυστηρεύτηκαν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. Οι δικές τους σκέψεις ήταν αυτές που έδωσαν συμβουλευτικό χαρακτήρα στη συνάντηση καθώς η κα Ζαχαριά ορμώμενη από αυτές παρουσίασε προτάσεις για την αντιμετώπιση καταστάσεων που φορτίζουν την καθημερινότητα των παιδιών.

Να ευχαριστήσουμε ακόμα την κα Ζαχαριά, που εθελοντικά συνεργάστηκε για άλλη μία φορά με το σχολείο μας. Μάς έχει συνηθίσει σε επιστημονικές προσεγγίσεις και υπεύθυνες καθοδηγήσεις και στο παρελθόν.Έτσι κι αυτή τη φορά ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά στο κάλεσμά μας κι ανέλαβε έναν δύσκολο ρόλο, αυτόν  της συμβούλου, που απαιτεί ευελιξία  και εγρήγορση.

Συνοψίζουμε με συναισθήματα εκτίμησης και ικανοποίησης. Συγκρατούμε στο μυαλό μας τα συμπεράσματα της συζήτησης μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το ακόλουθο:

Σίγουρα σαν άνθρωποι προβαίνουμε σε λανθασμένους χειρισμούς, όμως η διαπίστωση των τρωτών μας χαρακτηριστικών είναι η αρχή για την αντιμετώπισή τους!

12-12-22

Ενδοσχολική Επιμόρφωση “Το Κρυμμένο Μυστικό της Ιστορίας”

7-12-22

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου επισκέφτηκε την τάξη μας , για άλλη  μια φορά η κυρία Μαρίνα Κουρέλη – Σιταρά παιγνιοθεραπεύτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας . Η συζήτησή μας αυτή τη φορά ήταν σχετική με τη διαχείριση των συναισθημάτων μας όταν συναντάμε άτομα με αναπηρία.  Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα πήρε από ένα φρούτο. Έγραψαν σε ένα χαρτί τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το φρούτο τους από άλλα φρούτα του ίδιου είδους.  Τα αποτελέσματα της κάθε ομάδας ανακοινώθηκαν στην ολομέλεια της τάξης  και βγήκαν ανάλογα συμπεράσματα.

Ευχαριστούμε την κα Μαρίνα για τις βιωματικές δραστηριότητες που συντόνισε. Μας βοήθησε με παιγνιώδη κι ευχάριστο τρόπο να κατανοήσουμε σύνθετα μηνύματα τα οποία θα οχυρώσουν τις άμυνες της ψυχικής μας υγείας και θα συμβάλλουν στη δημιουργία γερών βάσεων για την εξέλιξή μας ως προσωπικότητες αλλά κι ως πολίτες της κοινωνίας μας.

κα Μαρίνα, σας αποχαιρετάμε προσωρινά με ένα μεγάλο χαμόγελο ευγνωμοσύνης κι ευχαρίστησης  κι ανανεώνουμε το ραντεβού μας!

7-12-22

Τουρνουά Βόλεϊ

Το ιδανικό του «Ευ αγωνίζεσθαι» προάγει την ιδέα του φίλαθλου πνεύματος και συμβάλλει στην καλλιέργεια υγιών σχέσεων μεταξύ ομάδων και παικτών. Έχοντας αυτή τη σκέψη ως γνώμονα διοργανώσαμε ένα τουρνουά βόλεϊ στην αυλή του σχολείου μας στο οποίο έλαβαν μέρος τα παιδιά της ΣΤ’ Τάξης. Ευελπιστούμε τα παιδιά να ευχαριστήθηκαν και να ένιωσαν πως έρχονται πιο κοντά το ένα με το άλλο μια και φέτος είναι η τελευταία τους χρονιά στο Δημοτικό.

Παιδιά, σας ευχόμαστε να έχετε πάντα επιτυχίες σε όλους τους αγώνες της ζωής σας! Συγχαρητήρια για την ευγενική συμπεριφορά και τον σεβασμό που δείξατε ο ένας στον άλλο!

5-12-22

3 Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκέμβρη ως Παγκόσμια Ημέρα ΑμεA δίνει την ευκαιρία κατανόησης του θέματος και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των προαναφερόμενων ατόμων. Είναι μία μέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των ατόμων σε όλους τους χώρους και ειδικά στην εκπαίδευση.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας μία σειρά δράσεων. Το πρώτο μέρος των δραστηριοτήτων περιλάμβανε την προβολή βίντεο στην αίθουσα εκδηλώσεων σχετικά με τα παραολυμπιακά αθλήματα καθώς και με την καθημερινότητα και τα επιτεύγματα των ατόμων με αναπηρία. Το δεύτερο μέρος αφορούσε δραστηριότητες στον αύλειο χώρο όπως βάδισμα και τρέξιμο με κλειστά μάτια με τη βοήθεια συνοδού, προσπέλαση εμποδίων με κλειστά μάτια με τη βοήθεια μπαστουνιού, ανταλλαγή πάσας με μπάλα με κουδουνάκι και βόλεϊ καθήμενων.

