20/5/2022

Το κουτί “έκπληξη” της Θεοδοσίας

Την Παρασκευή η Θεοδοσία είχε μια ωραία έκπληξη για τους μαθητές/τριες του Γ2. Ήρθε στην τάξη χαμογελαστή και με ένα μικρό κουτάκι που είχε τρυπίτσες στο επάνω μέρος. Όχι δεν ήταν ένα δώρο ούτε ένα κουτάκι με σοκολάτες… Όταν το άνοιξε, είδαμε ότι είχε μέσα μεταξοσκώληκες και μερικά μουρόφυλλα. Η Θεοδοσία μας έδειξε με προσοχή τους μεταξοσκώληκες της και μας είπε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα χαριτωμένα σκουληκάκια και τον κύκλο της ζωής τους. Κάντε κλικ πάνω στην παρακάτω εικόνα για να μάθετε περισσότερα για τον κύκλο της ζωής του μεταξοσκώληκα.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

18/5/2022

Ζωγραφιές για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Διατροφοπεριπέτειες “

Δείτε στην παραπάνω φωτογραφία μερικές ζωγραφιές των παιδιών σχετικές με τη σωστή διατροφή και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Διατροφοπεριπέτειες “.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 : Κωσταρή Αντωνία

10/5/2022

Απονομή μεταλλίων για τα ταλέντα και τη συμπεριφορά των παιδιών

Συνεχίζεται η απονομή μεταλλίων για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γ2! Μπράβο, παιδιά! Συνεχίστε την προσπάθεια! Να θυμάστε ότι  πάντα μπορείτε να γίνετε ακόμη καλύτεροι! Οι μαγικές λέξεις για να το πετύχετε αυτό είναι η προσπάθεια και η αυτοεκτίμηση!

9/5/2022

Κάρτες και Ζωγραφιές για τη γιορτή της μητέρας από το Γ1

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ1 έφτιαξαν κάρτες με ευχές και ζωγραφιές για να τις προσφέρουν στις μητέρες τους! Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 : Κωσταρή Αντωνία

5/5/2022

2η Επίσκεψη της κας Κουρέλη- Σιταρά στο Γ1 και στο Γ2

Πιστή στο ραντεβού της η κα Μαρίνα επισκέφτηκε σήμερα τα τμήματα Γ1 και Γ2 για δεύτερη φορά. Αρχικά διαβάσαμε το βιβλίο “Η Αόρατη” του Percival Tom. Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυάδες κι “αντάλλαξαν εαυτούς”. Το κάθε παιδί έγραψε σε ένα χαρτί σαν να γράφει ο διπλανός του τις ομοιότητες και τις διαφορές τους και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια της τάξης. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά την κα Μαρίνα κι ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη σχολική χρονιά.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Γ1 και Γ2: Αντωνία Κωσταρή, Έφη Παληού

3/5/2022

Διατροφοπεριπέτειες για τους μαθητές του Γ1 και του Γ2

Σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1 και του Γ2 παρακολούθησαν διαδικτυακά ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή, τις “Διατροφοπεριπέτειες”. Με οδηγό μας σε αυτές τις περιπέτειες την κυρία Νικολέτα και τον καπετάν Υγεία περιπλανηθήκαμε σε διάφορες διατροφοπολιτείες. Είδαμε τι μας δίνει η καθεμιά από αυτές. Πήραμε πρωτεΐνες από την άσπρη πολιτεία, ζυμώσαμε ψωμί στην καστανή πολιτεία, λύσαμε γρίφους και φυσικά ζωγραφίσαμε. Ανυπομονούμε για την επόμενη μας συνάντηση με την κυρία Νικολέτα.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το πρόγραμμα στο παρακάτω αρχείο.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Γ1 και Γ2: Αντωνία Κωσταρή, Έφη Παληού

12/4/2022

Επίσκεψη της κας Κουρέλη- Σιταρά στο Γ1 και στο Γ2

Σήμερα η κα Μαρίνα Κουρέλη- Σιταρά, παιγνιοθεραπεύτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας, επισκέφτηκε τα τμήματα Γ1 και Γ2 κάνοντας ευχάριστες παιγνιώδεις δραστηριότητες γνωριμίας , δραστηριότητες σχετικές με τη διαφορετικότητα και τα άτομα με αναπηρία. Πρώτα πρώτα ζήτησε από τα παιδιά να γράψουν το όνομά τους σε ένα λευκό χαρτί , με τον τρόπο που εκείνα επιθυμούν και στη συνέχεια να πουν πώς αυτό έχει προκύψει τι τους αρέσει σε αυτό, τι δεν τους αρέσει , τι τους θυμίζει, κ.λπ. Έπειτα χωριστήκαμε σε δυάδες και είπαμε ένα θετικό στοιχείο για το ταίρι μας. Στη συνέχεια συζητήσαμε για τις κατηγορίες των “διαφορετικών” ατόμων που υπάρχουν γύρω μας. Επισημάναμε ότι καμιά φορά η διαφορετικότητα δε φαίνεται. Κατόπιν είδαμε πώς μπορεί να νιώθουν άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους: Γράψαμε και ζωγραφίσαμε με το αριστερό μας χέρι, περπατήσαμε στην τάξη με τα μάτια κλειστά, προσπαθήσαμε να μετακινηθούμε καθισμένοι στο πάτωμα κρατώντας και με τα δυο μας χέρια ένα μπαλόνι. Στο τέλος ευχαριστήσαμε την κα Μαρίνα για την ευχάριστη και διδακτική αυτή ώρα κι ανανεώσαμε το ραντεβού μας και για τον επόμενο μήνα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 20220412_085200-768x1024.jpg

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Γ1 και Γ2 : Αντωνία Κωσταρή, Έφη Παληού

11/4/2022

Διακόσμηση πασχαλινής λαμπάδας

Σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ2 διακόσμησαν την πασχαλινή τους λαμπάδα με το προσωπικό του γούστο ο καθένας. Όλες ξεχωριστές, όλες όμορφες. Πολύτιμοι βοηθοί σε αυτήν την ευχάριστη εργασία η κυρία Χρυστάλλα και η κυρία Αθηνά. Τις ευχαριστούμε πολύ!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

10/4/2022

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κάστρο της Χίου

Την Παρασκευή, 8 Απριλίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1 και του Γ2 πήγαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κάστρο της Χίου. Η μέρα ήταν πολύ όμορφη, το κάστρο υπέροχο και τα παιδιά με πολλή διάθεση να περιπλανηθούν σε αυτό και να το εξερευνήσουν. Αν θέλετε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκπαιδευτική μας επίσκεψη, μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο: “Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γ1 και του Γ2 στο Κάστρο της Χίου”

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Γ1 και Γ2 : Αντωνία Κωσταρή, Έφη Παληού

7/4/2022

Πασχαλινές κατασκευές

Φέτος , κατασκευάσαμε χειροποίητες λαμπάδες κι ένα μεγάλο πασχαλινό αβγό από πολλά μικρότερα . Και του χρόνου !

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 : Κωσταρή Αντωνία

5/4/2022

Μια ομιλία εκτός προγράμματος

Σήμερα επισκέφτηκε το σχολείο μας ο ιερέας της ενορίας μας της Παναγίας Λέτσαινας , π. Ιωάννης Τσιμούνης. Τον παρακαλέσαμε λοιπόν , αν και δεν το είχαμε προγραμματίσει , να μας μιλήσει για το Πάσχα. Τα παιδιά τον άκουσαν με ενδιαφέρον και του έκαναν πολλές ερωτήσεις θεολογικού περιεχομένου, στις οποίες απάντησε . Τον ευχαριστούμε πολύ για την προθυμία του να μας μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του με τρόπο προσιτό!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 : Κωσταρή Αντωνία

4/4/2022

Δραματοποίηση για το μάθημα της Ιστορίας

Στα πλαίσια επαναληπτικών δραστηριοτήτων για την Οδύσσεια κάναμε ακόμη μια δραματοποίηση . Αυτή τη φορά αναπαραστήσαμε την περιπέτεια του Οδυσσέα με τις σειρήνες :

Στα δεξιά βρίσκονται οι Σειρήνες. Στα αριστερά ο Οδυσσέας με κάποιους συντρόφους του και στο κέντρο οι υπόλοιποι σύντροφοι του Οδυσσέα.

Ένας σύντροφος του Οδυσσέα βάζει κερί στα αυτιά των άλλων.

Άλλος σύντροφος δένει τον Οδυσσέα στο κατάρτι.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 : Κωσταρή Αντωνία

3/4/2022

Παιχνίδια με δεκαδικά κλάσματα και δεκαδικούς αριθμούς στο διαδίκτυο

Για να εξασκηθείτε με τους δεκαδικούς αριθμούς και τα δεκαδικά κλάσματα, κάντε κλικ και παίξτε τα ακόλουθα παιχνίδια.

