Εκδρομή στον Δαφνώνα

Όμορφα ξεκίνησε η εβδομάδα για την Πέμπτη τάξη με εκδρομούλα στον Δαφνώνα! Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε από το ακόλουθο αρχείο.

Εκδρομή στον Δαφνώνα

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Φτιάχνοντας πρόσφορο με τη γιαγιά

Στο μάθημα των Θρησκευτικών με τους μαθητές του Ε1 συζητήσαμε για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και η Ειρήνη μας είπε ότι μαζί με τη γιαγιά της κάθε Παρασκευή φτιάχνει το πρόσφορο για να το πάνε στην Εκκλησία.

Αξίζει να διαβάσετε την υπέροχη εργασία της Ειρήνης. Μπράβο σου για την προσπάθεια σου. Να είστε πάντα ευλογημένες εσύ και η γλυκύτατη γιαγιά σου!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Θρησκευτικών Ε1: Σαραντινούδη Μαρία

Τα γενέθλια της κ. Έφης

Σήμερα είχε γενέθλια η κ. Έφη, η περσινή μας δασκάλα. Ετοιμάσαμε λοιπόν καρτούλα και ζωγραφιές και πήγαμε να της ευχηθούμε στην τάξη της. Χάρηκε πάρα πολύ μόλις μας είδε! Η συγκίνηση ήταν φανερή στο βλέμμα της! Και οι μαθητές της ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα με αυτόν τον αιφνιδιασμό μας! Της τραγουδήσαμε όλοι μαζί το ευχετήριο τραγουδάκι, πήραμε το κερασματάκι μας και της ευχηθήκαμε μέσα από την καρδιά μας να είναι πάντα καλά κι ευτυχισμένη!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Ο Μάιος των μεταλλίων!

Καλώς τον Μάη με τα μετάλλια του! Τρία στη σειρά αυτήν τη φορά! Μεγάλη χαρά κι ενθουσιασμός! Χαμόγελα, συγχαρητήρια, χειροκροτήματα! Κορίτσια να είστε πάντα καλά! Όλο χάρη, σκέρτσο και νάζι! Πάντα επιτυχίες να έχετε! Συνεχίστε να βοηθάτε και να προσφέρετε στους γύρω σας!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Όταν η φαντασία συναντά την μπλούζα του μπαμπά …

… και βλέπουμε και την αγαπημένη μας ομάδα να παίζει αγώνα … πολλά μπορούν να συμβούν! Χιχι! Αυτά καλό είναι να τα λέμε για να αναγνωρίζεται  η υπομονή και η κατανόηση όλων των πατεράδων που βλέπουν ξαφνικά  τα ρούχα της ντουλάπας τους να αλλάζουν χρώμα!!! Ευχαριστούμε πολύ τον μαθητή της τάξης μας που μοιράστηκε μαζί μας το δημιούργημά του!!!

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

Διατροφοπεριπέτειες Α’ Μέρος

Πραγματοποιήθηκε στην τάξη μας το πρώτο μέρος του προγράμματος  «Διατροφοπεριπέτειες».  Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με διατροφολόγο μέσω τηλεδιάσκεψης και να πληροφορηθούν για τα βασικά θρεπτικά συστατικά των τροφών, για τους υγιεινούς συνδυασμούς αυτών, για την προτεινόμενη συχνότητα κατανάλωσης, για τους κρυμμένους κινδύνους σε ορισμένα συστατικά καθώς και για τον επιτυχημένο συνδυασμό διατροφής και άσκησης.  

Το θέμα κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών τα οποία συμμετείχαν σε μία διαδραστική παρουσίαση, εξέφρασαν τις απορίες τους, μέχρι και σημειώσεις κράτησαν!!!  Εεε…  καλοκαιράκι έρχεται κι όπως καταλαβαίνετε προσέχουμε λίγο παραπάνω τη διατροφή μας! Χιχι!

E1: Σκαπινάκη Αθηνά Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

16-5-22 Πρόληψη Ατυχημάτων

Σήμερα επισκέφθηκαν το σχολείο μας η κ. Κατερίνα Μενή ΠΕ Νοσηλευτικής εργαζόμενη στην Τ.Ο.Μ.Υ. Χίου και η κ. Παππά Ωραιάνθη επισκέπτρια Υγείας στο κ. Υγείας Χίου και μίλησαν στα παιδιά για την πρόληψη ατυχημάτων. Οι υπεύθυνες είχαν ετοιμάσει μία υπέροχη παρουσίαση διαμορφωμένη κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών μέσα από την οποία θίχτηκαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως  οι μορφές ατυχημάτων που παρατηρούνται συχνά σε παιδιά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο και στο σπίτι. Επίσης έγινε λόγος για τους χώρους και τα αντικείμενα υψηλής επικινδυνότητας ενώ παράλληλα δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές για τρόπους αποφυγής των ατυχημάτων. Προς το τέλος η κουβέντα εμπλουτίστηκε με θέματα που αφορούσαν πιθανά ατυχήματα που συμβαίνουν στον δρόμο σε οδηγούς αυτοκινήτων και ποδηλάτων αλλά και σε πεζούς. Σε όλη τη διάρκεια οι υπεύθυνες ενημέρωσης αντιμετώπισαν τα παιδιά με ξεχωριστή ευγένεια, υπομονή και κατανόηση δημιουργώντας ευκαιρίες εποικοδομητικού διαλόγου μέσα από τις οποίες τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν με τους υπόλοιπους τις εμπειρίες και τις ιδέες τους. Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά μετά από τη σημερινή συζήτηση είναι πλέον υποψιασμένα ως προς τους κινδύνους που υπάρχουν στους χώρους που κινούνται και έχουν ενημερωθεί για ένα πολύ σοβαρό θέμα υγείας όπως είναι αυτό των ατυχημάτων. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Κατερίνα και την κ. Ωραιάνθη γι’ αυτή τη συνεργασία. Αναγνωρίζουμε την πολύτιμη συμβολή τους και όλων των συναδέλφων τους που ασχολούνται με θέματα υγείας. Χαιρόμαστε που η συζήτησή μας είχε ξεκάθαρα προληπτικό χαρακτήρα και τους ευχόμαστε να έχουν πάντα το κουράγιο να υπηρετούν  το δύσκολο έργο τους με ζήλο και ενσυναίσθηση.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

15/5 Παγκόσμια μέρα Οικογένειας

Η οικογένεια είναι ο πρώτος φορέας κοινωνικοποίησης, είναι ο σπουδαιότερος θεσμός. Μέσα στην οικογένεια το παιδί αποκτά τις πρώτες του γνώσεις, κάνει τα πρώτα του βήματα, μαθαίνει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου του, κοινωνικοποιείται και παίρνει όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να γίνει ένας σωστός και υπεύθυνος πολίτης.

Με τους μαθητές του Ε2 μιλήσαμε για τα οφέλη της οικογένειας και στον πίνακα γράφτηκαν λέξεις όπως αγάπη, φροντίδα, σεβασμός, αγκαλιά, ασφάλεια, προστασία. Συζητήσαμε αν σταματάμε ποτέ να έχουμε ανάγκη την οικογένειά μας και καταλήξαμε ότι όσο χρονών και να πάμε έχουμε πάντα ανάγκη τη φροντίδα των γονιών μας και  τη συντροφιά των αδερφών μας.

Ακολούθως αναλύθηκαν όλες οι μορφές και τα είδη της οικογένειας τη σημερινή εποχή επισημαίνοντας τις διαφορές τους.

Ζήτησα από τους μαθητές να σχεδιάσουν τι είναι για αυτούς οικογένεια και να μου γράψουν λίγα λόγια σε ένα φύλλο χαρτί.

