Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Π/θμιας Εκπ/σης Χίου :

Ένα εξόχως ενδιαφέρον project πρόκειται να υλοποιήσει το 9ο ΔΣ Χίου, με την ενεργή συμμετοχή Φορέων, γονέων, εκπαιδευτικών, γεγονός που εγγυάται την ενίσχυση της εξωστρέφειας της μονάδας, την επαγγελματική εξέλιξη και προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μας,  προς όφελος πάντα των μαθητών!

Αγαπητή Διευθύντρια, αγαπητοί συνάδελφοι του 9ου ΔΣ Χίου, 

Θερμά συγχαρητήρια για τη σύλληψη και την αναμενόμενη υλοποίηση της τοιαύτης  και συναφών άλλων δράσεών σας!

Η ΔΙΠΕ Χίου, εύχεται ευόδωση του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος!

Με το πέρας του προγράμματος, αναμένει ενημέρωσή σας για τα αποτελέσματα, να διαχυθούν αυτά εκ μέρους σας στην εκπαιδευτική μας κοινότητα και να  ακολουθήσουν και άλλα σχολεία μας στην υιοθέτησή του!

Λεπτομερής αναφορά στο πρόγραμμα από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  Π.Ε. Χίου  «Ναυτίλος».

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  Π.Ε. Χίου  «Ναυτίλος», τη  σχολική χρονιά 2023-2024 θα υλοποιήσει φέτος αποκλειστικά στο 9ο Δημοτικό Χίου- Καρράδειο ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και  διαχείρισης μαθητικών συμπεριφορών για τα δεδομένα της τοπικής εκπαίδευσης, με τίτλο: «Οδηγός για ασφαλή σχολεία». 

Πρόκειται για καινοτομία, καθώς το πρόγραμμα συγκριτικά με αντίστοιχα προγράμματα, προϋποθέτει τη συμμετοχή των γονέων (πέρα από τη συνεργασία του φορέα με τους εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές-τριες).

 Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Χίου είναι η κα Ελένη Κοτσάτου , η οποία θα υλοποιήσει το υλικό του προγράμματος, που δημιουργήθηκε από το ΚΕΘΕΑ και  είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί πέραν των άλλων την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, την ενδυνάμωση της ψυχικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας μέσω της αποφυγής αρνητικών στάσεων και επιλογών, καθώς και την αντίσταση στην πίεση των συνομηλίκων.

Το πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνει:

1. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του 9ου Δημοτικού Σχολείου-Χίου – Καρράδειου 2.  Εβδομαδιαίες συναντήσεις των μαθητών της Ε΄ και Στ΄ τάξης με τα στελέχη του Κέντρου. 3. Απογευματινό (δωρεάν) εργαστήρι για τους γονείς-κηδεμόνες των μαθητών –τριών  των τάξεων Δ, Ε και Στ το  οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2024

. Το εργαστήρι θα είναι μία ευκαιρία να λάβει ο γονιός-κηδεμόνας επιστημονική καθοδήγηση και υποστήριξη στον ρόλο του. Ο σύγχρονος γονιός βρίσκεται συχνά μπροστά σε δυσκολίες, προκλήσεις και  διλλήματα. Καλείται να πάρει  αποφάσεις που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί.

Ευελπιστούμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να συντελέσει στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου του 9ου Δημοτικού Σχολείου,   να συμβάλλει θετικά στην κάλυψη των αναγκών του μαθητικού δυναμικού του και των γονέων – κηδεμόνων του. 

Θεωρούμε ότι  η καλή σχέση των γονιών με το σχολείο συμβάλλει στην ομαλή προσαρμογή και υγιή ανάπτυξη των παιδιών τους σε αυτό.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο την ανακοίνωση της Π/θμιας Εκπ/σης :

Καινοτόμο πρόγραμμα από το 9ο ΔΣ Χίου με τίτλο: “Οδηγός για Ασφαλή σχολεία”