1ο παιχνίδι: Ταίριαξε τα δεκαδικά κλάσματα που είναι ίσα.

2ο παιχνίδι: Διάβασε σωστά τους δεκαδικούς αριθμούς

3ο παιχνίδι: Αξία θέσης των ψηφιών στους δεκαδικούς αριθμούς. Κάντε κλικ στην εικόνα.

4ο παιχνίδι: Μετατροπή δεκαδικού κλάσματος σε δεκαδικό αριθμό

Κάντε κλικ στην εικόνα.

5ο παιχνίδι: Μετατροπή δεκαδικού αριθμού σε δεκαδικό κλάσμα-1

6ο παιχνίδι: Μετατροπή δεκαδικού αριθμού σε δεκαδικό κλάσμα-2

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

3/4/2022

Απονομές μεταλλίων επιβράβευσης-Απρίλιος

Συνεχίζονται οι βραβεύσεις των μαθητών και των μαθητριών για τα ταλέντα τους και τον χαρακτήρα τους. Τα παιδιά με τις πράξεις τους και τη συμπεριφορά τους μας εμπνέουν στην απονομή διαφόρων μεταλλίων.  Καθένας μας έχει πολλά ταλέντα και πολλές ικανότητες.  Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι να τα ανακαλύψουμε, να τα εξελίξουμε και πάνω από όλα να έχουμε αυτοπεποίθηση!!!

30/3/2022

Κατασκευή χάρτινης μαριονέτας

Στο μάθημα της Γλώσσας μιλήσαμε για την προστακτική. Διαπιστώσαμε ότι για να κάνουμε οποιαδήποτε κατασκευή είναι απαραίτητο να ακολουθούμε σωστά τις οδηγίες που μας δίνονται. Για εξάσκηση παρακολουθήσαμε ένα σύντομο βίντεο για την κατασκευή μιας χάρτινης μαριονέτας και το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε.

Μπορείτε να ανοίξετε το παρακάτω αρχείο και να δείτε καλύτερα τις μαριονέτες μας. Επίσης, αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα με τις μαριονέτες, να παρακολουθήσετε το βίντεο και να φτιάξετε τις δικές σας μαριονέτες!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

24/3/2022

Ζωγραφιές του Γ1 και του Γ2 για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ1 και του Γ2 ζωγραφίζουν κι εύχονται και του χρόνου να γιορτάσουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Επανάσταση του 1821!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία-Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

11/3/2022

Εθελοντικός καθαρισμός της αυλής του σχολείου μας από τους μαθητές του Γ1

Την Παρασκευή οι μαθήτριες κι οι μαθητές του Γ1 θέλησαν να καθαρίσουν με δική τους πρωτοβουλία τα λίγα σκουπίδια που υπήρχαν στην αυλή του σχολείου μας ! Μπράβο στα παιδιά που έχουν οικολογική συνείδηση και νοιάζονται έμπρακτα για το σχολείο τους!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

9/3/2022

Δράση κατά του σχολικού εκφοβισμού

Το τμήμα μας συμμετείχε στη δράση του σχολείου με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Τα παιδιά παρουσίασαν στους συμμαθητές τους από τις άλλες τάξεις τα κολλάζ που έφτιαξαν και φώναξαν σχετικά συνθήματα .

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

9/3/2022

Απονομή μεταλλίων επιβράβευσης

Το πρώτα μετάλλια σε μαθητές του Γ2 ως επιβράβευση καλής συμπεριφοράς. Σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλα πολλά, αφού κάθε παιδί έχει πολλά ταλέντα. Τα μετάλλια αυτά είναι ένας από τους πολλούς τρόπους επιβράβευσης των μαθητών μας για την καλή συμπεριφορά τους και για τα χαρίσματά τους. Αυτό που πρέπει όλοι να κάνετε είναι να πιστέψετε στον εαυτό σας και στις δυνατότητες σας και τότε θα μπορέσετε να κάνετε θαύματα!

8/3/2022

Ζωγραφιές με αφορμή λογοτεχνικά βιβλία με θέμα τη διαφορετικότητα

Οι μαθήτριες κι οι μαθητές του Γ1 στα πλαίσια των “Εργαστηρίων Δεξιοτήτων” ζωγράφισαν εκπληκτικές ζωγραφιές με αφορμή διάφορα λογοτεχνικά βιβλία σχετικά με τη διαφορετικότητα.

Θαυμάστε στο παρακάτω αρχείο τα έργα τους:

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

8/3/2022

To Γ1 σας εύχεται καλή Σαρακοστή με υγεία και ειρήνη!

Οι μαθήτριες κι οι μαθητές του Γ1 ζωγράφισαν την κυρά – Σαρακοστή ,διάβασαν ένα σχετικό βιβλίο, μασκαρεύτηκαν και βραβεύτηκαν για τις φορεσιές τους ! Και του χρόνου!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

8/3/2022

Η Κυρά Σαρακοστή στο Γ2

Ευχαριστούμε πολύ τη Θεοδοσία και τον Μάρκο που μας έφεραν την Κυρά Σαρακοστή στην τάξη μας καμωμένη με αλεύρι, αλάτι και νερό, τηρώντας αυτό το παμπάλαιο έθιμο με τη βοήθεια των δικών τους.  Έτσι τώρα η Κυρά Σαρακοστή με το μακρύ φουστάνι της,  με τον σταυρό, με τα σταυρωμένα χέρια της λόγω προσευχής και χωρίς στόμα λόγω νηστείας θα μας βοηθάει με τα εφτά της ποδαράκια να μετράμε τις εβδομάδες που μένουν μέχρι το Πάσχα.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

7/3/2022

Οι μασκαράδες του Γ2

Αγνώριστοι ήρθαν και οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ2 στο σχολείο την Παρασκευή, όπως και οι μαθητές όλου του σχολείου μας. Με τις όμορφες μεταμφιέσεις τους και το κέφι τους έδωσαν χρώμα και έντονη αποκριάτικη νότα στο σχολείο μας.

Και του χρόνου, παιδιά!

1/3/2022

Καλό μήνα με έναν υπέροχο μύθο!

Στα πλαίσια της δράσης του τμήματός μας , κατά την οποία κάθε πρωί όποιο παιδί θέλει ανακοινώνει κάτι στην τάξη (μια παροιμία, ένα αίνιγμα, ένα μύθο κ.λπ. ) ειπώθηκε ο παρακάτω ενδιαφέρον μύθος που εξηγεί γιατί κατά το μήνα Μάρτη έχουμε πότε καλό και πότε κακό καιρό:

Ο Μάρτης είχε παντρευτεί μια γυναίκα που ήταν από τη δεξιά πλευρά της όμορφη κι από την αριστερή άσχημη. Όταν την κοιτούσε από τη δεξιά ήταν χαρούμενος κι έτσι έκανε καλοκαιρία . Όταν την κοιτούσε από την αριστερή ήταν λυπημένος , με αποτέλεσμα να κάνει κακοκαιρία…

Μπράβο στα παιδιά που δε σταματούν να βρίσκουν εύστοχους μύθους, παροιμίες , ανέκδοτα και να τα ανακοινώνουν με θάρρος στην τάξη!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

1/3/2022

(Επι)βράβευση… γιατί είμαστε μοναδικοί για το Γ1!

Στα πλαίσια της δράσης του σχολείου μας ” (Επι)βράβευση… γιατί είμαστε μοναδικοί!” δόθηκε σήμερα το πρώτο μετάλλιο για την τάξη μας ! Με το καλό να ακολουθήσουν και τα άλλα!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

25/2/2022

Εργαστήρια Δεξιοτήτων: ” Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου”

Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων διαβάσαμε ένα ωραίο παραμύθι για τη διαφορετικότητα. Μας άρεσε πολύ. Για αυτό σκεφτήκαμε ότι είναι καλή ιδέα να το έχουμε και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, ώστε να μπορούμε να το ξαναδιαβάσουμε. Κάντε κλικ στο αρχείο: “Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου” για να απολαύσετε ξανά αυτό το παραμύθι.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

21/2/2022

Εκπλήξεις για τους συμμαθητές μας

Από εδώ και μπρος σκεφτήκαμε να προσφέρουμε δώρα ή να κάνουμε εκπλήξεις σε συμμαθητές μας που λείπουν αρκετές μέρες από το σχολείο, για διαφόρους λόγους .Αυτή τη φορά φτιάξαμε βιβλία με ζωγραφιές. Μια δραστηριότητα που δίνει χαρά στα παιδιά που προσφέρουν και στα παιδιά που λαμβάνουν και συμβάλλει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