Τα έργα τους είναι καταπληκτικά και σίγουρα συγκινητικά.

Εύχομαι όλες οι οικογένειες να έχουν υγεία και να μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα, αλλά πάνω από όλα να δίνουν απλόχερα την αγάπη τους και την αγκαλιά τους.

Στο λίνκ που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη δουλειά των μαθητών μας.

https://issuu.com/mariasarandinoudi/docs/_.docx_eb39570cfd064d?fbclid=IwAR16TVnqP74WJjQW-wD2cU4uTn-0uoyu1n75K0fn_61QAAleXjJsxZiYcyU

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

11/5/22

Χλωρίδα και πανίδα των λιμνών

Στο μάθημα της γεωγραφίας μάθαμε για τις λίμνες. Οι μαθητές μας αποφάσισαν να ερευνήσουν ποια ζώα και ποια φυτά υπάρχουν στις λίμνες. Ακολουθούν τα έργα τους που είναι αξιέπαινα!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Θετικά και αρνητικά τηλεόρασης

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Η τηλεόραση τα τελευταία χρόνια έχει μπει μέσα στην καθημερινότητά μας. Όλοι την ξέρουμε , ως μία οθόνη, άλλοι θα μπορούσαν να την παρομοιάσουν με ένα παράθυρο που το ανοίγουμε και μας συνδέει με τον έξω κόσμο. Πόσοι όμως έχουμε αναρωτηθεί τα θετικά και τα αρνητικά της οθόνης;

Ένα από τα πλεονεκτήματα της τηλεόρασης είναι ότι μπορούμε να ενημερωθούμε για σοβαρά ζητήματα, όπως ο καιρός, θέματα ενημέρωσης, επικαιρότητας, οικονομίας,  αθλητισμού και υγείας. Επίσης μπορούμε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας μέσα από τα τηλεπαιχνίδια γνώσεων και τα ντοκιμαντέρ.

Επιπλέον είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας καθώς προσφέρει μουσικές εκπομπές, ταινίες  και αφιερώματα, καθώς και αθλητικές εκπομπές για αυτούς που έχουν τον αθλητισμό ως χόμπι. Για εκείνους που είναι άρρωστοι ή για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, η τηλεόραση είναι το καλύτερο μέσο αφού μέσα από εκεί μπορούν να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει γύρω τους, αλλά και να διασκεδάσουν αφού συνδυάσει την εικόνα με τον ήχο. Ακόμα για τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τους είναι μία συντροφιά, μια παρέα μέσα στην μοναξιά τους. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρά παιδιά αφού έχει παιδικές εκπομπές και ταινίες.

Εφόσον η τηλεόραση παρακολουθείται από όλους, είναι ένα ισχυρό μέσο για να προβληθούν κοινωνικά μηνύματα που βοηθούν στην βελτίωση της κοινωνίας, όπως μηνύματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος ή της προστασίας των ατόμων με αναπηρίες, τηλεμαραθωνίους, ενημερώσεις με εξαφανίσεις παιδιών ή ηλικιωμένων.

Από την άλλη είναι εύκολο ο άνθρωπος να εθιστεί στην τηλεόραση και να περνάει πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη, από το να βγει μια βόλτα στη φύση, να δει τους φίλους του ή να παίξει. Η οθόνη της τηλεόρασης εκπέμπει ακτινοβολία που είναι βλαβερή για τα μάτια και τον εγκέφαλο, ιδίως για τα μικρά παιδιά. Ευτυχώς βέβαια οι τελευταίες τηλεοράσεις είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να μην εκπέμπουν πολλή ακτινοβολία.

Στις ταινίες και τις σειρές προβάλλονται σκηνές βίας ή ακατάλληλες σκηνές που παρασύρουν τα παιδιά και μεταδίδουν λάθος πρότυπα. Επειδή τα παιδιά και οι νέοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αυτά τα λανθασμένα πρότυπα, καλό είναι να παρακολουθούν σειρές που έχουν το κατάλληλο σήμα για την ηλικία τους και πάντα με την επίβλεψη των γονέων τους.

Σίγουρα οι διαφημίσεις που προβάλλονται ξεσηκώνουν τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους και τους δημιουργούν πλαστές ανάγκες και αγοράζουν προϊόντα που δεν χρειάζονται. Οι διαφημίσεις είναι ένα τρικ των μεγάλων εταιρειών για να προβάλλουν τα νέα τους προϊόντα και πολλές φορές να εξαπατούν το κοινό.

Βέβαια τη σημερινή εποχή οι περισσότεροι λόγω του ίντερνετ παρακολουθούν σειρές, εκπομπές, και παιδικά μέσα από την οθόνη του υπολογιστή ή του τάμπλετ τους. Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να παρακολουθούμε με μέτρο την τηλεόραση, να φιλτράρουμε αυτά που βλέπουμε και γενικά να απομακρυνθούμε από την οθόνη, να βγούμε έξω να παίξουμε, να γελάσουμε και να αντιμετωπίσουμε τον αληθινό κόσμο. 

8 Μαΐου Η γιορτή της μητέρας!

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες! Να είστε πάντα καλά! Συνεχίστε το δύσκολο αλλά πολύτιμο κι αναντικατάστατο έργο σας! Μακάρι η ανεξάντλητη δύναμη , υπομονή και κατανόησή σας να σας συντροφεύουν  πάντα για να μπορείτε να αγαπάτε και να στηρίζετε τα παιδιά σας και όλα τα μέλη της οικογένειάς σας! Σας ευχαριστούμε για όλες τις θυσίες που έχετε κάνει για να γίνουν οι υπόλοιποι ευτυχισμένοι. Μαζί σας κάθε δυσκολία είναι αντιμετωπίσιμη!

(Πατήστε την ακόλουθη εικόνα για να δείτε την αλφαβήτα της μανούλας.)

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ

Κική Δημουλά

Το μικρό μου παιδί
σοβαρή αταξία έκανε πάλι.
Στο πεζούλι του σύμπαντος σκαρφάλωσε,
σκούντησε με το χέρι του
το κρεμασμένο
στον τοίχο τ’ ουρανού
κόκκινο πιάτο,
κι έχυσε όλο το φως επάνω του.

Ο Θεός απόρησε
που είδε τον ήλιο
ντυμένο ρούχα παιδικά
να κατεβαίνει τρέχοντας
της φαντασίας μου τη σκάλα
και να έρχεται σε μένα.

Κι εγώ κάθομαι τώρα
και μαλώνω αυστηρά
το μικρό μου παιδί,
ενώ κλέβω κρυφά
τον χυμένο επάνω του ήλιο.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Βιβλιοπαρουσιάσεις β’ μέρος

Για άλλη μία φορά τα βιβλία μας συντρόφευσαν στις διακοπές του Πάσχα. Οι ιστορίες ήταν πολλές και διαφορετικές. Άλλες  διασκεδαστικές κι άλλες σοβαρότερες. Άλλες μυθιστορηματικές, άλλες αφηγηματικές κι άλλες αινιγματικές και περιπετειώδεις. Μεταξύ άλλων υπήρχαν βιβλία που διαπραγματεύονταν θέματα από τις οικογενειακές σχέσεις,  από την τοπική, την παγκόσμια και τη θρησκευτική ιστορία, είτε θέματα φαντασίας και ανακύκλωσης. Το σίγουρο είναι ότι οι ήρωες άγγιξαν τον καθένα μας διαφορετικά και καλλιέργησαν την αγάπη μας για το διάβασμα βιβλίων!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Πρωινό 10/5/22

Όπως το έχουμε καθιερώσει ένα ακόμη πρωινό πραγματοποιήθηκε σήμερα. Πάντα με την πολύτιμη βοήθεια των μαμάδων, οι οποίες έφτιαξαν τα τρόφιμα από αγνά και διαλεκτά προϊόντα και τα τοποθέτησαν σε ατομική συσκευασία για κάθε παιδί.