Η πιο συγκινητική στιγμή της ημέρας ήταν όταν τα παιδιά επευφημούσαν χαρούμενα και χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό τα κατορθώματα των αθλητών της παραολυμπιάδας. Φαίνεται πως στα μάτια των παιδιών η κάθε προσπάθεια είναι αξιέπαινη και αξιοσέβαστη!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους διοργανωτές όλων αυτών των υπέροχων δράσεων τον κ. Παμείνη Ατσάλη και την κ. Λίλιαν Λατίνα. Κάλυψαν όλες τις πτυχές του θέματος, προσάρμοσαν τις δράσεις ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, εμπλούτισαν το περιεχόμενο με δράσεις ενημερωτικού αλλά και βιωματικού χαρακτήρα, πάνω από όλα όμως μας έδωσαν την ευκαιρία να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας και να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.

Υπεύθυνοι Δραστηριοτήτων: Παμείνης Ατσάλης, Λατίνα Λίλιαν

1-12-22

Ευχαριστήριο  μήνυμα για δωρεά φωτοτυπικού – πολυμηχανήματος

Με πολύ μεγάλη χαρά λάβαμε σήμερα στο σχολείο μας, 1 Δεκεμβρίου , ένα δώρο !

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο φωτοτυπικό πολυμηχάνημα με πολλαπλές δυνατότητες,  που θα μας βοηθήσει  να υλοποιήσουμε το εκπαιδευτικό μας έργο!

Ευχαριστούμε θερμά τον δωρητή μας  ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος γι’ αυτήν τη χειρονομία!

Του ευχόμαστε πάντα να είναι καλά και να στηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί την εκπαίδευση!

 Η Δ/ντρια,

Τζάνα Ελένη

30-11-22

Απόδειξη και Πιστοποιητικό Υιοθεσίας από το «Κάνε Μία Ευχή Ελλάδος»

Προς 9ο Δημοτικό Σχολείο Χίου ¨Καρράδειο¨

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη στήριξή σας στο πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Με τη δωρεά σας συμμετέχετε και εσείς ώστε να εκπληρωθούν ευχές παιδιών που πάσχουν από σοβαρές για τη ζωή τους ασθένειες. Το πρόγραμμα Αστέρι της ευχής εδώ και 24 χρόνια αποτελεί ένα από τα βασικά προγράμματα εξεύρεσης πόρων του οργανισμού μας ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν ευχές παιδιών που έχουν στερηθεί την παιδική ανεμελιά.

Στα συνημμένα μπορείτε να βρείτε την απόδειξη της δωρεάς σας και το πιστοποιητικό υιοθεσίας ευχής του προγράμματος.

Σας ευχόμαστε υγεία και καλή δύναμη στο έργο σας!

Μαρία Συψή

29-11-22

Ζωγραφιές για τον κ. Σωτήρη

Ο κ. Σωτήρης Μάμογλου ήταν ο περσινός μας δάσκαλος μουσικής από τον οποίο λάβαμε πρόσφατα τα νέα του και τα χαιρετίσματά του προς όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Για να του ανταποδώσουμε αυτήν την ευχάριστη έκπληξη σκεφτήκαμε να του στείλουμε την αγάπη μας μέσα από μερικές καλλιτεχνικές δημιουργίες. Επιστρατεύσαμε όλη μας τη μαεστρία και φτιάξαμε ζωγραφιές και κάρτες.

κ. Σωτήρη, σας αγαπάμε και δεν σας ξεχνάμε! Σας ευχαριστούμε για όλα όσα μας μάθατε! Να περνάτε καλά στο καινούργιο σας σχολείο!

28-11-22

Ευχαριστήριο μήνυμα για δωρεά φαρμάκων στο φαρμακείο του σχολείου μας

Θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Παντελογιάννη, γονέα του σχολείου μας και φαρμακοποιό, που μας προσφέρει δωρεάν  εδώ και έξι συναπτά έτη φάρμακα και ιατρικό υλικό για το φαρμακείο του σχολείου μας. Χάρη στην πολύτιμη βοήθειά του μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά την απαραίτητη φροντίδα για την περιποίηση των τραυμάτων τους και για ό,τι έκτακτο τους συμβαίνει.

κ. Παντελογιάννη, όλα τα παιδιά οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας και εγώ προσωπικά ως Διευθύντρια, σας ευχαριστούμε πολύ για την υλική προσφορά σας αλλά πάνω από όλα για την ανθρώπινη χειρονομία σας και βοήθεια. Να είστε πάντα καλά και να προσφέρετε στον συνάνθρωπο!

