15/10/2021

Ιστορίες από τη Βίβλο

Τι καλύτερο από το να διαβάζουμε ιστορίες από τη Βίβλο και μάλιστα μια βροχερή ημέρα; Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν με ευχάριστο τρόπο αλήθειες της Χριστιανικής Πίστης και φυσικά επωφελούνται από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Σήμερα διαβάσαμε ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη. Θα διαβάζουμε αποσπάσματα κάθε εβδομάδα.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

14/10/2021

Το κουτί της Πανδώρας

Με αφορμή το μύθο της Πανδώρας τα παιδιά του Γ1 και του Γ2 κατασκεύασαν το κουτί της Πανδώρας. Ζωγράφισαν τις συμφορές του κόσμου και την ελπίδα. Βάλαμε τις ζωγραφιές στο κουτί και επιλέγαμε μία κάθε φορά. Τα παιδιά πρότειναν λύσεις για την κάθε δυσκολία.

Η δραστηριότητα αυτή προτείνεται από το “τετράδιο του μαθητή”. Δείτε στο παρακάτω αρχείο τις υπόλοιπες ζωγραφιές τους και το εσωτερικό του κουτιού:

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

13/10/2021

Κουίζ στη Μελέτη Περιβάλλοντος

Picture

Επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να λύσετε ένα κουίζ σχετικό με το κεφάλαιο “Εκλογές στο Δήμο”

http://photodentro.edu.gr/photodentro/m-ekloges_cloze_v1.6_pidx0015396/story_html5.html

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

13/10/21

Το μπρελόκ της προπαίδειας

Οι μαθητές του Γ2 με τη δασκάλα τους ψάχνουν και βρίσκουν διάφορους τρόπους για να εξασκούνται στην προπαίδεια με ευχάριστο τρόπο. Κάπως έτσι σκέφτηκαν και το μπρελόκ της προπαίδειας. Χρωμάτισαν τις καρτέλες της προπαίδειας με διάφορα χρώματα και με τη βοήθεια της δασκάλας τους έφτιαξαν το μπρελόκ της προπαίδειας.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

8/10/2021

Επιπλέον βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια για το μάθημα της Ιστορίας

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας οι μαθητές του Γ1 , αλλά και η δασκάλα τους κα Αντωνία Κωσταρή έφεραν στο σχολείο επιπλέον βιβλία με μύθους από την αρχαία Ελλάδα κι άλλους πολιτισμούς και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τους θεούς του Ολύμπου. Τα παιδιά διάβασαν αρκετούς μύθους και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές τους. Οι μύθοι θα διαβάζονται κάθε εβδομάδα.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

5/10/21

Εξασκούμαι στην προπαίδεια παίζοντας!!!

Μελετήστε καλά τον πίνακα της προπαίδειας. Μετά, παίξτε τα παρακάτω διαδραστικά παιχνίδια και γίνετε ξεφτέρια στην προπαίδεια!

Παιχνίδι με πιγκουίνους

παζλ με εικόνες ζώων

Παιχνίδι πολλαπλασιασμού με πίνακα που θυμίζει τον Πυθαγόρειο πίνακα

Αν θέλετε να διαβάσετε οδηγίες για το πώς παίζεται καθένα από αυτά τα παιχνίδια, ανοίξτε το παρακάτω έγγραφο (“Διαδραστικά παιχνίδια προπαίδειας”).

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

4/10/2021

Κολλάζ με τους θεούς και τις θεές του Ολύμπου

Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του Γ1 έφτιαξαν ένα κολλάζ με αφορμή τη διδασκαλία για τους θεούς και τις θεές του Ολύμπου. Στη θάλασσα βρίσκονται η Αφροδίτη κι ο Ποσειδώνας , στη γη η Άρτεμις, η Δήμητρα, ο Διόνυσος κι ο Άρης, στον κάτω κόσμο ο Πλούτωνας, στον ουρανό πετά ο Ερμής κι οι υπόλοιποι θεοί βρίσκονται στον Όλυμπο.