Αυτή τη φορά εκτός από τα καθιερωμένα, είχαμε ομελέτα με λαχανικά,  κρέπες αλλά και βάφλες με μέλι και φράουλες. Μετά από το τόσο δυναμωτικό πρωινό οι μαθητές είχαν τεράστια ενέργεια για να συνεχίσουν τα μαθήματά τους.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Τα λουλούδια δίνουν ζωή σε μία σχολική τάξη.

Πόσο όμορφα μπορεί να νιώσεις όταν η μαθήτρια σου Β. φέρνει λουλούδια για την τάξη! Μοσχομύρισε η τάξη. Οι μαθητές τα έβαλαν σε βάζο και υποσχέθηκαν να αλλάζουν το νερό τους, ώστε να διατηρηθούν για αρκετό χρόνο.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

8/5/22               Η γιορτή της μητέρας

Την δεύτερη Κυριακή του Μάη γιορτάζεται η γιορτή της μητέρας. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να παραλείψουμε αυτό το τόσο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή όλων μας.

Φέτος συνεργαστήκαμε με τους μπαμπάδες της τάξης και μας έφεραν μία φωτογραφία από τη μαμά των παιδιών μαζί με το παιδί τους. Κόψαμε καρδούλες στις οποίες έγραψαν τα παιδιά ευχές και συγκινητικά λόγια από καρδιάς για τη μαμά τους. Τέλος τα πλαστικοποίησα και έγιναν πολύ όμορφα σουπλά.

Επιπλέον φτιάξαμε αρωματικά μπουκαλάκια για το μπάνιο. Οι μαθητές έφεραν μπουκαλάκια και τα γέμισαν με άμμο, βοτσαλάκια, λουλούδια ή κοχύλια. Κάθε ένα ήταν μοναδικό γιατί ήταν φτιαγμένο με μεράκι και αγάπη.

Τέλος δεν θα μπορούσε να λείψει το δίπλωμα καλύτερης μητέρας αλλά και γιαγιάς.

Η Μ.  μας έφτιαξε μία τεράστια καρδιά από χαρτόνι για το ρόλο και την προσφορά της μητέρας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου! Να είναι γερές και δυνατές και να προσφέρουν την αγάπη τους και τη φροντίδα τους στα παιδιά τους.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Μετάλλια Ε2

Φέτος μία νέα Δράση καθιερώθηκε στο σχολείο μας που είναι η απονομή μεταλλίων στους μαθητές για την ιδιαίτερη κλίση τους, για την προσπάθεια τους, τη συμμετοχή τους και την ευγένειά τους.

Η απονομή γίνεται με όλες τις δέουσες τιμές από τη Διευθύντρια του Σχολείου κ. Τζάνα Ελένη.

Το αρχείο θα ανανεώνεται συνεχώς με τα νέα μετάλλια των μαθητών του τμήματός μας.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Βιβλιοπαρουσίαση

Οι μαθητές του Ε2 ως εργασία για τις πασχαλινές τους διακοπές είχαν να διαβάσουν ένα βιβλίο και να γράψουν την βιβλιοπαρουσίαση του.

Τα βιβλία που διάβασαν οι μαθητές μας ήταν ευγενική χορηγία από την «Ελληνοεκδοτική» την οποία ευχαριστούμε πολύ.

Αξίζει να τονίσουμε την αξία της ανάγνωσης ενός λογοτεχνικού βιβλίου, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

3/5/22

Λουλούδια ας διαλέξουμε….

Γυρίσαμε από τις πασχαλινές μας διακοπές! Χριστός Ανέστη με υγεία! Καλό μήνα!

Υποδεχτήκαμε λοιπόν το Μάη και φτιάξαμε με τους μαθητές του Ε2 το στεφάνι μας. Οι μαθητές είχαν φέρει λουλούδια, κουκιά και σκόρδο (το σκόρδο ήταν ευγενική χορηγία της κ. Αθηνάς από το Ε1) και το στεφάνι μας έγινε υπέροχο και μυρωδάτο.

Αποφασίσαμε να το βάλουμε στο σχολείο μπροστά, ώστε να κοσμεί και να ευωδιάζει όλο το σχολείο!

Και του χρόνου να ‘μαστε καλα!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Πασχαλινές Δραστηριότητες

Η προσμονή μας για το Πάσχα είναι μεγάλη! Έτσι είπαμε να μειώσουμε την αναμονή ακολουθώντας μερικά πασχαλινά έθιμα και μαθαίνοντας για τα Πάθη του Ιησού. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τις πασχαλινές μας δραστηριότητες πατώντας την ακόλουθη εικόνα.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Eκπαιδευτική επίσκεψη στην Πρωτοβάθμια και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Μεγάλη και πλούσια μέρα η σημερινή. Πρώτη εκδρομή με λεωφορείο μετά από αρκετό καιρό!

Πρώτος σταθμός μας η Πρωτοβάθμια, όπου ανεβήκαμε και ευχηθήκαμε «Καλό Πάσχα» στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου κ. Κελεπερτζή και τον κ. Ρε, Προϊστάμενο Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων. Μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και εμείς τους προσφέραμε κάρτα, λαμπάδα και κουλουράκια από τα χέρια των μαθητών μας.

Δεύτερος σταθμός ήταν τα γραφεία της Περιφέρειας. Εκεί μας υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Βρουλής Παντελής και ο Αντιπερειφερειάρχης Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης κ. Καμπούρης Στυλιανός. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν που μπήκαν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων και έκατσαν στα έδρανα των Συμβούλων.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-11.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-9.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-10.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-12.png
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-13.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-14.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-15.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-16.png
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-17.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-18.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-19.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-20.png
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-21.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-22.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-23.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-24.png
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-25.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-26.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-27.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-28.png
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-29.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-30.pngΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-31.png

Ο κ. Καμπούρης μας εξήγησε τις έννοιες Περιφέρεια, Δήμος και Κράτος, τις μεταξύ τους σχέσεις, τη διαδικάσια εκλογής ενός Περιφερειάρχη καθώς και τις αρμοδιότητες του. Ακολούθησε μία εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές.

Τέλος ξεναγηθήκαμε στους υπόλοιπους χώρους. Φεύγοντας , για να τους ευχαριστήσουμε τους προσφέραμε μία πασχαλινή κάρτα με ευχές.

Μας είχαν όμως και εκείνοι μία έκπληξη, καθώς μας πρόσφεραν κεράσματα, μας έκαναν δώρο από ένα βιβλίο στον καθένα μας και μας χάρισαν ένα αναμνηστικό ενθύμιο.

Τους ευχαριστούμε θερμά για την υπομονή τους, την τέλεια φιλοξενία και την εγκάρδια συζήτηση.

Τρίτος σταθμός ήταν ο κήπος όπου φωτογραφηθήκαμε στις τουλίπες, είδαμε τις προτομές των αγαλμάτων, θαυμάσαμε τα παγόνια και παίξαμε μπάλα.