25-11-22

Στην αγκαλιά του σχολείου

«Στην αγκαλιά του σχολείου» ονομάζεται το νέο καινοτόμο πρόγραμμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται και πρόκειται πραγματικά για μία αγκαλιά, αφού συγκεντρώνει παιδιά, γονείς, συγγενείς, φίλους στην αυλή του σχολείου, τις ώρες που αυτό δεν λειτουργεί, με σκοπό να παίξουν, να γνωριστούν καλύτερα και να συσφίξουν τις σχέσεις τους. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που το παιχνίδι στις γειτονιές έχει εκλείψει το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί λύση σωτηρίας για πολλές οικογένειες που επιθυμούν να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους και να εμπλουτίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες με δράσεις πνευματικής ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον δραστήριο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δ. Σ. γι’ αυτήν την ιδέα και σε όλους τους καλοπροαίρετους εθελοντές γονείς – κηδεμόνες που με χαρά ανέλαβαν τον απαιτητικό ρόλο της επιτήρησης των παιδιών και των χώρων.

Ως δάσκαλοι των παιδιών χαιρόμαστε ιδιαίτερα που δίνετε η ευκαιρία στα παιδιά του σχολείου μας να αποκτήσουν τωρινές εμπειρίες και μελλοντικές αναμνήσεις από ελεύθερο παιχνίδι, σαν κι αυτές που έχουμε κι εμείς από τα παιδικά μας χρόνια. Πάντα υποστηρίζουμε και διευκολύνουμε τέτοιου είδους δράσεις με όποιο τρόπο μπορούμε. Ανυπομονούμε να μας πουν τα παιδιά τα νέα τους για να χαρούμε κι εμείς με τη χαρά τους.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας γι’ αυτή τη ζεστή «αγκαλιά» στην αυλή του σχολείου μας! Αισθανόμαστε τυχεροί για τη μεταξύ μας συνεργασία! Ευχόμαστε από καρδιάς το πρόγραμμα να καρποφορήσει για το καλό των παιδιών!

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς: τον Δήμο Χίου για την παραχώρηση της αυλής, τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας για τη θετική εισήγηση και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου για τη θετική ομόφωνη υποστήριξη. Χωρίς τη δική τους συμβολή το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Νιώθουμε ευγνώμονες ως εκπαιδευτικοί για το προνόμιο αυτό που παραχωρήθηκε στους μαθητές και στις μαθήτριές του σχολείου μας αλλά και ως πολίτες για την πρόθεση των τοπικών αρχών να προάγουν δράσεις μείωσης της κοινωνικής ανισότητας και ομαλής ένταξης  στην κοινωνία των μελλοντικών πολιτών του νησιού μας.

Εκπαιδευτική Δράση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

«…Σαν μια επίσκεψη αγαπημένη», μοιάζει η εμπειρία που βίωσαν οι μαθήτριες και οι μαθητές των τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας, στις 23/11/22, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου. Το πρόγραμμα που παρακολούθησαν ήταν μία αναδρομή στα θλιβερά γεγονότα του 1922 στη Μικρά Ασία. Ταξίδεψαν από τα Βουρλά και τη Σμύρνη έως τη Χίο και προσπάθησαν να μπουν στη θέση των ξεριζωμένων μέσα από τα τετράδια ενός παιδιού, τη λατέρνα ενός μουσικού, τα ρούχα μιας νεαρής κοπέλας, το μπουκάλι με τα αρώματα μιας άλλης εποχής. Βίωσαν τα γεγονότα μέσα από τις  μαρτυρίες απλών καθημερινών ανθρώπων. Γνώρισαν ιστορικές ανώνυμες ή επώνυμες φυσιογνωμίες των οποίων η μόρφωση και η παιδεία διαμορφώθηκαν από την ίδια τη ζωή που έτυχε να ζήσουν, με μνήμες που ξεκίνησαν  κάπου στην Ανατολή και ολοκληρώθηκαν σε κάποια άλλη γωνιά της Δύσης. Μελέτησαν το κλειδί που ανοίγει τις όμορφες μέρες στην πατρίδα του τότε. Ακόμη, συμμετείχαν σε  δραστηριότητες μέσα από τις οποίες αναπτύχθηκε η φαντασία και η δημιουργικότητα τους, καθώς έφτιαξαν το δικό τους «θαυματοτρόπιο», με το οποίο μπορούσαν να μεταφερθούν στο μέρος που επιθυμούσαν.