15/2/2022

Παιχνίδι: Κυκλοφορώ με ασφάλεια

Ολοκληρώνοντας στη Μελέτη Περιβάλλοντος την ενότητα: “Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς”, παίξαμε στην τάξη ένα online επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή. Μπορείτε να παίξετε αυτό το παιχνίδι και στο σπίτι και να μάθετε διασκεδάζοντας. Απλά κάντε κλικ πάνω στην εικόνα του επιτραπέζιου αυτού παιχνιδιού.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

15/2/2022

Το Ανθολόγιο των παιδικών μας χρόνων

Με αφορμή το ποίημα του Τέλλου Άγρα “Κάτω από το χιόνι” που περιέχεται στο βιβλίο του μαθητή της Γλώσσας οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το Ανθολόγιο που διδάσκονταν τα παιδιά στο παρελθόν. Ταξίδεψαν στις σελίδες του κι ανακάλυψαν κι άλλους θησαυρούς της νεοελληνικής μας λογοτεχνίας. Επίσης αναζήτησαν πληροφορίες για τον ποιητή Τέλλο Άγρα και διαπίστωσαν ότι οι πηγές του διαδικτύου μπορεί να μην είναι απόλυτα έγκυρες. Η πιο έγκυρη πηγή πληροφοριών είναι τα βιβλία!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

8/2/2022

“Μια ιστορία θα σας πω”

08. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ Είσαι σίγουρος πως το άκουσες απ΄ τον ίδιο; -  YouTube

Η σειρά βίντεο “Μια ιστορία θα σας πω” παρουσιάζει με εύληπτο κι ενδιαφέρον για τα παιδιά τρόπο βασικές αλήθειες της χριστιανικής πίστης. Ενδεικτικά, παρακολουθήστε ένα από τα επεισόδια της σειράς αυτής στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Μια ιστορία θα σας πω-Τι είναι τελικά η Θεία Κοινωνία;

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

8/2/2022

Δραματοποιήσεις στο μάθημα της Ιστορίας

Οι δραματοποιήσεις αποτελούν μια ενδιαφέρουσα και παιγνιώδη δραστηριότητα για τα παιδιά που βοηθά στην εμπέδωση της ύλης με βιωματικό τρόπο. Παρακάτω δείτε φωτογραφίες από την αναπαράσταση της κρίσης του Πάρη και της θυσίας της Ιφιγένειας . Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από επεξηγηματικές λεζάντες.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

6/02/2022

Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Μπενάκη

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος του 2ου θεματικού κύκλου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: “Μουσεία-Αεοφόρος Ανάπτυξη” θυμηθήκαμε τις δραστηριότητες που κάναμε και ιδιαίτερα αυτές που μας άρεσαν περισσότερο. Μία από τις δραστηριότητες που άρεσε σε πολλούς μαθητές ήταν η εικονική περιήγηση στο Μουσείο Μπενάκη. Αν θέλετε να περιηγηθείτε και μόνοι σας ηλεκτρονικά στο Μουσείο Μπενάκη, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και απολαύστε την επίσκεψη στους διάφορους χώρους του μουσείου.

Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Μπενάκη

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

28/1/2022

Παρουσίαση για τη γιορτή των τριών Ιεραρχών

Οι Τρεις Ιεράρχες - Αφιέρωμα - Σαν Σήμερα .gr

Οι Τρεις Ιεράρχες
•ήταν σοφοί άνθρωποι των γραμμάτων
•πέρασαν σε όλο τον κόσμο τα μηνύματα ότι
η ανθρώπινη επιστήμη και μόρφωση είναι σημαντική και απαραίτητη και
η αληθινή μόρφωση συμβαδίζει πάντα με το δρόμο προς το Χριστό

Με αφορμή τη σπουδαία αυτή γιορτή , οι μαθητές του Γ1 παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρακάτω παρουσίαση, εξέφρασαν απορίες κι έκαναν εύστοχα σχόλια:

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Αντωνία Κωσταρή

16/1/2022

Εργαστήρια δεξιοτήτων: Πάμε μουσείο;

Στα εργαστήρια δεξιοτήτων οι μαθητές του Γ2 πραγματοποίησαν το εργαστήριο: “Πάμε μουσείο;” και συζητήσαν για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν επισκεπτόμαστε ένα μουσείο. Μετά από αυτή τη συζήτηση τα παιδιά σκέφτηκαν να φτιάξουν ένα βιβλιαράκι με αυτό το θέμα. Έτσι, βρήκαν εικόνες από το διαδίκτυο ή ζωγράφισαν τις δικές τους εικόνες που να απεικονίζουν τη σωστή συμπεριφορά σε ένα μουσείο και το κάθε παιδί ετοίμασε από μία σελίδα. Κάντε κλικ στην παραπάνω εικόνα για να δείτε το βιβλιαράκι που έφτιαξαν.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

13/1/2022

Μελέτη Περιβάλλοντος: Ο τόπος μου

Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας: ” Ο τόπος μας” στη Μελέτη Περιβάλλοντος, μπορείτε να παίξετε τα παρακάτω διαδραστικά παιχνίδια με τους γεωγραφικούς όρους της θάλασσας και της ξηράς και να παρακολουθήσετε βίντεο που δείχνουν πώς φαίνονται από ψηλά οι θάλασσες, τα βουνά και οι πεδιάδες του τόπου μας.

Παιχνίδι με τους γεωγραφικούς όρους της θάλασσας

Παιχνίδι με τους γεωγραφικούς όρους της ξηράς

Βίντεο: Η χώρα μου από ψηλά ( θάλασσες και νησιά της Ελλάδας)

Βίντεο: Η χώρα μου από ψηλά ( βουνά της Ελλάδας )

Βίντεο: Η χώρα μου από ψηλά ( πεδιάδες της Ελλάδας)

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

10/1/2022

Εξασκηθείτε στα κλάσματα παίζοντας

Κάντε κλικ στα παρακάτω παιχνίδια με κλάσματα και βρείτε ποιο κλάσμα δείχνει το χρωματισμένο μέρος κάθε σχήματος. Καλή επιτυχία!

1.Παιχνίδια με κλάσματα: Γράψτε τα κλάσματα που εκφράζουν τα σχήματα

2. Παιχνίδι κλασμάτων με τα κομμάτια τα κομμάτια της πίτσας ή του φρούτου που τρώνε τα τερατάκια

Σίγουρα θα απολαύσετε το παραπάνω παιχνίδι που θα σας χαλαρώσει, αφού θα παίζετε, ακούγοντας μουσική. Πατήστε : Start  και αντιστοιχίστε τα κλάσματα που δείχνουν πόσα κομμάτια πίτσας ή πόσα κομμάτια φρούτου έφαγε το κάθε τερατάκι με την πίτσα ή το φρούτο που δείχνει αυτό το κλάσμα. Όταν τελειώσετε, πατήστε το Next και συνεχίστε τις αντιστοιχίσεις.

3. Παιχνίδι με τα κομμάτια της πίτσας

Στο παραπάνω παιχνίδι πρέπει να βάλετε σε καθένα από τα δύο πιάτα τα κομμάτια της πίτσας που δείχνει το κλάσμα πάνω από το κάθε πιάτο. Αρχικά διαλέξτε: Level 1: Επίπεδο 1 ( εύκολα κλάσματα) ή Level 2: Επίπεδο 2 (δύσκολα κλάσματα). Έπειτα πατήστε το: Start και το παιχνίδι αρχίζει!

4.παιχνίδι με κλάσματα: Τα πάντα και τα κομμάτια της πίτσας

Διαλέξτε με ποιο πάντα θέλετε να παίξετε. Βρείτε το κλάσμα που δείχνουν τα κομμάτια της πίτσας κάθε φορά για να μπορέσετε να πάρετε αυτά τα κομμάτια της πίτσας από τα άλλα πάντα. Ένα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε μόνοι σας ή με άλλους.

5. Παιχνίδι Bingo με κλάσματα

Ακουμπήστε την οθόνη, μετά επιλέξτε το Level 1 = Επίπεδο 1. Έπειτα, δείτε ποιο μέρος, κλάσμα της γραμμής παίρνουμε κάθε φορά και προσπαθήστε να βρείτε αυτό το κλάσμα στον πίνακα. Μετά, πατήστε το Submit για να ελέγξετε την απάντησή σας. Στόχος σας να ολοκληρώσετε μια γραμμή οριζόντια ή κάθετα με σωστές απαντήσεις.