«Κυρία σήμερα ήταν το καλύτερο μάθημα, γιατί μάθαμε πολλά καινούρια πράγματα με ζωντανό και βιωματικό τρόπο!», είπε στο λεωφορείο ένας μαθητής την ώρα που γυρνούσαμε και αυτό για μας σημαίνει πολλά!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Περίπατος στον Αγ. Νικόλα

Ανοίγει ο καιρός, ανοίγει και η διάθεση μας για περιπάτους! Δίχως αναβολές και καθυστερήσεις κάναμε μία εξόρμηση στον Αγ. Νικόλα! Περάσαμε υπέροχα! Ήταν μία από τις καλύτερες εκδρομές μας! Ευχαριστηθήκαμε παιχνίδι! Με το καλό να ακολουθήσουν κι άλλες!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2007 και στόχος της είναι η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και η ευαισθητοποίηση για την ένταξη των ανθρώπων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού στην κοινωνία. Ο όρος αυτισμός, προέρχεται από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Οι συμπεριφορές και ο τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης ενός αυτιστικού ατόμου διαφέρει ανά περίπτωση. Για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τι σημαίνει αυτισμός παρακολουθήσαμε στην τάξη μερικά βίντεο και ακολούθησε σχετική συζήτηση.

(Πατήστε την ακόλουθη εικόνα για να δείτε το 1ο βίντεο.)

(Πατήστε την ακόλουθη εικόνα για να δείτε το 2ο βίντεο.)

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε το 1966 από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), επιλέγοντας την 2 Απριλίου, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805).

(Πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο εάν θέλετε να δείτε τη βιογραφία και τα έργα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.  Βιογραφία  )

Με αφορμή αυτή την παγκόσμια ημέρα παρακολουθήσαμε το ακόλουθο βίντεο.

(Πατήστε την ακόλουθη εικόνα εάν θέλετε να δείτε το βίντεο.)

Έπειτα πήγαμε στη βιβλιοθήκη και διαλέξαμε βιβλία για να τα πάρουμε στο σπίτι να τα διαβάσουμε.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Ο Απρίλης των μεταλλίων

Αυτός ο μήνας έχει λαμπάδες, έχει πασχαλινές κάρτες, έχει κουλούρια έχει όμως και μετάλλια!!! Παιδιά, να είστε πάντα υγιείς! Καλή πρόοδο! Κάθε επιτυχία στη ζωή σας! Η πορεία σας να είναι ανοδική, γεμάτη χαρές, χαμόγελα και όνειρα που πραγματοποιούνται!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Τα 7 θαύματα του κόσμου

Μία αναφορά στην 13η ενότητα της Γλώσσας με τίτλο «Κατασκευές» στα Επτά Θαύματα του Κόσμουκίνησε την περιέργειά μας και κάναμε μία διαδικτυακή αναζήτηση. Βρήκαμε λοιπόν ότι πρόκειται για σημαντικά μνημεία που καταγράφηκαν ως μεγαλουργήματα της εποχής ή αλλιώς «θαύματα» κατά την αρχαιότητα.  Εμπνευστής του καταλόγου αυτού θεωρείται ο Αντίπαρος ο Σιδώνιος,  συγγραφέας και ποιητής  του 2ου αιώνα π.Χ., ο οποίος επισκέφτηκε όλα τα μνημεία και συνέταξε τον κατάλογο. Ακολουθεί ένα σχετικό βίντεο.

(Πατήστε την εικόνα για να δείτε το βίντεο.)

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

Η ιστορία με άλλο μάτι … 6η Ενότητα    

Ολοκληρώσαμε από την 6η ενότητα της Ιστορίας τα κεφάλαια 32 έως 36. Όποιος θέλει μπορεί να κάνει μία σύντομη επανάληψη πατώντας τους ακόλουθους συνδέσμους.

Συμπλήρωση κενών 1

Συμπλήρωση κενών 2

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Διαχείριση συγκρούσεων

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η 2η κατά σειρά συνάντηση-επίσκεψη  της κ. Ζαχαριά Ραφαέλας, Ψυχολόγου- Εκπαιδευόμενης Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπεύτριας του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου έπειτα από πρόσκληση της κ. Διευθύντριας. Η κ. Ραφαέλα μας μίλησε για τη βελτίωση των σχέσεων και της επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών της σχολικής μονάδας και συγκεκριμένα για τη διαχείριση των συγκρούσεων.

Η κουβέντα ξεκίνησε με τον προσδιορισμό του όρου της σύγκρουσης και διευκρινίστηκε ότι είναι φυσιολογικό τα παιδιά να συγκρούονται όταν διαφωνούν και προσπαθούν να εκφράσουν τη γνώμη τους. Έπειτα έγινε σαφές ότι σε όλους τους χώρους που παρευρίσκονται άτομα με διαφορετικές απόψεις ξεσπούν πολλές διαφωνίες. Το πώς μπορεί να περιοριστεί αυτή η πιθανότητα μας το παρουσίασε η κ. Ραφαέλα μέσα από μία εξαιρετική παρουσίαση που περιλάμβανε εικόνες και σχέδια που γίνονταν εύκολα αντιληπτά από τα παιδιά. Το συγκεκριμένο υλικό κάλυπτε όλες τις πτυχές του θέματος και τόνιζε τους τρόπους διευκόλυνσης της συνύπαρξης και της επικοινωνίας μεταξύ συμμαθητών και φίλων,  τα αίτια δημιουργίας των διαφωνιών, τους τρόπους αντιμετώπισης και χρήσιμες συμβουλές για την υιοθέτηση του σεβασμού, της ενσυναίσθησης και της χρήσης της συγνώμης στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Προς το τέλος της παρουσίασης αξιοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικά σενάρια και έπειτα τον λόγο πήραν τα παιδιά τα οποία ξεκίνησαν να περιγράφουν τις δικές τους εμπειρίες. Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά είχαν συγκεντρώσει μέσα στην ψυχούλα τους μεγάλο συναισθηματικό φορτίο το οποίο θέλησαν να μοιραστούν με την κ. Ραφαέλα που τους ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Σε όλη τη διάρκεια εκείνη άκουγε με ιδιαίτερη προσοχή, αφοσίωση και κατανόηση τα παιδιά που ήθελαν να μιλήσουν και απαντούσε στο καθένα με ιδιαίτερη διακριτικότητα και ευστοχία.

Όταν έφτασε η ώρα να αποχαιρετίσουμε την κ. Ραφαέλα, τα παιδιά επιδίωξαν να κλείσουν ραντεβού και για 3η συνάντηση ενώ παράλληλα ζήτησαν να τους δοθεί η παρουσίαση για να τη συμβουλευόμαστε στην τάξη αλλά και για να τη συμβουλεύονται στο σπίτι όποτε νιώθουν την ανάγκη.

Κ. Ραφαέλα σας ευχαριστούμε θερμά  για την υπομονή, τη λεπτότητα και την ετοιμότητά σας! Μας αποφορτίσατε και μας καθοδηγήσατε με τις συμβουλές σας! Κάθε φορά που μας επισκέπτεστε το έργο σας είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό και τα παιδιά σας λατρεύουν!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά Ε2 : Σαραντινούδη Μαρία

Δράση «Έχω γενέθλια 2021-2022» Τα γενέθλια της Ευστρατίας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Ευστρατία που με αφορμή τα γενέθλιά της μας έκανε μία υπέροχη παρουσίαση με κάποιες από τις αγαπημένες της συνήθειες. Έτσι μάθαμε λίγα ακόμα πράγματα για εκείνη και διαπιστώσαμε ότι έχουμε αρκετά κοινά ενδιαφέροντα! Στη συνέχεια ακολούθησε ένα παιχνίδι ερωτήσεων το οποίο το είχε κατασκευάσει και είχε σκεφτεί και τους κανόνες του η ίδια η εορτάζουσα! Εννοείται ότι το παιχνίδι αμέσως μας τράβηξε το ενδιαφέρον, θέλαμε όλοι να συμμετέχουμε και χαρήκαμε πολύ που η Ευστρατία μοιράστηκε όλες αυτές τις πληροφορίες μαζί μας! Περάσαμε υπέροχα και πήραμε και το κέρασμά μας! Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια της Ευστρατίας που μας βοήθησε σε αυτό!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

30 Μαρτίου 1822 Η σφαγή της Χίου

Πριν από διακόσια χρόνια στις 30 Μαρτίου του 1822 έγινε η σφαγή της Χίου από τους Τούρκους. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει γραφτεί στην ιστορία με αιματηρά γράμματα και συγκίνησε όχι μόνο τον Ελληνισμό , αλλά και όλη την Ευρώπη. Με χαρά διαπίστωσα ότι κάποια από τα παιδιά της τάξης γνώριζαν τη συγκεκριμένη επέτειο κι έτσι για να θυμηθούμε όλοι αυτό το κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας παρακολουθήσαμε στην τάξη μία παρουσίαση κι έπειτα είδαμε μερικά αποσπάσματα από ένα σχετικό βίντεο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου μέσα από το οποίο Χιώτες αφηγητές ντυμένοι με παραδοσιακές στολές εξιστορούν τα γεγονότα του παρελθόντος σαν να ζουν στη συγκεκριμένη χρονική εποχή.