Οι θεοί και οι θεές του Ολύμπου έγιναν θέμα για κολλάζ και για τους μαθητές του Γ2:

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

1/10/2021

Δραστηριότητες στα Θρησκευτικά με αφορμή την ιστορία του Ιωσήφ

Με αφορμή την ιστορία του Ιωσήφ από την Παλαιά Διαθήκη, τα παιδιά του Γ1 παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, έκαναν ζωγραφές κι έπαιξαν θεατρικό παιχνίδι. Δείτε στο παρακάτω αρχείο τις ζωγραφιές τους…

Κι εδώ δείτε στιγμιότυπα από το θεατρικό παιχνίδι. Ο Ιωσήφ εξηγεί στον Φαραώ τα όνειρά του…

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 :Αντωνία Κωσταρή

29/9/21

Μια βόλτα στο Γ2

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 1632908409997-810x1024.jpg

Μιας και λόγω κορονοϊού δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στις τάξεις των άλλων μαθητών του σχολείου μας σκεφτήκαμε να σας δείξουμε μερικές φωτογραφίες από την τάξη μας. Ανοίξτε την πόρτα της τάξης μας, κάνοντας κλικ στο παρακάτω αρχείο!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

28/9/2021

Διακόσμηση της τάξης μας

Δείτε τις παρακάτω εικόνες από την τάξη μας . Για να γίνεται ακόμη πιο ευχάριστο το περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά περνούν τη μισή τους μέρα….

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

27/9/2021

Οι πρώτες μας επιβραβεύσεις

Πέρασαν δύο εβδομάδες από την αρχή της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές του Γ1 κέρδισαν το κουπόνι σωστής συμπεριφοράς στην τάξη και το πρώτο τους αστέρι από την κα διευθύντρια! Μπράβο παιδιά, να συνεχίσετε έτσι!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

24/9/2021

Δράσεις στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2021-2022

Στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού τα παιδιά του Γ1 ζωγράφισαν σχετικές ζωγραφιές κι έγραψαν συνθήματα. Ταυτόχρονα έγινε συζήτηση στην τάξη για την προσφορά του αθλητισμού στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Δείτε κάποια από τα έργα τους …

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 20210924_092711-1024x768.jpg

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

23/9/2021

Κατασκευές “Τάνγκραμ”

Το τάνγκραμ είναι ένα παζλ που αποτελείται από επτά επίπεδα σχήματα, τα οποία ενώνονται για να σχηματίσουν σχήματα. Ο στόχος του παζλ είναι να διαμορφώσει κάποιο συγκεκριμένο σχήμα (του οποίου δίνεται μόνο ένα περίγραμμα ή μια σιλουέτα) χρησιμοποιώντας και τα επτά κομμάτια, χωρίς να επικαλύπτει το ένα το άλλο. Φημολογείται ότι έχει εφευρεθεί στην Κίνα.

Στα πλαίσια σχετικού κεφαλαίου των Μαθηματικών τα παιδιά έκαναν κατασκευές με το τάνγκραμ και δημιούργησαν ευφάνταστες φιγούρες.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 20210924_105131-768x1024.jpg

Δείτε στο παρακάτω αρχείο όλες τις κατασκευές τους…

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

22/9/2021

Εκπαιδευτικά βίντεο για τα Θρησκευτικά

Η παρακολούθηση βίντεο, κατάλληλων για παιδιά , μπορούν να τα βοηθήσουν στο να αναδιηγηθούν Ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη. Ακολουθούν η ιστορία του Ιακώβ και του Ησαύ όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο της Γέννησης της Παλαιάς Διαθήκης. Η ιστορία περιλαμβάνεται και στο βιβλίο Θρησκευτικών της Γ ΄δημοτικού.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

21/9/2021

Εκπαιδευτικά βίντεο για την Ιστορία

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

20/9/2021

Ενδεικτική λίστα με “κλασικούς” Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων

Οι γονείς του Γ1, μου ζήτησαν να τους προτείνω μια ενδεικτική λίστα με “κλασικούς “Έλληνες συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Για να ανοίγουν ακόμη περισσότερο οι πνευματικοί ορίζοντες των παιδιών μας….