Έχοντας ολοκληρώσει την επίσκεψή μας, μπορούμε να πούμε ότι ζήσαμε μία συγκλονιστική εμπειρία. Περιπλανηθήκαμε σε έναν υπερσύγχρονο χώρο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών γεμάτο με σταθμούς – προσομοιώσεις  που ζωντανεύουν παραδόσεις από την αγροτική ζωή της χιώτικης μαστιχοκαλλιέργειας και παραγωγής.  Αποκομίσαμε νέες γνώσεις μέσα από βιωματικά και διαθεματικά σχέδια εργασίας, κατάλληλα προσαρμοσμένα στην ηλικία των παιδιών, στα μαθησιακά αντικείμενα που μελετούν και στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Συνειδητοποιήσαμε ότι, πέρα από τις δυνατότητες που παρέχει η κτιριακή υποδομή του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, υπεύθυνο για  τα οφέλη που αποκομίσαμε είναι το πολύ καλά οργανωμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαχειρίζεται και συντονίζει λεπτομερώς όλες τις δράσεις, μέρος του οποίου είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε συναντώντας  την κα  Ελένη Παϊδούση , τοπική Διαχειρίστρια και την κα Ειρήνη Πυρπάσου, υπεύθυνες για τη διαφωτιστική ξενάγηση και τη θερμή φιλοξενία μας στον χώρο. Αποχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας αποκομίσει μόνο καλές αναμνήσεις. Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Μαστίχας Χίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, την κα  Παϊδούση και την κα Πυρπάσου γι’ αυτό το αξέχαστο εκπαιδευτικό ταξίδι.

Ευχαριστήρια επιστολή από το Κοινωνικό Φαρμακείο

Κατόπιν της προσφοράς φαρμάκων και ιατρικών ειδών στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Χίου, λάβαμε μία επιστολή αποδοχής της δωρεάς και ένα ευχαριστήριο μήνυμα από το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού στο οποίο ανήκει ο προαναφερόμενος φορέας.

Αυτή η χειρονομία αγάπης κι αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στηριζόμενη στην πολύτιμη συμβολή όλων των οικογενειών του σχολείου μας, οι οποίες αγκαλιάζουν πάντα με μεγάλη προθυμία δράσεις αντίστοιχου περιεχομένου. Ως ένδειξη εκτίμησης κι αναγνώρισης της προσφοράς σας επισυνάπτουμε την επιστολή στην ακόλουθη εικόνα και σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά από καρδιάς.

Εργοστάσιο Χυμών Κάμπου Χίου

Αυτήν την εβδομάδα, 21 έως 25 Νοεμβρίου, οι Α, Β, Γ, και Δ Τάξεις του σχολείου μας θα επισκεφθούν σταδιακά το εργοστάσιο χυμών Κάμπου Χίου. Οι πρώτες τάξεις ήδη ξεκίνησαν.

Υπεύθυνη ξενάγησής στον χώρο ήταν η κ. Μαρία Ψαρρού, η οποία μας καλοδέχτηκε με ένα πλατύ χαμόγελο, γεμάτη καλή διάθεση. Πολύ υπομονετικά μας έδειξε όλους τους πεντακάθαρους χώρους του εργοστασίου και τα μηχανήματα επεξεργασίας των καρπών. Ξεκινήσαμε με τη ζυγαριά και την αίθουσα διαλογής, καθαρισμού και συμπύκνωσης κι έπειτα περάσαμε στην αίθουσα συσκευασίας. Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης τα μηχανήματα και οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε προσωρινό διάλειμμα για την εξασφάλιση της δικής μας ασφάλειας. Λίγο πριν να φύγουμε η κ. Βάνα Λαβίδα πρόβαλε σε έναν ιδιαίτερο, φιλόξενο και προσεγμένο χώρο δύο παρουσιάσεις με τα αρχοντικά και τα περιβόλια του Κάμπου αλλά και με τη διαδικασία παραγωγής των χυμών. Για εμάς ήταν μία μοναδική εμπειρία καθώς είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέες γνώσεις σε πραγματικό πεδίο μελέτης και να συνεργαστούμε με ανθρώπους που ειδικεύονται στον τομέα της χιώτικης επιχειρηματικότητας. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ψαρρού,  την κ. Λαβίδα καθώς και όλους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο χυμών του Κάμπου για τη φιλοξενία και για την προσφορά χυμών. Να είστε όλοι καλά, να προσφέρετε στον τόπο μας και να προωθείτε τους ευωδιαστούς καρπούς της ευλογημένης γης μας σε όλον τον κόσμο.

Ημερίδα με θέμα: «ΟΡΙΑ: ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 18:00 η ημερίδα με θέμα: «ΟΡΙΑ: ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.  Η συζήτηση περιείχε ποικίλα ενδιαφέροντα θέματα και συμβουλές για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και της σωματικής και ψυχικής μας υγείας μέσω της οριοθέτησης στη συμπεριφορά, στη διατροφή και στη χρήση του διαδικτύου και της τεχνολογίας. Φύγαμε διαφωτισμένοι, με νέες γνώσεις και χρήσιμες ιδέες.  Όλοι βρήκαμε κάποιο σημείο ταύτισης με τα λεγόμενα των ομιλητών οπότε οι προτεινόμενες τεχνικές θα αποδειχθούν ιδιαίτερα χρηστικές και ωφέλιμες. Ευχαριστούμε θερμά και τους τρεις ομιλητές, την κ. Λατίνα, την κ. Ροδάκη και τον κ. Σαλλιάρη για τη διάθεσή τους για συνεργασία, για την άμεση ανταπόκριση και για όλο το πληροφοριακό υλικό. Ευχαριστούμε ακόμα όλους τους γονείς, τους κηδεμόνες, του συγγενείς και γενικότερα τους φίλους του 9ου Δημοτικού που παρευρέθηκαν στην ημερίδα. Η παρουσία όλων δείχνει ότι συμμεριζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για το καλό των παιδιών μας και είναι πάντα πολύτιμη. Με το καλό να διοργανώσουμε και άλλες τέτοιες εποικοδομητικές συναντήσεις!