6. Παζλ με κλάσματα

7. Παιχνίδι με κλάσματα: Βρες τη στάση για το διάστημα

Αρχικά, διαλέξτε το: Level 1: Επίπεδο 1. Δείτε το κλάσμα και βρείτε σε ποιο μέρος της γραμμής περίπου βρίσκεται αυτό το κλάσμα. Αν το βρείτε σωστά , τότε το τερατάκι φεύγει για το διάστημα. Αν δυσκολεύεστε, πατήστε ένα σημείο πάνω στη γραμμή όπου νομίζετε ότι μπορεί να βρίσκεται η στάση. Αν κάνετε λάθος, τότε θα εμφανιστούν πάνω στη γραμμή, κουκίδες για να σας βοηθήσουν.

8. Παιχνίδι αντιστοίχισης με κλάσματα- εργαστήριο ισοδυναμίας κλασμάτων

Α. Για να εμφανιστεί το παιχνίδι, επιλέξτε: Παιχνίδι

Έπειτα, πατήστε: Επίπεδο 1.

Σύρετε πάνω στα δύο πιάτα δύο σχήματα που δείχνουν το ίδιο κλάσμα ή ένα σχήμα και το κλάσμα που δείχνει το χρωματισμένο μέρος του σχήματος.

Μετά, πατήστε : Έλεγχος.

Αν η απάντησή σας είναι σωστή, θα βγει ένα χαμογελαστό προσωπάκι.

Πατήστε : Εντάξει για να συνεχίσετε.

Β. Για να δείτε το εργαστήριο ισοδυναμίας κλασμάτων, πατήστε: Εργαστήριο ισοδυναμίας.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

22/12/2021

Κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Σε όλα τα παιδιά αρέσει να λένε τα κάλαντα. Έτσι σήμερα και οι μαθητές του Γ2 τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Επισκέφτηκαν έναν διαδραστικό χάρτη στο διαδίκτυο (της Χριστίνας Κουτελιδά) ο οποίος έχει τα κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ακούσαμε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Πελοποννήσου, τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της Ικαρίας και φυσικά τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς της Χίου. Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να ακούσετε και στο σπίτι τα κάλαντα και από άλλα μέρη.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

21/12/2021

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Οι μαθητές του Γ2 ετοίμασαν με τη βοήθεια της κυρίας Έφης και της κυρίας Αθηνάς χριστουγεννιάτικα στολίδια. Έβαλαν την προσωπική τους πινελιά στο ελατάκι τους, διακοσμώντας το με πομ πομ, γκλίτερ και χιονάκι ανάλογα με το γούστο τους.

Καλές γιορτές σε όλους με υγεία, αγάπη και ευτυχία!

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Έφη Παληού, Αθηνά Χριστοπούλου

20/12/2021

Χριστουγεννιάτικες κάρτες για τους συνανθρώπους μας που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

Την Παρασκευή, οι μαθητές της Γ2΄ τάξης συμμετείχαν με χαρά στη δράση του σχολείου μας :”Φτιάχνουμε κάρτες για τους συνανθρώπους μας που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο”. Η τάξη μας γέμισε με χαμόγελα, χαρά, ενθουσιασμό και δημιουργικότητα. Ελπίζουμε οι ευχές των παιδιών να ομορφύνουν τις γιορτές των ανθρώπων που θα περάσουν αυτές τις άγιες ημέρες στο νοσοκομείο, να ζεστάνουν τις καρδιές τους και να τους γεμίσουν με ελπίδα και αισιοδοξία.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Έφη Παληού, Αθηνά Χριστοπούλου

17/12/2021

Χριστουγεννιάτικη κατασκευή- ταρανδάκια

Μια απλή χριστουγεννιάτικη κατασκευή από μανταλάκια για να στολίσουμε το δέντρο μας !

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Αντωνία Κωσταρή

14/12/2021

Κατασκευή χριστουγεννιάτικης κάρτας για τους συνανθρώπους μας που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Χίου

Οι μαθητές του Γ1 έφτιαξαν μία χριστουγεννιάτικη κάρτα με ευχές για να τη στείλουν στους συνανθρώπους μας που νοσηλεύονται αυτές τις μέρες στο Νοσοκομείο Χίου .

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Αντωνία Κωσταρή

13/12/2021

Κατασκευή χριστουγεννιάτικης κάρτας για τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης έφτιαξαν μία χριστουγεννιάτικη κάρτα με ευχές για να τη στείλουν στους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Χίου .

Η ιδέα για την κατασκευή της παραπάνω κάρτας , για το Ειδικό Δημοτικό ,βασίστηκε στην ιστοσελίδα “Erminart-Τέχνη Και Δημιουργία “

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Αντωνία Κωσταρή

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

7/12/2021

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της τάξης μας

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει αρχίσει. Έτσι, οι μαθητές του Γ2 στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο της τάξης τους για να μπουν στο εορταστικό κλίμα. Τα στολίδια απλά και το δέντρο μικρό. Όμως η αγάπη κι ο ενθουσιασμός τους είναι το μαγικό υλικό που κάνει το χριστουγεννιάτικο δεντράκι μας ξεχωριστό!!!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

6/12/2021

Δράση “make a Wish”

Οι μαθητές του Γ1 συμμετέχουν στη δράση του σχολείου “make a Wish”. Πήραν τα αστέρια τους και έγραψαν ευχές σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Αντωνία Κωσταρή

3/12/2021

Δράσεις του Γ1 με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας ΑΜΕΑ

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ1 πραγματοποίησαν δράσεις στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας ΑΜΕΑ. Πρώτα πρώτα έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με το ποια άτομα θεωρούνται άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στη συνέχεια προβλήθηκαν σχετικά βίντεο και κάποια παιδιά ζωγράφισαν σχετικές ζωγραφιές.

Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε ενδεικτικό υλικό που αξιοποιήθηκε στην σημερινή μας παρουσίαση :

Η ακαδημία των ειδικών

Το ταξίδι της Μαρίας

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Αντωνία Κωσταρή

2/12/2021

Φιλαναγνωσίας συνέχεια ….

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ1 δε σταματούν να φέρνουν στο σχολείο βιβλία σχετικά με το μάθημα ! Μπράβο παιδιά ! Συνεχίστε να διαβάζετε βιβλία και να αποκομίζετε όλα τα οφέλη από την ανάγνωσή τους!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Αντωνία Κωσταρή

2/12/2021

Διάφορες δράσεις του Γ1

Κάθε πρωί οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ1 λένε στην τάξη μια παροιμία, ένα αίνιγμα , ένα γλωσσοδέτη ,ένα ανέκδοτο, ένα σχόλιο, κάτι που τους έχει ευχαριστήσει ή δυσαρεστήσει από την προηγούμενη μέρα . Σκοπός αυτής της δράσης είναι να αποκτήσουν περισσότερη αυτοεκτίμηση, να βελτιώσουν τη προφορική τους έκφραση και να ξεκινούν την ημέρα τους με ευχάριστο τρόπο.

Άλλη δράση είναι να ακούμε χαλαρωτική μουσική κάθε φορά που τα παιδιά μιλούν σε χρόνο που θα πρέπει να παραμένουν σιωπηλά. Είναι το σύνθημά μας , για να σταματούν οι ομιλίες.

Στον παρακάτω σύνδεσμο ακούστε κι εσείς ένα από τα μουσικά κομμάτια που χρησιμοποιούμε για τη δράση αυτή. Ευχαριστούμε την κα διευθύντρια, Ελένη Τζάνα, για την πρότασή της να το χρησιμοποιήσουμε:

https://www.youtube.com/watch?v=f2r6euMysl0 ( Τραγούδι Dusk Till Dawn – Original Key, Καλλιτέχνης PianoNest)

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Αντωνία Κωσταρή

2/12/2021

Ένα δέντρο διαφορετικό

Φέτος οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ1 αποφάσισαν να μη στολίσουν , αλλά να κατασκευάσουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από τυπώματα των παλαμών τους κι άλλα διακοσμητικά αντικείμενα. Επίσης η τάξη διακοσμήθηκε και με μία χριστουγεννιάτικη κατασκευή μαθήτριας! Σας ευχόμαστε καλές γιορτές με υγεία και χαρά! Και του χρόνου!

