Η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λέσβο, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ευεργέτουλα, στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν οι αλυκές και ο υδροβιότοπος της Καλλονής, ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν διάφορα είδη πουλιών που φιλοξενούνται στην περιοχή, να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να ενημερωθούν για τη σημασία της προστασίας των υγροτόπων και της βιοποικιλότητας.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, όπου γνώρισαν την ιστορία της ελαιοπαραγωγής και τη λειτουργία των παραδοσιακών ελαιοτριβείων, ανακαλύπτοντας τη στενή σχέση της ελιάς με την οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η επίσκεψη στο γραφικό χωριό Αγιάσος, όπου οι μαθητές περιηγήθηκαν στα στενά του χωριού και στον καστανιώνα. Η εκπαιδευτική εξόρμηση ολοκληρώθηκε στο Πλωμάρι, όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν για την τέχνη της σαπωνοποιίας, μια δραστηριότητα άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγή ελαιολάδου και την τοπική ιστορία. Μέσα από τις παρουσιάσεις και τις βιωματικές δραστηριότητες, κατανόησαν τη διαδικασία παραγωγής σαπουνιού και τη σημασία της αξιοποίησης των φυσικών πόρων.
Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία μάθησης, καθώς οι μαθητές συνδύασαν τη γνώση με την άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου. Επέστρεψαν γεμάτοι εικόνες, εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις, που θα τους συνοδεύουν για καιρό.