H Λιτανεία των Eικόνων για τα 110α Ελευθέρια της Χίου

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου ο Μέγας Αρχιερατικός εσπερινός για την εορτή των Αγίων Βικτώρων, ο οποίος συνδυάστηκε με τη γιορτή μνήμης για τα 110α  Ελευθέρια της Χίου.

Μετά το πέρας του εσπερινού με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου της Χίου και στρατιωτικού αγήματος πραγματοποιήθηκε η λιτανεία στην πόλη του νησιού .

Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε στην ξεχωριστή αυτή τελετή από τον σημαιοφόρο, τους παραστάτες, τις παραστάτριες και τις συνοδούς εκπαιδευτικούς κ. Χαχάλη Ηλιάνα και κ. Λατίνα Λίλιαν.

Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά! Να γιορτάζουμε την απελευθέρωση του νησιού μας και να τιμάμε τους Αγίους μας!

Να ευχηθούμε στα παιδιά να έχουν πάντα τη χαρά να συμμετέχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις του τόπου μας και να τηρούν αδιάκοπα αυτές τις παραδόσεις στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Τέτοιες εκδηλώσεις μας γεμίζουν με υπερηφάνεια!

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το bullying

Για κάθε γονέα είναι στενάχωρο να βλέπει το παιδί του να βιώνει τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο που προκαλεί ο εκφοβισμός που τυχόν δέχεται στο φυσικό του περιβάλλον ή στο διαδίκτυο.

Πολλοί γονείς νιώθουν ανασφαλείς και δεν ξέρουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να βοηθήσουν και να προστατεύσουν τα παιδιά τους που μπορεί να εκτίθενται στο bullying και τη βία. Άλλοι μπορεί να μην γνωρίζουν καν αν τα παιδιά τους είναι θύματα ή ακόμη και θύτες τέτοιων συμπεριφορών.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να ξεκινήσετε μια συζήτηση με τα παιδιά σας στη σελίδα της unicef.

Υλοποίηση προγράμματος σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Χίου “Ναυτίλος”.

          Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και κατά την επεξεργασία της θεματικής ενότητας «Ζω καλύτερα- Ευ ζην», τα δύο τμήματα της Στ΄ τάξης, συνεργάζονται με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Χίου «Nαυτίλος». Πιο συγκεκριμένα, κατά το σχολικό έτος 2022-2023 (Οκτώβριος 2022 έως Δεκέμβριος 2022),  υλοποιείται εξατομικευμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Προσωπικών και Κοινωνικών Δεξιοτήτων με βιωματικό χαρακτήρα, διάρκειας 12 εβδομαδιαίων συναντήσεων.

       Κατά τις συναντήσεις, οι υπεύθυνες του προγράμματος κα Κοτσάτου Ελένη (κοινωνική λειτουργός) και Κυριάκου Μαρίνα (κοινωνική/κλινική ψυχολόγος), πραγματοποιούν δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, κοινωνικο-συναισθηματικής μάθησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής. Με αυτές τις δράσεις, δημιουργείται ένα μαθησιακό περιβάλλον, που ενθαρρύνει όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες να συμμετέχουν στη διαδικασία, ενισχύοντας παράλληλα την αυτενέργεια, τη διερευνητική μάθηση και τη συνεργατική δράση.

        Η υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης Προσωπικών και Κοινωνικών Δεξιοτήτων, θα ήταν αδύνατη χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη της κα Κοτσάτου (κοινωνική λειτουργός)  και της κα Κυριάκου (κοινωνική/κλινική ψυχολόγος). Θα θέλαμε, λοιπόν, να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες στις υπεύθυνες του κέντρου για τη βοήθεια, την προθυμία και την άριστη συνεργασία κατά την εκπόνηση των δραστηριοτήτων του Προγράμματος.

Ναυτίλος

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί των τάξεων Στ1, Στ2: ΠΑΛΗΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΧΑΧΑΛΗ ΗΛΙΑΝΑ

Ο ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ζαχαριά Ραφαέλα, Ψυχολόγο – Ειδική Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου που επισκέφθηκε σήμερα το σχολείο μας και μάς μίλησε για τον «Συμβουλευτικό Ρόλο των Εκπαιδευτικών για την Αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού»,  στο πλαίσιο του κύκλου των ενδοσχολικών επιμορφώσεων που διεξάγουμε και φέτος στο σχολείο μας.