Η ιδέα για την κατασκευή του δέντρου βασίστηκε στην ιστοσελίδα “Erminart-Τέχνη Και Δημιουργία “

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Αντωνία Κωσταρή

1/12/2021

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ΄ τάξης στη Βιβλιοθήκη Κοραή

Οι μαθητές του Γ2 και του Γ1 επισκέφτηκαν σήμερα τη Βιβλιοθήκη Κοραή. Παρακολούθησαν ξενάγηση στο αναγνωστήριο, καθώς επίσης και στο λαογραφικό μουσείο και στη συλλογή πινάκων που βρίσκονται στον πρώτο όροφο.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Αντωνία Κωσταρή

29/11/2021

Κατασκευή αφίσας με θέμα: “Καλές συνήθειες για ένα υγιές σώμα”

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα του 1ου θεματικού κύκλου ( Ευ ζην): “Γνωριμία με το ανθρώπινο σώμα”, οι μαθητές του Γ2, χωρίστηκαν σε ομάδες κι έφτιαξαν δύο αφίσες με θέμα τις συνήθειες που μας βοηθούν να έχουμε ένα γερό και υγιές σώμα. Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να υιοθετήσουμε όλες αυτές τις συνήθειες στην καθημερινότητά μας.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

26/11/2021

“Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί”-ζωγραφιές μαθητών

Οι μαθητές του Γ2 διάβασαν στην τάξη ένα παραμύθι διαφορετικό από τα άλλα, όπως άλλωστε φαίνεται και από τον τίτλο του: «Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί» . Τους άρεσε πολύ κι έτσι αποφάσισαν να το προτείνουν και στους μαθητές των άλλων τάξεων. Για αυτό, έγραψαν με την καθοδήγηση της δασκάλας τους  μια παρουσίαση του βιβλίου που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα του σχολείου μας. Επίσης,  εμπνευσμένα από τις διάφορες σκηνές του βιβλίου έκαναν όμορφες ζωγραφιές που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω αρχείο: «Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί-ζωγραφιές μαθητών».

Αν θέλετε να κι εσείς να διαβάσετε το παραμύθι αυτό στην ηλεκτρονική του μορφή, απλά κάντε κλικ στο αρχείο: “Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί”.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

23/11/2021

Zωγραφιές με αφορμή το “Καπλάνι της βιτρίνας”

Τα παιδιά του Γ1 εμπνεύστηκαν από το “Καπλάνι της βιτρίνας ” κι έφτιαξαν υπέροχες ζωγραφιές . Δείτε τις στο παρακάτω αρχείο:

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Αντωνία Κωσταρή

22/11/2021

Κολάζ με τους άθλους του Ηρακλή

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ1 έφτιαξαν ένα κολάζ – αράχνη με τους άθλους του Ηρακλή ως επαναληπτική δραστηριότητα του σχετικού κεφαλαίου της Ιστορίας.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Αντωνία Κωσταρή

17/11/2021

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ1 γιορτάζουν την επέτειο του Πολυτεχνείου

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ1 γιόρτασαν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Διάβασαν επετειακά κείμενα από το βιβλίο της Γλώσσας, παρακολούθησαν στο διαδίκτυο την ταινία “12410 Και 1 Τριαντάφυλλα “, άκουσαν σχετικά τραγούδια και ζωγράφισαν.

Ταινία “12410 Και 1 Τριαντάφυλλα ” : https://www.youtube.com/watch?v=VyqJrtRn44k

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Αντωνία Κωσταρή

17/11/2012

Η επέτειος του Πολυτεχνείου

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ2 γιόρτασαν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου του 1973. Διάβασαν επετειακά κείμενα από το βιβλίο της Γλώσσας, άκουσαν το παραμύθι: ” Η κυρά Δημοκρατία” στο διαδίκτυο, τραγούδησαν τραγούδια για το Πολυτεχνείο και φυσικά ζωγράφισαν.

Παραμύθι: ” Η κυρά Δημοκρατία”

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

10/11/2021

Ζωγραφιές για την 11η Νοεμβρίου

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ1 και του Γ2 γιόρτασαν την επέτειο της 11ης Νοεμβρίου ζωγραφίζοντας, διαβάζοντας ποιήματα και τραγουδώντας τραγούδια. Και του χρόνου παιδιά!

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Γ1 και Γ2 :Αντωνία Κωσταρή, Έφη Παληού

9/11/2021

Οι γιορτές μας

Με αφορμή τη δεύτερη ενότητα του βιβλίου των Θρησκευτικών “Χριστιανικές γιορτές: μέρες γεμάτες χαρά και νόημα” , οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ1 ζωγράφισαν τους Αγίους και τις Αγίες των ονομάτων τους και δημιούργησαν το παραπάνω κολλάζ. Συζητήσαμε επίσης, για τη ζωή του κάθε Αγίου και τη σημασία της ονομαστικής μας γιορτής.

Οι εικόνες είναι από το διαδίκτυο.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Αντωνία Κωσταρή

8/11/2021

Εργασία στη Μελέτη Περιβάλλοντος

Στα πλαίσια του 2ου κεφαλαίου της Μελέτης Περιβάλλοντος “Ένας τόπος με χίλια πρόσωπα”, μαθητής του Γ1 , με δική του πρωτοβουλία, έφτιαξε ένα τετράδιο με τα προϊόντα που παράγει κάθε μέρος της Ελλάδας. Δείτε τη στο παρακάτω αρχείο:

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

8/11/2021

Το πρώτο βραβείο ανακύκλωσης για το Γ1 και το Γ2

Οι μαθητές του Γ1 και του Γ2 πήραν σήμερα τα πρώτα τους βραβεία ανακύκλωσης για τη συμβολή τους στην προσπάθεια του σχολείου μας να μαζέψει πολλά πλαστικά καπάκια, δείχνοντας έτσι την αγάπη όλων μας για το περιβάλλον. Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι μαζεύουμε όσο περισσότερα πλαστικά καπάκια μπορούμε, ώστε να προσφέρουμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο σε έναν συνάνθρωπο μας που το έχει ανάγκη!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

6/11/22021

Παιχνίδι με κάθετους πολλαπλασιασμούς

Μιας και μάθαμε τους κάθετους πολλαπλασιασμούς διψήφιου με μονοψήφιο αριθμό, ευκαιρία να εξασκηθείτε σε αυτούς, παίζοντας το παρακάτω παιχνίδι. Κάντε κλικ παρακάτω και ξεκινήστε!

Παιχνίδι-κάθετοι πολλαπλασιασμοί διψήφιου με μονοψήφιο αριθμό

Oδηγίες παιχνιδιού:

  • Για να αρχίσει το παιχνίδι, πατήστε : Start
  • Για να ελέγξετε το αποτέλεσμά σας, πατήστε : Check  answer  κάτω κάτω.
  • Για να διορθώσετε ένα λάθος, πατήστε : Reset.
  • Για να τελειώσετε το παιχνίδι, πατήστε: Stop

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

4/11/2021

Το καπλάνι της βιτρίνας

Με αφορμή το κεφάλαιο της Μελέτης Περιβάλλοντος “Ένας τόπος με χίλια πρόσωπα” και το απόσπασμα από το βιβλίο της Άλκης Ζέη “Το καπλάνι της βιτρίνας” που περιέχεται στο κεφάλαιο, οι μαθητές του Γ1 βρήκαν την ευκαιρία να διαβάσουν αποσπάσματα από το παραπάνω λογοτεχνικό βιβλίο και να παρακολουθήσουν την ομότιτλη παιδική σειρά στο διαδίκτυο. Η ανάγνωση του βιβλίου αυτού αποτελεί μαζί με την “ανάγνωση μύθων” και τις “Ιστορίες από τη Βίβλο” δραστηριότητα που έχει σκοπό να προωθήσει τη φιλαναγνωσία στα παιδιά.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

3/11/2021

Το πρώτο κύπελλο χορού για το Γ1

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ1 θα ήθελαν να μοιραστούν το κύπελλο που κέρδισαν για τη συμμετοχή τους στη δράση του σχολείου μας , που έχει σκοπό να κάνει πιο διασκεδαστικά και δημιουργικά τα διαλείμματά μας! Συγχαρητήρια ! Και στο επόμενο με το καλό!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

28/10/2021

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου

Φέτος, όπως και πέρσι, η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, έγινε στην τάξη λόγω κορονωϊού. Παρόλα αυτά οι μαθητές του Γ2 γιόρτασαν την εθνική μας επέτειο,  θυμήθηκαν τα γεγονότα του ελληνοϊταλικού  πολέμου και της κατοχής  και τίμησαν τους ήρωες που με την αυτοθυσία τους τη γενναιότητά τους μας χάρισαν την ελευθερία μας.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

27/10/2021

Κατασκευές , ποιήματα, τραγούδια και ζωγραφιές για την 28η Οκτωβρίου

Στα πλαίσια του εορτασμού για την 28η Οκτωβρίου , τα παιδιά του Γ1 έφτιαξαν σημαίες, ζωγραφιές, απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν τραγούδια! Και του χρόνου παιδιά!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

26/10/2021

Κάρτες φιλίας

Στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας τα παιδιά του Γ1 έφτιαξαν κάρτες φιλίας για τους καλύτερούς τους φίλους . Η δραστηριότητα αυτή προτείνεται από το τετράδιο εργασιών.

Δείτε στο παρακάτω αρχείο τις κάρτες τους….