1. Πηνελόπη Δέλτα
2. Αγγελική Βαρελλά
3. Άλκη Ζέη
4. Ζωρζ Σαρρή
5. Ευγένιος Τριβιζάς
6. Μάνος Κοντολέων
7. Σοφία Μαντουβάλου
8. Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου
9. Βασίλης Παπαθεοδώρου
10. Σοφία Παράσχου
11. Ζωή Βαλάση
12. Λίτσα Ψαραύτη

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

17/9/2021

Διαδραστικό παιχνίδι στα Μαθηματικά

Επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να παίξετε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι στα Μαθηματικά που αφορά στην εκμάθηση της αξίας θέσης των ψηφίων στους αριθμούς! Για να παίζετε στα δάχτυλα μονάδες, δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες…

https://www.ictgames.com/mobilePage/arrowCards/index.html

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ2: Έφη Παληού

17/9/2021

Δημιουργώντας αριθμούς με τον άβακα

Στα πλαίσια της αντίστοιχης ενότητας των Μαθηματικών, τα παιδιά δημιούργησαν αριθμούς με τη βοήθεια ενός πραγματικού άβακα. Έτσι είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια βιωματική δραστηριότητα μαθαίνοντας την αξία θέσης ψηφίων σε τριψήφιους και σε τριψήφιους αριθμούς.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 : Κωσταρή Αντωνία

16/9/2021

Παιχνίδι γνωριμίας

Αφρώδη φύλλα 30X40 σετ 3 τεμαχίων

Στα πλαίσια του μαθήματος των “Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ” και με αφορμή την εισαγωγική ενότητα της Γλώσσας τα παιδιά έπαιξαν στην τάξη το εξής παιχνίδι γνωριμίας : Έγραψαν σε χρωματιστά χαρτιά διάφορες πληροφορίες για τον εαυτό τους , όπως ποιο είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι, χρώμα, μάθημα , φαγητό , τραγούδι. Έπειτα δίπλωσαν τα χαρτιά. Ο βοηθός της δασκάλας ανέλαβε να τα συγκεντρώσει και να τα ανακατέψει σε ένα κουτί. Στη συνέχεια τα χαρτιά διαβάστηκαν δυνατά στην τάξη . Έπρεπε να μαντέψουμε ποιος έγραψε το καθένα . Αποδείχτηκε ότι τα παιδιά γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους, καθώς όλοι καταλάβαιναν σχεδόν αμέσως το πρόσωπο στο οποίο ανήκε το χαρτί!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 : Κωσταρή Αντωνία

15/9/2021

Ο βοηθός της δασκάλας

Τη φετινή σχολική χρονιά η δασκάλα του Γ1 θα έχει κάθε εβδομάδα κι ένα διαφορετικό παιδί για βοηθό. Έτσι όλοι οι μαθητές κι οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν καθήκοντα και να γίνουν ακόμη πιο υπεύθυνοι. Ο βοηθός θα σβήνει τον πίνακα, θα μοιράζει τα τετράδια και τις φωτοτυπίες, θα βοηθά συμμαθητές του , θα υπενθυμίζει στη δασκάλα σημαντικά θέματα….

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1 : Κωσταρή Αντωνία

14/9/2021

Το “συμβόλαιο” της τάξης μας

Την φετινή σχολική χρονιά θα εφαρμόσουμε στην τάξη μας ένα σύστημα επιβράβευσης της σωστής συμπεριφοράς των παιδιών…

Διαβάστε στο παρακάτω αρχείο πληροφορίες για το σύστημα αυτό, που είναι και το “συμβόλαιο” της τάξης μας:

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Γ1: Κωσταρή Αντωνία

25/06/2021

Καλό καλοκαίρι!

Τελευταία εβδομάδα της σχολικής χρονιάς και όλοι μαζί τρέξαμε, παίξαμε και φτιάξαμε κατασκευές. Ξεχυθήκαμε στην αυλή και τους διαδρόμους του σχολείου για να  παίξουμε το κυνήγι του θησαυρού. Η συνεργασία των παιδιών απέφερε καρπούς και ανακάλυψαν τον καλοκαιρινό θησαυρό.