Η κουβέντα μας περιείχε πολύτιμες προτάσεις για την αναγνώριση των ενδείξεων του εκφοβισμού, συμβουλές σχετικές με αποτελεσματικές πρακτικές και παρεμβάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων εκφοβισμού και χρήσιμες οδηγίες για την καθοδήγηση γονέων. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την επισήμανση πως δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις. Η ενδυνάμωση των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας είναι ο βασικότερος στόχος.  Το θέμα απαιτεί σφαιρική αντιμετώπιση με τη σύμπραξη  παιδιών, εκπαιδευτικών, γονέων, σχολικής κοινότητας, εξωτερικών φορέων και τοπικής κοινωνίας.

Για άλλη μία φορά είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε με την κ. Ραφαέλα και να λάβουμε πολύτιμες συμβουλές σε θέματα που μας απασχολούν συχνά στην καθημερινότητα της σχολικής μας ζωής και επηρεάζουν άμεσα την ψυχική υγεία των μελών της σχολικής μας κοινότητας. Κάθε σας υπόδειξη είναι πάντοτε καθοδηγητική και αποδεικνύεται πολύτιμη και εμπεριστατωμένη. Σας ευχαριστούμε θερμά κι εσάς και τον φορέα εργασίας σας, που πάντοτε στηρίζει τις ανάγκες του εκπαιδευτικού μας έργου με προθυμία, συνέπεια και επαγγελματισμό.

Η παρέλαση της 28ης

Σήμερα οι μαθητές του σχολείου μας με τον γυμναστή μας, τον κ. Παμείνη, συμμετείχαν με χαρά στην παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης  Οκτωβρίου του 1940. Παρέλασαν καμαρωτά, με σταθερό βήμα και τη σημαία να κυματίζει! Συγχαρητήρια στα παιδιά και στον κ. Παμείνη! Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!!!! Μακάρι όλοι Έλληνες σε όλα τα μήκη της γης να παρελαύνουν περήφανοι και ελεύθεροι!

25-10-22

Ευχαριστούμε πολύ το κοινωφελές ίδρυμα Λασκαρίδη για τη σημερινή παρουσία του στο σχολείο μας, αλλά και για την όμορφη παρουσίαση που έκανε στους μικρούς μας μαθητές, Α , Β , Δ τάξης  καθώς και στα μεγαλύτερα παιδιά της Ε και Στ τάξης.

Σκοπός  του προγράμματος του ιδρύματος,  ήταν η ευαισθητοποίηση απέναντι στην αλόγιστη χρήση πλαστικών, η αναγνώριση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων, η συνειδητοποίηση της σημασίας της μείωσης και επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών μιας χρήσης στην καθημερινή μας ζωή, καθώς επίσης και η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων,  με  στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τις αρχές της αειφορίας.

Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη: https://www.aclcf.org/about/foundation/

17-10-22

Υγιεινό Πρωινό

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, που γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου, οργανώσαμε στο σχολείο μας ένα υγιεινό πρωινό για μικρούς και μεγάλους. Όλες οι λιχουδιές που συγκεντρώθηκαν ήταν σπιτικές, φτιαγμένες με πολύ μεράκι από τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Με τη βοήθεια των γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, συγκεντρώσαμε ένα σωρό νοστιμιές, περίτεχνα φτιαγμένες και συσκευασμένες και νιώσαμε την αγάπη και τη φροντίδα που περικλείεται μέσα σε κάθε οικογενειακό γεύμα. Σήμερα η αυλή γέμισε με χαμόγελα, γεμάτες κοιλίτσες και φυσικά παιχνίδι. Περάσαμε όμορφα, γευματίσαμε όλοι μαζί και νιώσαμε πως ανήκουμε σε μια μεγάλη κι αγαπημένη παρέα! Ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς που συμμετέχετε ενεργά σε κάθε μας δράση και μας στηρίζετε με την παρουσία σας στον σχολικό μας χώρο! Τα φαγητά που περίσσεψαν έχουν ήδη βρει τη θέση τους κι έχετε ένα μεγάλο ευχαριστώ από τους ανθρώπους  που έλαβαν αυτήν την απρόσμενη χαρά! Να είμαστε όλοι υγιείς και να μπορούμε να επαναλαμβάνουμε ενέργειες που μας χαροποιούν και μας φέρνουν κοντά μεταξύ μας στη σχολική μας κοινότητα!

Για να δείτε φωτογραφικό υλικό από τη δράση πατήστε την ακόλουθη εικόνα.