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

26/10/2021

Υλικό και κολλάζ για τα εργαστήρια δεξιοτήτων “Γνωρίζω το σώμα μου”

Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων οι μαθητές του Γ1 έφεραν ένα σχετικό βιβλίο , μια αφίσα κι ένα παιχνίδι. Επίσης κατασκεύασαν ατομικά κολλάζ με τα κυριότερα εσωτερικά όργανα του ανθρώπου και ένα μεγαλύτερο ομαδικό, με το οποίο διακοσμήθηκε η τάξη.

Στο παρακάτω αρχείο ακολουθούν περισσότερες εικόνες από το βιβλίο, με αφορμή τις οποίες έγινε γόνιμη συζήτηση με τα παιδιά :

Οι εικόνες για το κολλάζ είναι από το διαδίκτυο.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

25/10/2021

Δραματοποίηση με αφορμή τον μύθο για την Αρετή και την Κακία

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας τα παιδιά δραματοποίησαν, με αυτοσχεδιασμό ,το μύθο για την Αρετή και την Κακία. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Ηρακλή στο κέντρο, δεξιά την Αρετή κι αριστερά την Κακία. Η δραστηριότητα αυτή προτείνεται στο “Τετράδιο Εργασιών”.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

22/10/2021

Ζωγραφιές με αφορμή μύθους

Στα πλαίσια της εβδομαδιαίας δράσης του τμήματός μας “ανάγνωση μύθων” τα παιδιά ζωγράφισαν σχετικές ζωγραφιές με μύθους. Απεικόνισαν μύθους για λουλούδια όπως τον κρίνο και τον υάκινθο και για ζώα όπως τον σκύλο, τη γάτα , το παγώνι. Ζωγράφισαν την πείνα και τη δυστυχία που επισκέφτηκαν τον λαίμαργο βασιλιά (μύθος για το ελάφι). Θαυμάστε τα έργα τους στο παρακάτω αρχείο…

Οι μύθοι είναι από τα βιβλία “Οι μύθοι των ζώων ” και “οι μύθοι των λουλουδιών ” εκδ. “Πατάκης “.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

15/10/2021

Ιστορίες από τη Βίβλο

Τι καλύτερο από το να διαβάζουμε ιστορίες από τη Βίβλο και μάλιστα μια βροχερή ημέρα του Φθινοπώρου; Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν με ευχάριστο τρόπο αλήθειες της Χριστιανικής Πίστης και φυσικά επωφελούνται από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Σήμερα διαβάσαμε ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη. Θα διαβάζουμε αποσπάσματα κάθε εβδομάδα, ανάλογα και με τα κεφάλαια που υπάρχουν και στο σχολικό βιβλίο των Θρησκευτικών.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

14/10/2021

Το κουτί της Πανδώρας

Με αφορμή το μύθο της Πανδώρας τα παιδιά του Γ1 και του Γ2 κατασκεύασαν το κουτί της Πανδώρας. Ζωγράφισαν τις συμφορές του κόσμου και την ελπίδα. Βάλαμε τις ζωγραφιές στο κουτί και επιλέγαμε μία κάθε φορά. Τα παιδιά πρότειναν λύσεις για την κάθε δυσκολία.

Η δραστηριότητα αυτή προτείνεται από το “τετράδιο του μαθητή”. Δείτε στο παρακάτω αρχείο τις υπόλοιπες ζωγραφιές τους και το εσωτερικό του κουτιού:

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

13/10/2021

Κουίζ στη Μελέτη Περιβάλλοντος

Picture

Επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να λύσετε ένα κουίζ σχετικό με το κεφάλαιο “Εκλογές στο Δήμο”

http://photodentro.edu.gr/photodentro/m-ekloges_cloze_v1.6_pidx0015396/story_html5.html

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

13/10/21

Το μπρελόκ της προπαίδειας

Οι μαθητές του Γ2 με τη δασκάλα τους ψάχνουν και βρίσκουν διάφορους τρόπους για να εξασκούνται στην προπαίδεια με ευχάριστο τρόπο. Κάπως έτσι σκέφτηκαν και το μπρελόκ της προπαίδειας. Χρωμάτισαν τις καρτέλες της προπαίδειας με διάφορα χρώματα και με τη βοήθεια της δασκάλας τους έφτιαξαν το μπρελόκ της προπαίδειας.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

8/10/2021

Επιπλέον βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια για το μάθημα της Ιστορίας

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας οι μαθητές του Γ1 , αλλά και η δασκάλα τους κα Αντωνία Κωσταρή έφεραν στο σχολείο επιπλέον βιβλία με μύθους από την αρχαία Ελλάδα κι άλλους πολιτισμούς και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τους θεούς του Ολύμπου. Τα παιδιά διάβασαν αρκετούς μύθους και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές τους. Οι μύθοι θα διαβάζονται κάθε εβδομάδα. Ακολουθούν σε επόμενη ανάρτηση σχετικές ζωγραφιές των παιδιών. Μείνετε συντονισμένοι…..

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

5/10/21

Εξασκούμαι στην προπαίδεια παίζοντας!!!

Μελετήστε καλά τον πίνακα της προπαίδειας. Μετά, παίξτε τα παρακάτω διαδραστικά παιχνίδια και γίνετε ξεφτέρια στην προπαίδεια!

Παιχνίδι με πιγκουίνους

παζλ με εικόνες ζώων

Παιχνίδι πολλαπλασιασμού με πίνακα που θυμίζει τον Πυθαγόρειο πίνακα

Αν θέλετε να διαβάσετε οδηγίες για το πώς παίζεται καθένα από αυτά τα παιχνίδια, ανοίξτε το παρακάτω έγγραφο (“Διαδραστικά παιχνίδια προπαίδειας”).

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

4/10/2021

Κολλάζ με τους θεούς και τις θεές του Ολύμπου

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ1 έφτιαξαν ένα κολλάζ με αφορμή τη διδασκαλία για τους θεούς και τις θεές του Ολύμπου. Στη θάλασσα βρίσκονται η Αφροδίτη κι ο Ποσειδώνας , στη γη η Άρτεμις, η Δήμητρα, ο Διόνυσος κι ο Άρης, στον κάτω κόσμο ο Πλούτωνας, στον ουρανό πετά ο Ερμής κι οι υπόλοιποι θεοί βρίσκονται στον Όλυμπο.

Οι θεοί και οι θεές του Ολύμπου έγιναν θέμα για κολλάζ και για τους μαθητές του Γ2:

Οι εικόνες των θεών είναι από το διαδίκτυο.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

1/10/2021

Δραστηριότητες στα Θρησκευτικά με αφορμή την ιστορία του Ιωσήφ

Με αφορμή την ιστορία του Ιωσήφ από την Παλαιά Διαθήκη, τα παιδιά του Γ1 παρακολούθησαν σχετικά βίντεο από το διδίκτυο, έκαναν ζωγραφιές κι έπαιξαν θεατρικό παιχνίδι. Δείτε στο παρακάτω αρχείο τις ζωγραφιές τους…

Κι εδώ δείτε στιγμιότυπα από το θεατρικό παιχνίδι. Ο Ιωσήφ εξηγεί στον Φαραώ τα όνειρά του…

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

29/9/21

Μια βόλτα στο Γ2

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 1632908409997-810x1024.jpg

Μιας και λόγω κορονοϊού δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στις τάξεις των άλλων μαθητών του σχολείου μας σκεφτήκαμε να σας δείξουμε μερικές φωτογραφίες από την τάξη μας. Ανοίξτε την πόρτα της τάξης μας, κάνοντας κλικ στο παρακάτω αρχείο!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

28/9/2021

Διακόσμηση της τάξης μας

Δείτε τις παρακάτω εικόνες από την τάξη μας . Για να γίνεται ακόμη πιο ευχάριστο το περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά περνούν τη μισή τους μέρα….

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

27/9/2021

Οι πρώτες μας επιβραβεύσεις

Πέρασαν δύο εβδομάδες από την αρχή της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές του Γ1 κέρδισαν το κουπόνι σωστής συμπεριφοράς στην τάξη και το πρώτο τους αστέρι από την κα διευθύντρια! Μπράβο παιδιά, να συνεχίσετε έτσι!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

24/9/2021

Δράσεις στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2021-2022

Στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού τα παιδιά του Γ1 ζωγράφισαν σχετικές ζωγραφιές κι έγραψαν συνθήματα. Ταυτόχρονα έγινε συζήτηση στην τάξη για την προσφορά του αθλητισμού στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Δείτε κάποια από τα έργα τους …

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 20210924_092711-1024x768.jpg

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

23/9/2021

Κατασκευές “Τάνγκραμ”

Το τάνγκραμ είναι ένα παζλ που αποτελείται από επτά επίπεδα σχήματα, τα οποία ενώνονται για να σχηματίσουν σχήματα. Ο στόχος του παζλ είναι να διαμορφώσει κάποιο συγκεκριμένο σχήμα (του οποίου δίνεται μόνο ένα περίγραμμα ή μια σιλουέτα) χρησιμοποιώντας και τα επτά κομμάτια, χωρίς να επικαλύπτει το ένα το άλλο. Φημολογείται ότι έχει εφευρεθεί στην Κίνα.