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές!

04/06/2021

Ημέρα Περιβάλλοντος

Η τάξη μας τίμησε την ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου, κάνοντας δραστηριότητες σε σχέση με τα δάση και τις πυρκαγιές. Καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μιλήσαμε για τις δασικές πυρκαγιές, παίξαμε μουσικοκινητικά παιχνίδια για να ενισχυθεί η ενσυναίσθηση των παιδιών και παρουσιάσαμε το δικό μας θεατρικό δρώμενο, με θέμα το δάσος πριν και μετά από μια πυρκαγιά.

Βοηθήστε το περιβάλλον να μείνει πράσινο. Η φωτιά μας αφορά!

14/04/2021

Εμείς και τα άγρια ζώα

Η τάξη μας στο Webex σήμερα γέμισε ζώα και ωραίες εικόνες. Η απόσταση δε μας εμπόδισε να ‘επισκεφθούμε’ τον σταθμό περίθαλψης άγριων ζώων του συλλόγου προστασίας της άγριας ζωής, ΑΝΙΜΑ. Η υπεύθυνη επιστήμονας μας μίλησε για τα άγρια ζώα αλλά και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που βρούμε ένα τραυματισμένο ζώο. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι είδαμε ζωάκια και τα ‘χαιρετήσαμε’. Τα παιδιά της τάξης μας δείχνουν τον ενθουσιασμό τους στις παρακάτω ζωγραφιές που αφιέρωσαν σε αυτό το διαφορετικό μάθημα.

12/04/2021

Χίος, η μυροβόλος

Στο μάθημα της Γλώσσας  είδαμε πώς φτιάχνεται μια τουριστική αφίσα και ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει. Φτιάξαμε τις δικές μας αφίσες για το νησί μας και σας προσκαλούμε να έρθετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και η φαντασία τους ήταν το βασικό τους εργαλείο για να φτιάξουν αφίσες ζωγραφισμένες στο χέρι, αφίσες επεξεργασμένες στον υπολογιστή ή αφίσες με φωτογραφίες.

03/03/2021

‘Ο πολυμήχανος ταξιδιώτης’

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας και της ενότητας που αναφέρεται στις περιπέτειες του Οδυσσέα, η τάξη μας εργάζεται σε κάθε μάθημα και φτιάχνει το δικό της επιδαπέδιο παιχνίδι για την Οδύσσεια. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έφτιαξαν το ταμπλό, τις ερωτήσεις και τα πιόνια. Ο τίτλος του παιχνιδιού, που αναδείχθηκε μετά από ψηφοφορία των ιδεών των παιδιών, αναφέρεται στον Οδυσσέα αλλά και στον κάθε παίκτη που θα πρέπει να βάλει τα δυνατά του!

Η κατασκευή ενός παιχνιδιού καλλιεργεί την ομαδικότητα, την υπομονή και τη φαντασία των παιδιών. Ακόμη τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία παίζοντας και δημιουργώντας κάτι δικό τους. Όλοι ανυπομονούν να ολοκληρώσουμε το παιχνίδι μας και να το παίξουμε στο τέλος της χρονιάς!

19/02/2021

Μαραθώνιος πολλαπλασιασμού

Οι μαθητές της Γ’ τάξης σήμερα έτρεξαν έναν διαφορετικό μαραθώνιο! Τις τελευταίες εβδομάδες εξασκηθήκαμε πολύ στους πολλαπλασιασμούς και ήρθε η ώρα να κλείσουμε το κεφάλαιο αυτό με έναν πιο παιγνιώδη τρόπο που ενθαρρύνει τη συμμετοχή των παιδιών και τους κινητοποιεί περισσότερο στη μαθησιακή διαδικασία.

Κάθε μαθητής και μαθήτρια, σαν άλλοι μαραθωνοδρόμοι, πήραν το νούμερο της ‘φανέλας’ τους και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό να ξεπεράσουν κάθε χιλιόμετρο/άσκηση και να φτάσουν στον τερματισμό.