Πατήστε την ακόλουθη εικόνα για να δείτε την παρουσίαση.

Πατήστε την ακόλουθη εικόνα για να δείτε το βίντεο.

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

Σε ποιον δεν αρέσουν οι κατασκευές;

Με το που μπήκαμε στην καινούργια ενότητα της Γλώσσας «Κατασκευές» αδράξαμε την ευκαιρία και φτιάξαμε τις προτεινόμενες χειροτεχνίες που υπήρχαν μέσα στο βιβλίο μας για χάρτινο καραβάκι και διακοσμητικό μόμπιλο.

Φτιάξαμε και μερικές φιγούρες Καραγκιόζη.

Εμπνεόμενοι από το μάθημα της ενότητας «Κατασκευές της φύσης» στο οποίο συγκρίνονται οι ανθρώπινες κατασκευές με τις φωλιές των ζώων φτιάξαμε μία φυσική κατασκευή.

Είχαμε και τις δικές μας αυτοσχέδιες χειροτεχνίες.

Τέλος δεν έλειψαν και οι επετειακές κατασκευές για την 25η Μαρτίου.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Πολύχρωμέ μου εαυτέ!

Πόσα χρώματα χωρά άραγε η ψυχή και η καρδιά μας; Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει γιατί όλοι μας αποτελούμε μία πολυποικιλιακή σύνθεση υπέροχων χαρακτηριστικών και ταλέντων. Καθένας και καθεμία διαφορετικός, διαφορετική και ξεχωριστός, ξεχωριστή! Παρακολουθήστε τα ακόλουθα βιντεάκια αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα το ουράνιο τόξο που κρύβουν τα παιδιά μέσα τους! Η συγκεκριμένη δράση οργανώθηκε με πρωτοβουλία των παιδιών και έχω μεγάλη χαρά που μπόρεσα να την παρακολουθήσω και να μάθω μερικές ακόμα πτυχές του χαρακτήρα τους! Σας ευχαριστώ παιδιά!

Πατήστε την εικόνα για να δείτε το 1ο βιντεάκι.

Πατήστε την εικόνα για να δείτε το 2ο βιντεάκι.

Πατήστε την εικόνα για να δείτε το 3ο βιντεάκι.

Πατήστε την εικόνα για να δείτε το 4ο βιντεάκι.

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

Νομοί της Ελλάδας & Πρωτεύουσες  Πελοπόννησος- Κρήτη

Ακολουθεί ένα διαδραστικό παιχνίδι μνήμης  σχετικό με τους νομούς και τις πρωτεύουσες της Πελοποννήσου και της Κρήτης. ‘Ίσως σας φανεί χρήσιμο στη μελέτη σας.

Πελοπόννησος – Κρήτη

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

Little Students Studying Geography Stock Vector - Illustration of elementary, little: 160578842

25η Μαρτίου

Με τους μαθητές της Ε2 τάξης φτιάξαμε το παρακάτω e-book με αφορμή τα γεγονότα της απελευθέρωσης.

Χρόνια πολλά και ελεύθερα σε όλους!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

https://issuu.com/mariasarandinoudi/docs/25_2022.docx

Παρέλαση 25ης Μαρτίου

Για άλλη μία φορά συμμετείχε το σχολείο μας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Είχαμε τη χαρά να καμαρώσουμε τους μαθητές μας που παρέλασαν με υπερηφάνεια! Συγχαρητήρια στα παιδιά και στον κ. Παμείνη που επιμελήθηκε όλη την προετοιμασία. Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να γιορτάζουμε την ελευθερία! 

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

25η Μαρτίου

Κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου τιμάμε την έναρξη της Επανάστασης του 1821, που αποτελεί το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας, αφού με αυτήν το έθνος μας κατόρθωσε να αποκτήσει κρατική υπόσταση. Μαζί με την εθνική  μας επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε με την επανάσταση του λαού για να υποδηλώσει ότι το ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται με τη λύτρωση του έθνους από τη σκλαβιά.

Για τον εορτασμό της επετείου της 25ης πραγματοποιήσαμε στην τάξη μια σειρά δράσεων. Αρχικά ακούσαμε το απολυτίκιο του Ευαγγελισμού (Πατήστε την ακόλουθη εικόνα για να ακούσετε κι εσείς το απολυτίκιο).

Στη συνέχεια εξηγήσαμε τους ορισμούς ορισμένων λέξεων.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ:
Χαρμόσυνο μήνυμα. Η προσδοκία όλων των εθνών για τον ερχομό του Χριστού στη γη.
ΧΡΙΣΤΟΣ:
Είναι αυτός που έχει δεχθεί το χρίσμα, την ευλογία και την δύναμη να κάνει κάποιο ιερό έργο.

 Έπειτα ερμηνεύσαμε ορισμένα από τα στοιχεία της εικόνας του Ευαγγελισμού.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι ευαγγελισμός.jpg
Η Εικόνα – Η εικόνα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έχει συνήθως πολύ φωτεινά χρώματα για να δείξει πόσο λαμπρό είναι αυτό το γεγονός. Στην κορυφή της εικόνας υπάρχει κάποιες φορές ένα ημικύκλιο με τρεις ακτίνες που βγαίνουν από αυτό και κατευθύνονται προς την Παρθένο Μαρία. Αυτές συμβολίζουν το Άγιο Πνεύμα που κατεβαίνει  επάνω της.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ – Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ κρατά κάποιες φορές μια ράβδο στο αριστερό του χέρι για να δείξει ότι είναι αγγελιοφόρος. Στις εικόνες, το δεξί του χέρι είναι συνήθως τεντωμένο για να δείξει ότι μεταφέρει το μήνυμα του Θεού. Κάποιες φορές βλέπουμε το ένα από τα φτερά του πάνω και το άλλο κάτω, και αυτό σημαίνει ότι μόλις έφτασε για να δώσει στην Παρθένο Μαρία τα καλά νέα.
Η Παρθένος Μαρία – Στις εικόνες, η Παρθένος Μαρία κάποιες φορές εμφανίζεται να κρατάει ένα κύλινδρο στο αριστερό της χέρι, αλλά συνήθως κρατά ένα κομμάτι κόκκινο νήμα για να δείξει ότι έφτιαχνε ένα πέπλο για το Ναό. Το δεξί της χέρι είναι συνήθως πάνω για να δείξει ότι ζητά από τον άγγελο να της εξηγήσει τι της λέει. Το κεφάλι της έχει μια ελαφριά κλίση για να δείξει ότι αποδέχεται το θέλημα του Θεού.