Στα πλαίσια σχετικού κεφαλαίου των Μαθηματικών τα παιδιά έκαναν κατασκευές με το τάνγκραμ και δημιούργησαν ευφάνταστες φιγούρες.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 20210924_105131-768x1024.jpg

Δείτε στο παρακάτω αρχείο όλες τις κατασκευές τους…

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

22/9/2021

Εκπαιδευτικά βίντεο για τα Θρησκευτικά

Η παρακολούθηση βίντεο, κατάλληλων για παιδιά , μπορούν να τα βοηθήσουν στο να αναδιηγηθούν Ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη. Ακολουθούν η ιστορία του Ιακώβ και του Ησαύ όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο της Γέννησης της Παλαιάς Διαθήκης. Η ιστορία περιλαμβάνεται και στο βιβλίο Θρησκευτικών της Γ ΄δημοτικού.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

21/9/2021

Εκπαιδευτικά βίντεο για την Ιστορία

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

20/9/2021

Ενδεικτική λίστα με “κλασικούς” Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων

Οι γονείς του Γ1, μου ζήτησαν να τους προτείνω μια ενδεικτική λίστα με “κλασικούς “Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Για να ανοίγουν ακόμη περισσότερο οι πνευματικοί ορίζοντες των παιδιών μας….


1. Πηνελόπη Δέλτα
2. Αγγελική Βαρελλά
3. Άλκη Ζέη
4. Ζωρζ Σαρρή
5. Ευγένιος Τριβιζάς
6. Μάνος Κοντολέων
7. Σοφία Μαντουβάλου
8. Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου
9. Βασίλης Παπαθεοδώρου
10. Σοφία Παράσχου
11. Ζωή Βαλάση
12. Λίτσα Ψαραύτη

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

17/9/2021

Διαδραστικό παιχνίδι στα Μαθηματικά

Επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να παίξετε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι στα Μαθηματικά που αφορά στην εκμάθηση της αξίας θέσης των ψηφίων στους αριθμούς! Για να παίζετε στα δάχτυλα μονάδες, δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες…

https://www.ictgames.com/mobilePage/arrowCards/index.html

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

17/9/2021

Δημιουργώντας αριθμούς με τον άβακα

Στα πλαίσια της αντίστοιχης ενότητας των Μαθηματικών, τα παιδιά δημιούργησαν αριθμούς με τη βοήθεια ενός πραγματικού άβακα. Έτσι είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια βιωματική δραστηριότητα μαθαίνοντας την αξία θέσης ψηφίων σε τριψήφιους και σε τριψήφιους αριθμούς.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 : Κωσταρή Αντωνία

16/9/2021

Παιχνίδι γνωριμίας

Αφρώδη φύλλα 30X40 σετ 3 τεμαχίων

Στα πλαίσια του μαθήματος των “Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ” και με αφορμή την εισαγωγική ενότητα της Γλώσσας τα παιδιά έπαιξαν στην τάξη το εξής παιχνίδι γνωριμίας : Έγραψαν σε χρωματιστά χαρτιά διάφορες πληροφορίες για τον εαυτό τους , όπως ποιο είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι, χρώμα, μάθημα , φαγητό , τραγούδι. Έπειτα δίπλωσαν τα χαρτιά. Ο βοηθός της δασκάλας ανέλαβε να τα συγκεντρώσει και να τα ανακατέψει σε ένα κουτί. Στη συνέχεια τα χαρτιά διαβάστηκαν δυνατά στην τάξη . Έπρεπε να μαντέψουμε ποιος έγραψε το καθένα . Αποδείχτηκε ότι τα παιδιά γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους, καθώς όλοι καταλάβαιναν σχεδόν αμέσως το πρόσωπο στο οποίο ανήκε το χαρτί!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 : Κωσταρή Αντωνία

15/9/2021

Ο βοηθός της δασκάλας

Τη φετινή σχολική χρονιά η δασκάλα του Γ1 θα έχει κάθε εβδομάδα κι ένα διαφορετικό παιδί για βοηθό. Έτσι όλοι οι μαθητές κι οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν καθήκοντα και να γίνουν ακόμη πιο υπεύθυνοι. Ο βοηθός θα σβήνει τον πίνακα, θα μοιράζει τα τετράδια και τις φωτοτυπίες, θα βοηθά συμμαθητές του , θα υπενθυμίζει στη δασκάλα σημαντικά θέματα….

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 : Κωσταρή Αντωνία

14/9/2021

Το “συμβόλαιο” της τάξης μας

Την φετινή σχολική χρονιά θα εφαρμόσουμε στην τάξη μας ένα σύστημα επιβράβευσης της σωστής συμπεριφοράς των παιδιών…

Διαβάστε στο παρακάτω αρχείο πληροφορίες για το σύστημα αυτό, που είναι και το “συμβόλαιο” της τάξης μας:

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

25/06/2021

Καλό καλοκαίρι!

Τελευταία εβδομάδα της σχολικής χρονιάς και όλοι μαζί τρέξαμε, παίξαμε και φτιάξαμε κατασκευές. Ξεχυθήκαμε στην αυλή και τους διαδρόμους του σχολείου για να  παίξουμε το κυνήγι του θησαυρού. Η συνεργασία των παιδιών απέφερε καρπούς και ανακάλυψαν τον καλοκαιρινό θησαυρό.

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές!

04/06/2021

Ημέρα Περιβάλλοντος

Η τάξη μας τίμησε την ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου, κάνοντας δραστηριότητες σε σχέση με τα δάση και τις πυρκαγιές. Καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μιλήσαμε για τις δασικές πυρκαγιές, παίξαμε μουσικοκινητικά παιχνίδια για να ενισχυθεί η ενσυναίσθηση των παιδιών και παρουσιάσαμε το δικό μας θεατρικό δρώμενο, με θέμα το δάσος πριν και μετά από μια πυρκαγιά.

Βοηθήστε το περιβάλλον να μείνει πράσινο. Η φωτιά μας αφορά!

14/04/2021

Εμείς και τα άγρια ζώα

Η τάξη μας στο Webex σήμερα γέμισε ζώα και ωραίες εικόνες. Η απόσταση δε μας εμπόδισε να ‘επισκεφθούμε’ τον σταθμό περίθαλψης άγριων ζώων του συλλόγου προστασίας της άγριας ζωής, ΑΝΙΜΑ. Η υπεύθυνη επιστήμονας μας μίλησε για τα άγρια ζώα αλλά και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που βρούμε ένα τραυματισμένο ζώο. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι είδαμε ζωάκια και τα ‘χαιρετήσαμε’. Τα παιδιά της τάξης μας δείχνουν τον ενθουσιασμό τους στις παρακάτω ζωγραφιές που αφιέρωσαν σε αυτό το διαφορετικό μάθημα.

12/04/2021

Χίος, η μυροβόλος

Στο μάθημα της Γλώσσας  είδαμε πώς φτιάχνεται μια τουριστική αφίσα και ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει. Φτιάξαμε τις δικές μας αφίσες για το νησί μας και σας προσκαλούμε να έρθετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και η φαντασία τους ήταν το βασικό τους εργαλείο για να φτιάξουν αφίσες ζωγραφισμένες στο χέρι, αφίσες επεξεργασμένες στον υπολογιστή ή αφίσες με φωτογραφίες.

03/03/2021

‘Ο πολυμήχανος ταξιδιώτης’

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας και της ενότητας που αναφέρεται στις περιπέτειες του Οδυσσέα, η τάξη μας εργάζεται σε κάθε μάθημα και φτιάχνει το δικό της επιδαπέδιο παιχνίδι για την Οδύσσεια. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έφτιαξαν το ταμπλό, τις ερωτήσεις και τα πιόνια. Ο τίτλος του παιχνιδιού, που αναδείχθηκε μετά από ψηφοφορία των ιδεών των παιδιών, αναφέρεται στον Οδυσσέα αλλά και στον κάθε παίκτη που θα πρέπει να βάλει τα δυνατά του!

Η κατασκευή ενός παιχνιδιού καλλιεργεί την ομαδικότητα, την υπομονή και τη φαντασία των παιδιών. Ακόμη τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία παίζοντας και δημιουργώντας κάτι δικό τους. Όλοι ανυπομονούν να ολοκληρώσουμε το παιχνίδι μας και να το παίξουμε στο τέλος της χρονιάς!