Όλοι προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αλλά λίγο μας ένοιαξε η τελική κατάταξη καθώς σημασία έχει το παιχνίδι. Μπράβο παιδιά!

08/02/2021

Τα γενέθλια της τάξης μας

Στη Γλώσσα, η ενότητα με την οποία ασχολούμαστε αυτό τον καιρό, είναι αφιερωμένη στα γενέθλια. Δε θα μπορούσαμε να μη θυμηθούμε μια από τις πιο σημαντικές μέρες της ζωής μας. Η τάξη γέμισε χρώματα,  γλυκές ‘μυρωδιές’ και ‘γεύσεις’ αφού τα παιδιά ζωγράφισαν την τούρτα των ονείρων τους, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους. Στο τέλος φτιάξαμε ένα κολλάζ που διακοσμεί πια την τάξη μας και θα χρησιμοποιείται και σαν ημερολόγιο γενεθλίων.

25/01/2021

Κάτω από το χιόνι

Με αφορμή την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών και εκμεταλλευόμενοι την ενότητα της Γλώσσας στην οποία βρισκόμασταν, οι μαθητές της Γ’ τάξης έφτιαξαν πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Αφού είδαμε πολλά πρωτοσέλιδα στο διαδίκτυο και μιλήσαμε για τη δομή τους, τα παιδιά έφτιαξαν τα δικά τους πρωτοσέλιδα, μπαίνοντας στο ρόλο του δημοσιογράφου.  Τα κείμενά τους συνόδευσαν αντίστοιχες εικόνες του βιβλίου μας ή ζωγραφιές.  

15/12/2020

Tο χωριό της ορθογραφίας

Ένας τρόπος να έχουμε συγκεντρωμένους τους κανόνες ορθογραφίας που μαθαίνουμε είναι να δημιουργήσουμε το δικό μας χωριό της ορθογραφίας. Χρειαζόμαστε μόνο ένα τετράδιο και κάθε φορά που μαθαίνουμε έναν κανόνα να τον ζωγραφίζουμε εκεί.

Στο παρακάτω αρχείο μπορείτε να βρείτε μερικά έτοιμα σπιτάκια με κανόνες ορθογραφίας:

Ιδέα από Teaching Therapy

Εξάσκηση στον Πολλαπλασιασμό Ζωγραφίζοντας

“Ένας ευχάριστος τρόπος για να κάνουμε εξάσκηση στον πολλαπλασιασμό είναι ζωγραφίζοντας. Μπορείς να εκτυπώσεις και να χρωματίσεις τη ζωγραφιά ανάλογα με το αποτέλεσμα του κάθε πολλαπλασιασμού.

Τα φύλλα εργασίας είναι από το διαδίκτυο (dreamstime.com)

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Γάνου Ελένη

17/11/2020

17 Νοεμβρίου- Επέτειος του Πολυτεχνείου

Η Επέτειος του Πολυτεχνείου βρήκε τα σχολεία κλειστά. Αυτό δεν μας εμπόδισε όμως να γιορτάσουμε αυτή τη μέρα. Μαζευτήκαμε στο Webex και συζητήσαμε με τα παιδιά για εκείνη τη μέρα. Σύμφωνα και με το τραγούδι, ‘ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία’. Έτσι, αφού είδαμε την παρακάτω ζωγραφιά του δρόμου:

Δώσαμε τη δική μας ερμηνεία για τον καλλιτέχνη και τα παιδιά ζωγράφισαν το δικό τους όπλο που ρίχνει, όμως, ‘διαφορετικά’ πυρά και στόχος του είναι η ειρήνη.

Αφού δεν μπορούμε να κρεμάσουμε τις ζωγραφιές στην τάξη μας, τις κάναμε βιβλίο. Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το βιβλίο εδώ: https://online.fliphtml5.com/qoalo/ajlk/

Και του χρόνου!