Ακολούθησε μία παρουσίαση με τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης (Πατήστε την ακόλουθη εικόνα για να δείτε την παρουσίαση).

Από τα καλύτερα σημεία της κουβέντας μας ήταν η προσπάθεια των παιδιών να αποδώσουν με δικά τους λόγια τι σημαίνει να είσαι ήρωας;

«Για να γίνεις ήρωας ή ηρωίδα πρέπει …»


«… να αγαπάς την πατρίδα σου!»

«… να αγαπάς τους ανθρώπους!»

«… να πιστεύεις στον Θεό!»

«… να σέβεσαι τους εχθρούς!»

«… να είσαι έτοιμος – έτοιμη να θυσιάσεις τη ζωή σου και όλα σου τα υπάρχοντα!»

(Δείτε τα πορτρέτα των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης να ζωντανεύουν πατώντας την ακόλουθη εικόνα.)

Ο Εθνικός ύμνος στην ελληνική νοηματική γλώσσα έδωσε μία διάσταση υπερηφάνειας και συγκίνησης.

(Πατήστε την ακόλουθη εικόνα για να ακούσετε τον εθνικό ύμνο.)

Η κουβέντα μας ολοκληρώθηκε με το δικό μας χαρμόσυνο μήνυμα ευαγγελισμού:

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

Δράση «Έχω γενέθλια 2021-2022» Τα γενέθλια του Σιδερή

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Σιδερή που με αφορμή τα γενέθλιά του ξεδίπλωσε λίγα ακόμα στοιχεία του χαρακτήρα του στην τάξη. Η παρουσίασή του είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς περιλάμβανε ένα κολλάζ από φωτογραφίες του σε διαφορετικές ηλικίες. Οι φωτογραφίες συνοδεύονταν από λεζάντες και πληροφοριακά σχόλια κι έτσι γνωρίσαμε λίγο καλύτερα τις προτιμήσεις του και τα πράγματα που τον κάνουν  ευτυχισμένο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά μετά την παρουσίαση ακολούθησε κι ένα κουίζ ερωτήσεων το οποίο στόχευε στο να θυμηθούμε εμείς οι υπόλοιποι λεπτομέρειες για τη ζωή του που μας έχει αναφέρει στην τάξη. Αυτό το παιχνίδι  ενθουσίασε τα παιδιά τα οποία ζητούσαν να παραταθεί ο χρόνος των απαντήσεων μέχρι να βρουν το σωστό! Τελικά από ότι φάνηκε γνωρίζουμε πολύ καλά τον Σιδερή αλλά κι εκείνος εμάς και τα παιδιά του Ε2 αφού μας είχε επιφυλάξει γλυκές εκπλήξεις  για το τέλος! Περάσαμε πολύ όμορφα κι ευχαριστούμε θερμά και την οικογένεια του Σιδερή που μας βοήθησε σε αυτό!

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

Επανάληψη Φυσικής «Φως»

Τελειώνοντας την ενότητα του φωτός συμπληρώσαμε όλοι μαζί ένα ηλεκτρονικό τεστάκι. Ωραίο είναι όταν ολοκληρώνεται ένας κύκλος να δοκιμάζουμε τις γνώσεις μας!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Η ιστορία με άλλο μάτι … 6η Ενότητα    

Ολοκληρώσαμε από την 6η ενότητα της Ιστορίας τα κεφάλαια 28 έως 31. Όποιος θέλει μπορεί να κάνει μία σύντομη επανάληψη πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο.

Συμπλήρωση κενών

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Νομοί της Ελλάδας & Πρωτεύουσες  Στερεά Ελλάδα- Αιγαίο

Ακολουθεί ένα διαδραστικό παιχνίδι μνήμης  σχετικό με τους νομούς και τις πρωτεύουσες της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου. ‘Ίσως σας φανεί χρήσιμο στη μελέτη σας.

Στερεά Ελλάδα – Αιγαίο

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

γεωγραφία Στοκ Εικονογραφήσεις, Vectors, & Clipart – (783,086 Στοκ Εικονογραφήσεις)

Oι μετεωρολόγοι του Ε2

Στο μάθημα της Γεωγραφίας μάθαμε τις έννοιες του καιρού και του κλίματος. Στη συνέχεια φτιάξαμε μικρές καρτέλες με σύμβολα όπως ήλιος, σύννεφα, βροχή και χιόνι, βάλαμε τους ανέμους, τη θερμοκρασία και τα κολλήσαμε στο χάρτη. Στη συνέχεια ένα – ένα παιδί παρουσίαζε το δελτίο καιρού της ημέρας. Ήταν μία όμορφη δράση που τα παιδιά έμαθαν διασκεδάζοντας

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Ο Φλεβάρης των μεταλλίων

Άλλαξε ο μήνας όχι όμως και οι όμορφες συνήθειές μας. Με χαρά πληροφορηθήκαμε για  τη βράβευση ενός ακόμα μαθητή μας στην αυλή. Η κ. Ελένη, η Διευθύντριά μας έκανε την απονομή του χρυσού μεταλλίου! Συγχαρητήρια! Σου ευχόμαστε να είσαι πάντα υγιής, να πετυχαίνεις τους στόχους σου και να χαμογελάς!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Δράση «Έχω γενέθλια 2021-2022» Τα γενέθλια της Ειρήνης

Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Ειρήνη που μας παρουσίασε μερικές πληροφορίες για τον εαυτό της, την οικογένειά της, το κατοικίδιό της και τα ενδιαφέροντά της με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων της.  Για την παρουσίαση αυτή μας έφερε ένα υπέροχο κολάζ με φωτογραφίες, κρυμμένες εσοχές και όμορφα χρώματα. Συνόδευσε την εργασία της με λαχταριστά κεράσματα που έφταναν και για τα δύο τμήματα της  Ε’ τάξης και περίσσευαν κιόλας (ευτυχώς ήμασταν διακριτικοί με τα γλυκάκια που πλεόναζαν … χιχι)! Κι εμείς όμως με τη σειρά μας δεν την αφήσαμε παραπονεμένη. Τις είχαμε ετοιμάσει κάποιες εκπλήξεις, δέχτηκε ευχές από όλα τα παιδιά της Ε τάξης κι από πολλούς δασκάλους, άκουσε και το εορταστικό τραγούδι της στην αυλή! Ήταν μία διασκεδαστική και χαρούμενη μέρα! Ευχαριστούμε θερμά την Ειρήνη και την οικογένειά της γι’ αυτές τις όμορφες στιγμές!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Επιστροφή στην τάξη με κέρασμα

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον μαθητή της τάξης μας που μετά από ένα διάστημα απουσίας επέστρεψε στην παρέα μας κι από την χαρά του μας έφερε και κεράσματα! Αααα … όλα κι όλα στις λιχουδιές δεν λέμε ποτέ όχι! Τέτοιες χειρονομίες πάντα εκτιμώνται … χι χι! Ευχαριστούμε που μας σκέφτηκες!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Νομοί της Ελλάδας & Πρωτεύουσες  Ήπειρος – Θεσσαλία- Ιόνιο

Ακολουθεί ένα διαδραστικό παιχνίδι μνήμης  σχετικό με τους νομούς και τις πρωτεύουσες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και των νησιών του Ιονίου. Ίσως σας φανεί χρήσιμο στη μελέτη σας.

Ήπειρος – Θεσσαλία – Ιόνιο

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Στον παλμό του χιονιού!