14/10/2022

Συμμετοχή του σχολείου μας στην άσκηση σεισμού “Ντάντανος 2022”

Με επιτυχία το σχολείο μας συμμετείχε στην άσκηση σεισμού που διοργάνωσε η περιφερειακή ενότητα Χίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Στην άσκηση αυτή συμμετείχαν όλα τα σχολεία του νησιού μας.

30/9/2022

Δράσεις του σχολείου μας για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Πολλές και ποικίλες ήταν οι δράσεις που διοργανώθηκαν στο σχολείο μας στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, με την καθοδήγηση του γυμναστή μας του κυρίου Ατσάλη Ε. και με τη συνεργασία όλων των εκπαιδευτικών και των παιδιών. Πρώτα πρώτα όλες οι τάξεις έφτιαξαν σχετικά κολλάζ και έγραψαν συνθήματα, τα οποία εκτέθηκαν στην αυλή. Η Στ΄ τάξη πραγματοποίησε πορεία από το σχολείο μας μέχρι το Βούρειο Αθλητικό Κέντρο. Στη συνέχεια ο κος Χριστόφορος Μερούσης , χιώτης ολυμπιονίκης μαραθωνοδρόμος συζήτησε με τα παιδιά όλων των τάξεων κι έλυσε τις απορίες τους. Την υπόλοιπη ημέρα οι μαθητές κι οι μαθήτριες έκαναν διάφορα παιχνίδια στην αυλή και παρουσιάστηκε κι ένα ξεχωριστό παιχνίδι από την ιδιαίτερη πατρίδα του μαθητή του σχολείου μας Φίλιππου Β. !

29/9/2022

Μια εργασία που αξίζει να δημοσιευτεί

Στα πλαίσια του μαθήματος Φυσικά “Ερευνώ και Ανακαλύπτω”, κατά την επεξεργασία του κεφαλαίου “Πηγές ενέργειας”, οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να εκπονήσουν μια εργασία, σχετική με την ενέργεια που προέρχεται από τον Ήλιο. Συγκεκριμένα, τα παιδιά παρουσίασαν στην ολομέλεια της τάξης, τις πληροφορίες που βρήκαν για τον Ήλιο. Στη φωτογραφία παρουσιάζεται η εργασία του μαθητή Φίλιππου Β. !

Σχολική Υιοθεσία

Φέτος αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε τη δράση της σχολικής υιοθεσίας και κάθε πρωτάκι του σχολείου να υιοθετηθεί στην αρχή της χρονιάς από ένα εκτάκι. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μικροί και μεγάλοι  μαθητές, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, θα δημιουργήσουν μία όμορφη σχέση μεταξύ τους και θα επωφεληθούν αμφότεροι.  Οι μαθητές της πρώτης έχοντας ως παράδειγμα τα μεγαλύτερα παιδιά θα παρακινηθούν, θα ενθαρρυνθούν και γρήγορα θα εξελιχθούν. Οι μαθητές της έκτης θα εφαρμόσουν γνώσεις και αξίες που έχουν αποκομίσει από το σχολείο, την οικογένεια και την κοινωνία με σκοπό να καταφέρουν να καθοδηγήσουν, να ενθαρρύνουν και να εξελίξουν. Για να δείτε φωτογραφικό υλικό από το ξεκίνημα της δράσης πατήστε την ακόλουθη εικόνα.

Μη ξεχνάς το καπάκι να κρατάς !

Φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το σχολείο μας μαζεύει πλαστικά καπάκια με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην ανακύκλωση- στήριξη ΑΜεΑ (Σύλλογος ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας ).

Ήδη τα παιδιά έχουν δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για τη δράση αυτή.

Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Χίου

Φέτος ξεκινήσαμε μία νέα δράση που ήδη έχει τεράστια συμμετοχή από όλους. Αποφασίσαμε να δώσουμε φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Χίου. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική ασφάλιση και δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακα που χρειάζονται. Έτσι λοιπόν επικοινωνήσαμε με την υπεύθυνη Φαρμακοποιό του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Χίου, κ. Αγγελική Κοψάρη και μας έδωσε μία λίστα με τα είδη που συγκεντρώνουν. Η συμμετοχή σας και η προσφορά σας ήταν άμεση και συγκινητική. Σας ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά και ευχόμαστε σε όλους σας υγεία!

Αστέρια επιβράβευσης

Για ακόμη μία χρονιά συνεχίζουμε να δίνουμε κάθε Δευτέρα αστέρια επιβράβευσης για να ενισχύσουμε τη θετική συμπεριφορά, τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια και την υπευθυνότητα. Η απονομή γίνεται από τη Διευθύντρια του σχολείου μας κ. Ελένη Τζάνα.

Τα πρώτα αστέρια δόθηκαν και η τάξη που θα πάρει τα περισσότερα αστέρια μέσα στον μήνα θα πάει εκδρομή! Επόμενος στόχος το κύπελλο του σχολείου!