19/02/2021

Μαραθώνιος πολλαπλασιασμού

Οι μαθητές της Γ’ τάξης σήμερα έτρεξαν έναν διαφορετικό μαραθώνιο! Τις τελευταίες εβδομάδες εξασκηθήκαμε πολύ στους πολλαπλασιασμούς και ήρθε η ώρα να κλείσουμε το κεφάλαιο αυτό με έναν πιο παιγνιώδη τρόπο που ενθαρρύνει τη συμμετοχή των παιδιών και τους κινητοποιεί περισσότερο στη μαθησιακή διαδικασία.

Κάθε μαθητής και μαθήτρια, σαν άλλοι μαραθωνοδρόμοι, πήραν το νούμερο της ‘φανέλας’ τους και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό να ξεπεράσουν κάθε χιλιόμετρο/άσκηση και να φτάσουν στον τερματισμό.

Όλοι προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αλλά λίγο μας ένοιαξε η τελική κατάταξη καθώς σημασία έχει το παιχνίδι. Μπράβο παιδιά!

08/02/2021

Τα γενέθλια της τάξης μας

Στη Γλώσσα, η ενότητα με την οποία ασχολούμαστε αυτό τον καιρό, είναι αφιερωμένη στα γενέθλια. Δε θα μπορούσαμε να μη θυμηθούμε μια από τις πιο σημαντικές μέρες της ζωής μας. Η τάξη γέμισε χρώματα,  γλυκές ‘μυρωδιές’ και ‘γεύσεις’ αφού τα παιδιά ζωγράφισαν την τούρτα των ονείρων τους, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους. Στο τέλος φτιάξαμε ένα κολλάζ που διακοσμεί πια την τάξη μας και θα χρησιμοποιείται και σαν ημερολόγιο γενεθλίων.

25/01/2021

Κάτω από το χιόνι

Με αφορμή την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών και εκμεταλλευόμενοι την ενότητα της Γλώσσας στην οποία βρισκόμασταν, οι μαθητές της Γ’ τάξης έφτιαξαν πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Αφού είδαμε πολλά πρωτοσέλιδα στο διαδίκτυο και μιλήσαμε για τη δομή τους, τα παιδιά έφτιαξαν τα δικά τους πρωτοσέλιδα, μπαίνοντας στο ρόλο του δημοσιογράφου.  Τα κείμενά τους συνόδευσαν αντίστοιχες εικόνες του βιβλίου μας ή ζωγραφιές.  

15/12/2020

Tο χωριό της ορθογραφίας

Ένας τρόπος να έχουμε συγκεντρωμένους τους κανόνες ορθογραφίας που μαθαίνουμε είναι να δημιουργήσουμε το δικό μας χωριό της ορθογραφίας. Χρειαζόμαστε μόνο ένα τετράδιο και κάθε φορά που μαθαίνουμε έναν κανόνα να τον ζωγραφίζουμε εκεί.

Στο παρακάτω αρχείο μπορείτε να βρείτε μερικά έτοιμα σπιτάκια με κανόνες ορθογραφίας:

Ιδέα από Teaching Therapy

Εξάσκηση στον Πολλαπλασιασμό Ζωγραφίζοντας

“Ένας ευχάριστος τρόπος για να κάνουμε εξάσκηση στον πολλαπλασιασμό είναι ζωγραφίζοντας. Μπορείς να εκτυπώσεις και να χρωματίσεις τη ζωγραφιά ανάλογα με το αποτέλεσμα του κάθε πολλαπλασιασμού.

Τα φύλλα εργασίας είναι από το διαδίκτυο (dreamstime.com)

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Γάνου Ελένη

17/11/2020

17 Νοεμβρίου- Επέτειος του Πολυτεχνείου

Η Επέτειος του Πολυτεχνείου βρήκε τα σχολεία κλειστά. Αυτό δεν μας εμπόδισε όμως να γιορτάσουμε αυτή τη μέρα. Μαζευτήκαμε στο Webex και συζητήσαμε με τα παιδιά για εκείνη τη μέρα. Σύμφωνα και με το τραγούδι, ‘ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία’. Έτσι, αφού είδαμε την παρακάτω ζωγραφιά του δρόμου:

Δώσαμε τη δική μας ερμηνεία για τον καλλιτέχνη και τα παιδιά ζωγράφισαν το δικό τους όπλο που ρίχνει, όμως, ‘διαφορετικά’ πυρά και στόχος του είναι η ειρήνη.

Αφού δεν μπορούμε να κρεμάσουμε τις ζωγραφιές στην τάξη μας, τις κάναμε βιβλίο. Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το βιβλίο εδώ: https://online.fliphtml5.com/qoalo/ajlk/

Και του χρόνου!

11/11/2020

Απελευθέρωση της Χίου

Λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, φέτος πραγματοποιήσαμε δραστηριότητες μέσα στην τάξη μας.  Αφού είδαμε ένα βίντεο με τα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση του νησιού και μιλήσαμε για αυτά, ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε παρακάτω.

Τα παιδιά έγιναν μικροί ιστορικοί και δημοσιογράφοι, παράλληλα! Επεξεργάστηκαν φωτογραφίες της εποχής, έπειτα έφτιαξαν πρωτοσέλιδα εφημερίδων εκείνης της ημέρας και τα παρουσίασαν στην τάξη. Μέσα από αυτή την δραστηριότητα τα παιδιά κινητοποιήθηκαν,  ήρθαν σε επαφή με ιστορικά τεκμήρια και ασκήθηκαν στην ενσυναίσθηση αφού μπήκαν για λίγο στη θέση των ανθρώπων εκείνης της περιόδου. 

Και του χρόνου!

4/11/2020

Μελέτη Περιβάλλοντος- Ο χάρτης της συνοικίας μας και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες

Στο τελευταίο μάθημα της Μελέτης ολοκληρώσαμε τον χάρτη της συνοικίας μας και της ευρύτερης περιοχής στην οποία ζούμε. Εκμεταλλευόμενοι το μάθημα μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ως δημότες, τα παιδιά σκέφτηκαν και κατέγραψαν τους λόγους για τους οποίους απευθυνόμαστε σε μια υπηρεσία αφού γνωρίσαμε τις υπηρεσίες που υπάρχουν στην κοινότητά προς όφελος μας.

Όσα έγραψαν, προστέθηκαν στον χάρτη μας σαν βοηθητικά στοιχεία για όσους δεν ξέρουν!

Με αυτή την δραστηριότητα, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη δημιουργία ενός χάρτη αλλά και τη χρησιμότητά του, μέσα από εμπειρίες της καθημερινότητας τους.

31/10/2020

28η Οκτωβρίου

Με αφορμή την επέτειο του ‘ΟΧΙ’ και σεβόμενοι τις οδηγίες και τα μέτρα για τον κορωνοϊό, φέτος κάναμε δραστηριότητες μέσα στην τάξη μας.

Στην αρχή μιλήσαμε για τον πόλεμο του ’40 και την Κατοχή που ακολούθησε. Τα παιδιά είχαν ακούσει πολλά για εκείνη την περίοδο και η συζήτησή μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Στη συνέχεια, διαβάσαμε το κείμενο του βιβλίου μας και τα παιδιά έγραψαν τη δική τους σελίδα στο ημερολόγιο τους, σαν να ήταν παιδιά την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-5.png
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-6.png
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Χωρίς-τίτλο-1024x655.png

Για το τέλος αφήσαμε μια βιωματική δραστηριότητα για τον πόλεμο και την ειρήνη. Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, ζωγράφισαν την πόλη των ονείρων τους υπό τους ήχους χαλαρωτικής μουσικής. Στη συνέχεια, ο πόλεμος ‘έφτασε’ στις πόλεις τους. Οι μαθητές κάθε ομάδας περνούσαν από τις πόλεις των υπολοίπων και τις κατέστρεφαν. Έπειτα μιλήσαμε για τις επιπτώσεις του πολέμου στη ζωή μας αλλά και τα συναισθήματα που μας προκάλεσε αυτό που ζήσαμε, η καταστροφή του τόπου μας.

Η ιδέα για τη δραστηριότητα αυτή προέρχεται από το site: http://ideesgiadaskalous.blogspot.com/   

Και του χρόνου!           

26/10/2020

Ο τόπος μου

Στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης ασχολούμαστε αυτή την περίοδο με τον τόπο μας, τη Χίο. Συνδυάζοντας αυτό με την ενότητα της Μελέτης στην οποία βρισκόμαστε, φτιάξαμε έναν χάρτη της περιοχής μας. Ξεκινήσαμε φυσικά από το σχολείο μας!

Τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες και με απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία έφτιαξαν μέρα με τη μέρα τον χάρτη. Μείνετε συντονισμένοι για το τελικό αποτέλεσμα!