11/11/2020

Απελευθέρωση της Χίου

Λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, φέτος πραγματοποιήσαμε δραστηριότητες μέσα στην τάξη μας.  Αφού είδαμε ένα βίντεο με τα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση του νησιού και μιλήσαμε για αυτά, ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε παρακάτω.

Τα παιδιά έγιναν μικροί ιστορικοί και δημοσιογράφοι, παράλληλα! Επεξεργάστηκαν φωτογραφίες της εποχής, έπειτα έφτιαξαν πρωτοσέλιδα εφημερίδων εκείνης της ημέρας και τα παρουσίασαν στην τάξη. Μέσα από αυτή την δραστηριότητα τα παιδιά κινητοποιήθηκαν,  ήρθαν σε επαφή με ιστορικά τεκμήρια και ασκήθηκαν στην ενσυναίσθηση αφού μπήκαν για λίγο στη θέση των ανθρώπων εκείνης της περιόδου. 

Και του χρόνου!

4/11/2020

Μελέτη Περιβάλλοντος- Ο χάρτης της συνοικίας μας και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες

Στο τελευταίο μάθημα της Μελέτης ολοκληρώσαμε τον χάρτη της συνοικίας μας και της ευρύτερης περιοχής στην οποία ζούμε. Εκμεταλλευόμενοι το μάθημα μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ως δημότες, τα παιδιά σκέφτηκαν και κατέγραψαν τους λόγους για τους οποίους απευθυνόμαστε σε μια υπηρεσία αφού γνωρίσαμε τις υπηρεσίες που υπάρχουν στην κοινότητά προς όφελος μας.

Όσα έγραψαν, προστέθηκαν στον χάρτη μας σαν βοηθητικά στοιχεία για όσους δεν ξέρουν!

Με αυτή την δραστηριότητα, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη δημιουργία ενός χάρτη αλλά και τη χρησιμότητά του, μέσα από εμπειρίες της καθημερινότητας τους.

31/10/2020

28η Οκτωβρίου

Με αφορμή την επέτειο του ‘ΟΧΙ’ και σεβόμενοι τις οδηγίες και τα μέτρα για τον κορωνοϊό, φέτος κάναμε δραστηριότητες μέσα στην τάξη μας.

Στην αρχή μιλήσαμε για τον πόλεμο του ’40 και την Κατοχή που ακολούθησε. Τα παιδιά είχαν ακούσει πολλά για εκείνη την περίοδο και η συζήτησή μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Στη συνέχεια, διαβάσαμε το κείμενο του βιβλίου μας και τα παιδιά έγραψαν τη δική τους σελίδα στο ημερολόγιο τους, σαν να ήταν παιδιά την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-5.png
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-6.png
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Χωρίς-τίτλο-1024x655.png

Για το τέλος αφήσαμε μια βιωματική δραστηριότητα για τον πόλεμο και την ειρήνη. Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, ζωγράφισαν την πόλη των ονείρων τους υπό τους ήχους χαλαρωτικής μουσικής. Στη συνέχεια, ο πόλεμος ‘έφτασε’ στις πόλεις τους. Οι μαθητές κάθε ομάδας περνούσαν από τις πόλεις των υπολοίπων και τις κατέστρεφαν. Έπειτα μιλήσαμε για τις επιπτώσεις του πολέμου στη ζωή μας αλλά και τα συναισθήματα που μας προκάλεσε αυτό που ζήσαμε, η καταστροφή του τόπου μας.

Η ιδέα για τη δραστηριότητα αυτή προέρχεται από το site: http://ideesgiadaskalous.blogspot.com/   

Και του χρόνου!           

26/10/2020

Ο τόπος μου

Στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης ασχολούμαστε αυτή την περίοδο με τον τόπο μας, τη Χίο. Συνδυάζοντας αυτό με την ενότητα της Μελέτης στην οποία βρισκόμαστε, φτιάξαμε έναν χάρτη της περιοχής μας. Ξεκινήσαμε φυσικά από το σχολείο μας!

Τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες και με απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία έφτιαξαν μέρα με τη μέρα τον χάρτη. Μείνετε συντονισμένοι για το τελικό αποτέλεσμα!