Το πόσο χαρήκαμε με αυτές τις μικρές νιφάδες χιονιού που έπεσαν στο σχολείο μας δεν περιγράφεται!!! Τα βλέμματα ήταν συνέχεια καρφωμένα στα παράθυρα, η παραμικρή καιρική εξέλιξη είχε παρατηρηθεί και μόλις η κ. Ελένη, η Διευθύντριά μας, μάς είπε «Πάμε στην αυλή να δούμε το χιόνι !», γελάσαμε και φωνάξαμε με ασυγκράτητο ενθουσιασμό και χαρά!

Δεν ξέρουμε αν μπορείτε να διακρίνετε το χιόνι στις φωτογραφίες αλλά για εμάς είναι απόλυτα βέβαιο ότι χιόνισε!!!

Κάτι τέτοιες στιγμές όποιος είναι κοντά σε παιδιά έχει την ευτυχία να γίνεται κι αυτός  παιδί!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

6 Μαρτίου 2022

Πανελλήνια μέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Με τους μαθητές του Ε2 συζητήσαμε το φαινόμενο και αφού προβληματιστήκαμε οι μαθητές αποτύπωσαν τις σκέψεις τους στο χαρτί.

Συγκεκριμένα έκαναν δύο παιδιά: το ένα να είναι φιλικό, να λέει τις μαγικές λέξεις σε αγαπώ, συγγνώμη, παρακαλώ, φιλία και να κρατάει τα μπαλόνια της συνεργασίας, της ομαδικότητας, της χαράς και της αγάπης, το άλλο παιδί που προκαλεί τον εκφοβισμό απειλεί ότι θα δείρει τα υπόλοιπα αν δεν τον υπακούσουν και κρατάει τα μπαλόνια του θυμού, του μίσους, του φόβου και της απειλής. Στόχος μας ήταν να δείξουμε ότι αυτά τα παιδιά μπορούν να γίνουν αληθινοί φίλοι. Τέλος σύνθημά μας ήταν : Μίλα Τώρα! Όχι στη Βία! Ναι στη Φιλία!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

6 Μαρτίου Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού!

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού παρακολουθήσαμε αρχικά ένα βίντεο αφόρμησης (Πατήστε την ακόλουθη εικόνα εάν θέλετε να το δείτε).

Στη συνέχεια κάναμε μία συζήτηση σχετικά με την έννοια, τις μορφές, τα αίτια του εκφοβισμού καθώς και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης.

Έπειτα φτιάξαμε μία σχετική αφίσα για να αποτυπώσουμε τις απόψεις μας γύρω από το θέμα.

Τέλος κάναμε μία δραματοποίηση του τραγουδιού «Χέρια σαν κι αυτά» των Locomondo (Πατήστε την εικόνα εάν θέλετε να δείτε το βίντεο των παιδιών της τάξης μας.).

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Το αγαπημένο μέλος της οικογένειάς μου.

Μέσα σε μια οικογένεια, σε μια παρέα, σε μία ομάδα είναι ωραίο να θυμόμαστε να λέμε στους ανθρώπους που είναι γύρω μας πόσο τους αγαπάμε και πόσο ευγνώμονες είμαστε για όλα όσα μας προσφέρουν! Έτσι λοιπόν στη τάξη τα παιδιά μίλησαν για τα αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειάς τους! Όλες οι περιγραφές ήταν ειλικρινέστατες και γεμάτες με αγάπη και θετικά σχόλια. Τα περισσότερα κείμενα μιλούσαν για παραπάνω από ένα πρόσωπα για να μην νιώσει κανένας παραπονεμένος κι ότι δεν εκτιμάται η προσφορά του. Να ξέρετε ότι στα μάτια των παιδιών είστε σχεδόν αψεγάδιαστοι κι αψεγάδιαστες! Σας παρουσιάζουν σαν ιδανικές φιγούρες που χαρίζουν ευτυχία στη ζωή τους! Ελπίζουμε στο σπίτι να απολαύσετε τα κείμενά τους!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Ο χαρταετός της Ειρήνης

Το πέταγμα του αετού είναι το πλέον χαρακτηριστικό έθιμο της Καθαράς Δευτέρας. Έτσι λοιπόν με τους μαθητές της Ε2 ταξης αποφασίσαμε να πετάξουμε ένα αλλιώτικο χαρταετό. Τον χαρταετό της ειρήνης και της αγάπης, γεμάτο συνθήματα κατά του πολέμου. Αφού τον ολοκληρώσαμε αποφασίσαμε να τον στολίσουμε στον τοίχο μπροστά στο γραφείο, ώστε το μήνυμα του να καταφέρει να πετάξει σε όλους τους μαθητές και κατ’επέκταση σε όλο τον κόσμο!

Τέλος φτιάξαμε και την κυρά Σαρακοστή μας και από την επόμενη Παρασκευή θα κόβουμε ένα ένα ποδαράκι μέχρι να φτάσουμε στο Άγιο Πάσχα

Καλά Κούλουμα! Καλή Σαρακοστή!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Γεωγραφικά Διαμερίσματα – Μεγάλες Ελληνικές Πόλεις – Νομοί της Ελλάδας – Πρωτεύουσες Νομών Θράκης και Μακεδονίας

Ακολουθούν κάποιοι σύνδεσμοι που ίσως σας φανούν χρήσιμοι στη μελέτη σας.

Γεωγραφικά Διαμερίσματα  (χάρτης με πινέζες)

Μεγάλες Ελληνικές Πόλεις (χάρτης με πινέζες)

Νομοί της Ελλάδας (χάρτης παζλ)

Νομοί της Ελλάδας (κουίζ)

Νομοί Θράκης  και Μακεδονίας με πρωτεύουσες (χάρτης με πινέζες)

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Little Students Studying Geography

Το έθιμο της κυρα – Σαρακοστής

Ευχαριστούμε τη μαθήτρια της τάξης μας που με δική της πρωτοβουλία μάς έφτιαξε Σαρακοστές από ζυμάρι! Η μαθήτρια μας μερίμνησε για όλους κι έφτιαξε από μία Σαρακοστή για τον καθένα. Η κάθε Σαρακοστή είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη, χρωματισμένη με φωτεινά χρώματα και διακοσμημένη με πολύχρωμες σερπαντίνες!

Υπέροχη ιδέα! Ευχαριστούμε!

Λίγα λόγια για το έθιμο:

Η «κυρα-Σαρακοστή» λειτουργούσε ως ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο το οποίο βοηθούσε «τους παλιούς» να μετρούν τις εβδομάδες που μεσολαβούσαν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συνήθως, ήταν η ζωγραφιά, μιας γυναίκας με μαντήλι στο κεφάλι, επτά πόδια, σταυρωμένα χέρια –επειδή προσευχόταν– και χωρίς στόμα, διότι νήστευε όλη αυτήν την περίοδο. Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρα – Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι. Το τελευταίο μάλιστα, το οποίο κοβόταν το μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη (κάτι σαν το φλουρί της Βασιλόπιτας)! Εκτός από χαρτί, η κυρα-Σαρακοστή μπορεί να φτιαχτεί επίσης από ύφασμα, αλλά και από ζυμάρι.

Παραμύθι και συνταγή για την κυρα – Σαρακοστή (Πατήστε την ακόλουθη εικόνα.)

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Καθαρά Δευτέρα: Τα έθιμα και ο συμβολισμός του χαρταετού

Η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί το τέλος της Αποκριάς και σηματοδοτεί την αγνότητα καθώς είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας (Πατήστε την ακόλουθη εικόνα για να δείτε τα έθιμα.)

Ο χαρταετός

Το όνομα χαρταετός ποικίλει από χώρα σε χώρα. Στη Γερμανία λέγεται «ντράχεν» που σημαίνει δράκος, στην Ιαπωνία «τάκο» που σημαίνει χταπόδι, στο Μεξικό «παραλότε» που σημαίνει πεταλούδα, στην Αγγλία «κάιτ» που είναι το όνομα ενός πουλιού, και στην Ελλάδα χαρταετός.