Να θυμάστε αγαπημένα μας ότι αγαθά κόποις κτώνται και πάντα η προσπάθεια και η καλή θέληση επιβραβεύονται!

23/9/2022

Επίσκεψη της Ε΄ τάξης  στον ιερό ναό του Αγίου Ισιδώρου Λέτσαινας για συμμετοχή σε ενημερωτική δράση

Σήμερα οι μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον ιερό ναό του Αγίου Ισιδώρου , για να παρακολουθήσουν ενημερωτική δράση με τίτλο «Από το χθες στο σήμερα. Η αναβίωση των μνημείων της Χίου». Η δράση διοργανώθηκε με αφορμή τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

23/9/2022

Συμμετοχή της Στ΄ τάξης του σχολείου μας στις εκδηλώσεις για τις σφαγές της Χίου

Οι μαθητές/τριες της Στ’ τάξης του σχολείου μας ,την Παρασκευή 23/09, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για τις σφαγές της Χίου 1822-2022. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου). 

Αρχικά, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν μια ομιλία για το γεγονός. Έπειτα, είδαν την αφή της φλόγας στο άγαλμα του Κανάρη από τον Ι. Κούρο. Στη συνέχεια, πήραν μέρος σε ολυμπιακά αθλήματα, τα οποία συντόνιζαν εκπρόσωποι της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και πρωταθλητές υπέρ/μαραθωνίου δρόμου. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες, υπό την εποπτεία του γυμναστή, καθώς και των εκπαιδευτικών των τάξεων Στ1 και Στ2.

Με τη συμμετοχή τους στην παραπάνω εκδήλωση, οι μαθητές/τριες τίμησαν τους προγόνους που αντιστάθηκαν και πλήρωσαν με την ζωή τους το τίμημα της ελευθερίας.

Δείτε παρακάτω σχετικές φωτογραφίες:

20/9/2022

Ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα “Οργάνωση σχολικής βιβλιοθήκης – σύστημα αμοιβών “

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα “Οργάνωση σχολικής βιβλιοθήκης – σύστημα αμοιβών ” . Παρουσιάστηκε σύστημα αμοιβών με κουπόνια, επαίνους φιλαναγνωσίας, μετάλλια και μικρά δωράκια – έκπληξη. Το σύστημα αυτό έχει σκοπό να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών, ώστε να δανείζονται και να διαβάζουν βιβλία. Η παρουσίαση έγινε από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Αντωνία Κωσταρή.

19/9/2022

Δόμηση διαλείμματος

Φέτος τα παιδιά όλων των τάξεων θα συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες και ομαδικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ακολουθώντας εβδομαδιαίο πρόγραμμα με το κάθε άθλημα και το γήπεδο που θα πραγματοποιείται. Με τον τρόπο αυτόν θα έχουν την ευκαιρία να “δομήσουν” το διάλειμμά τους.

14/09/2022

Γιορτάζουμε τη νέα σχολική χρονιά με τραγούδια και χορό!

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας ετοίμασε ένα πάρτι έκπληξη για να γιορτάσουμε μαζί την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Μικροί και μεγάλοι το απόγευμα της Τετάρτης απολαύσαμε τη συναυλία με τους  Μάνο Βασιλάκη και Νίκο Ισίδωρο να μας ταξιδεύουν με τα τραγούδια τους.

Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας και τον Πρόεδρο κ. Αμέντα για την όμορφη αυτή βραδιά που έδωσε κέφι και χαρά σε γονείς, μαθητές και δασκάλους.

12/9/2022

Αγιασμός σχολικού έτους 2022-2023

Σήμερα πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για το νέο σχολικό έτος στον αύλειο χώρο του σχολείου μας , παρουσία των ιερέων των ενοριών Παναγίας Λέτσαινας και Παναγίας Λατομίτισσας πατέρων Τσιμούνη Ιωάννη και Φιλιππάκη Βασιλείου, των εκπαιδευτικών του σχολείου, των μαθητών και των γονιών τους. Διαβάστε στα παρακάτω αρχεία τις ομιλίες της διευθύντριας κας Τζάνα Ελένης και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας κου Αμέντα Γιώργου . Ευχόμαστε να έχουμε μία καλή , ομαλή και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία !

7/9/2022

Ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα “Ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία “

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα “Ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία ” . Παρουσιάστηκαν τα εργαλεία “padlet” και “issue” και η εφαρμογή τους στην εκπαιδευτική πράξη. Η παρουσίαση έγινε από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Αθηνά Σκαπινάκη.

6/9/2022

Ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα “Διαχείρηση σχολικής ιστοσελίδας”

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα “Διαχείρηση Σχολικής Ιστοσελίδας” . Παρουσιάστηκαν νέες οδηγίες , τεχνικές και μέθοδοι που μπορούν να εφαρμόσουν οι εκπαιδευτικοί . Η παρουσίαση έγινε από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Αντωνία Κωσταρή.