O χαρταετός ξεκίνησε από την Ανατολική Ασία και συγκεκριμένα από την Κίνα 2.000 χρόνια πριν. Οι Κινέζοι έφτιαχναν χαρταετούς από μπαμπού, μετάξι, χαρτί και τον χρησιμοποιούσαν για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Με το πέρασμα των χρόνων ο χαρταετός έγινε γνωστός στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη, στο Αφγανιστάν και στην Ευρώπη.

Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής με τον κινεζικό. Συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον ουρανό και το Θεό. Μάλιστα οι άνθρωποι παλιότερα πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να εισακούσει τις προσευχές τους και να τις πραγματοποιήσει.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Παραδοσιακά Παιχνίδια

Με αφορμή την ενότητα της Γλώσσας μας «Παιχνίδια, παιχνίδια, παιχνίδια» κάναμε μία διαδικτυακή έρευνα και βρήκαμε παραδοσιακά παιχνίδια που έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά αυτούσια ή με ελαφρές παραλλαγές (πατήστε στις ακόλουθες εικόνες για να δείτε τους κανόνες των παιχνιδιών).

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 1-κρυφτοκούτι.jpgΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 2-τυφλόμυγα.jpgΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 3-τα-κεραμιδάκια.jpgΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 4-αλάτι-ψιλό.jpgΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 5-τα-μήλα.jpgΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 6-μαντήλι.jpg
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 8-μπιζ-1.jpgΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 9-σπασμένο-τηλέφωνο.jpgΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 10-αμπάριζα.jpgΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 11-αλλαγή.jpgΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 12-αγάλματα.jpgΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 13-ρολόι.jpg

Εμπνεόμενοι από αυτήν την έρευνα σκεφτήκαμε να βγούμε στην αυλή του σχολείου και να ζωγραφίσουμε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι. Σηκώσαμε λοιπόν τα μανίκια, εξοπλιστήκαμε και πιάσαμε δουλειά! Τώρα αυτό που απομένει είναι να το ολοκληρώσουμε και να το εγκαινιάσουμε όλοι μαζί με την καθοδήγηση του κ. Παμείνη! Ανυπομονούμε για την ώρα που θα παίξουμε το παιχνίδι που φτιάχνουμε με τα χεράκια μας! Θα χαρούμε πολύ αν το δοκιμάσουν και οι υπόλοιπες τάξεις!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

1 Μαρτίου 2022

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Ο Φλεβάρης των μεταλλίων

Αυτόν τον μήνα δύο παιδιά από την τάξη μας βραβεύθηκαν με χρυσό μετάλλιο! Συγχαρητήρια παιδιά! Πάντα υγεία, χαρές κι επιτυχίες να έχετε! Με το καλό να λάβουν και τα υπόλοιπα παιδιά!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Αγαπώ το δάσος

Κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου πραγματοποιήσαμε μία σειρά βιωματικών δράσεων που στο σύνολό τους απαρτίζουν το πρόγραμμα: «Αγαπώ το δάσος». Για να δείτε λεπτομέρειες μπορείτε να πατήσετε την ακόλουθη εικόνα.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά, Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Γεωγραφικά Διαμερίσματα της Ελλάδας

Ακολουθεί ένας σύνδεσμος που προβάλλει τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Ίσως σας φανεί χρήσιμος στη μελέτη σας.

Γεωγραφικά Διαμερίσματα της Ελλάδας

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Αγώνας Βόλεϊ

Σήμερα στο μάθημα της Γυμναστικής με τον κ. Παμείνη παίξαμε βόλεϊ. Ο αγώνας εξελίχθηκε σε πραγματικό ντέρμπι! Ενώ οι πόντοι αυξάνονταν αργά στην αρχή, μέσα σε λίγα σερβίς βρεθήκαμε  στο σκορ 14-15. Καθώς οι ομάδες δεν είχαν διαφορά δύο πόντων ο αγώνας παρατάθηκε στους 16 πόντους … στους 17 …. στους 18 … Τελικά μας πρόλαβε το διάλειμμα και με τις ενθαρρύνσεις και τις ζητωκραυγές του υπόλοιπου σχολείου λήξαμε τον αγώνα στα 19! Η καλύτερη στιγμή ήταν η χειραψία συγχαρητηρίων που ανταλλάξαμε μεταξύ μας οι δύο ομάδες στο τέλος! Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες στιγμές ευγενούς άμιλλας για να κάνουμε περήφανο και τον κ. Παμείνη που μας προπονεί από την Α’ Δημοτικού! 

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

Η ιστορία με άλλο μάτι … 5η Ενότητα    

Ολοκληρώσαμε την 5η ενότητα της Ιστορίας «Η Μεγάλη Ακμή του Βυζαντινού Κράτους». Όποιος θέλει μπορεί να κάνει μία σύντομη επανάληψη πατώντας τους ακόλουθους συνδέσμους.

Αντιστοίχιση ενεργειών – συνεπειών

Συμπλήρωση κενών

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Επανάληψη Φυσικής «Ηλεκτρισμός»

Ολοκληρώσαμε την Ενότητα της Φυσικής σχετικά με τον ηλεκτρισμό. Η αλήθεια είναι ότι ήταν μία από τις αγαπημένες μας ενότητες!!! Κάθε φορά που συνδέαμε ένα καλώδιο, ανάβαμε ένα λαμπάκι, φτιάχναμε ένα κύκλωμα… ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος!!! Τώρα που φτάσαμε στο τέλος αυτής της ενότητας αποφασίσαμε να κάνουμε μία ανακεφαλαίωση και να παρουσιάσουμε τα βασικά σημεία της ενότητας μέσα από τα πειράματα και τις δραστηριότητες που κάναμε στην τάξη. Πατήστε την ακόλουθη εικόνα για να δείτε κι εσείς την επανάληψή μας.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Θα σας πω πώς πέρασα την Κυριακή μου…

Σήμερα ένα από τα παιδιά της τάξης ρώτησε αν μας ενδιαφέρει να μάθουμε  πώς πέρασε την Κυριακή του. Με χαρά του απαντήσαμε όλοι ΝΑΙ και παρακολουθήσαμε την παρουσίαση που μας είχε ετοιμάσει. Ο μαθητής είχε επιμεληθεί με μεράκι όλες τις λεπτομέρειες του βίντεο: τα κείμενα, τη μουσική, τα λόγια, τις εικόνες, τα γραφικά.

Παρακολουθώντας προέκυψαν κάποιες απορίες. Με αφορμή αυτές αλλά  και διάφορα σημεία ενδιαφέροντος που ανέδειξε η κ. Ελένη η Διευθύντριά μας, η οποία παρευρισκόταν στην τάξη, αναδείχθηκε η αξία της συνεργασίας και θέματα Φυσικής Επιστήμης όπως οι παράγοντες  που επηρεάζουν την τριβή μεταξύ επιφανειών και η χρησιμότητα του γερανού.

Ευχαριστούμε πολύ τον μαθητή γι’ αυτήν την πρωτοβουλία! Μας ενθουσίασε! Έφερε δράση, ταχύτητα κι αδρεναλίνη στην τάξη!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Η χρονομηχανή

Φανταστείτε ότι έχετε ήδη διαβάσει αυτό το άρθρο και κατόπιν μπαίνετε θαρραλέα σε μια χρονομηχανή η οποία θα σας μεταφέρει στο παρελθόν, ακριβώς τη στιγμή πριν αρχίσετε να διαβάζετε το άρθρο. Τι θα κάνατε;

Τη συνέχεια έδωσαν τα παιδιά με το μολύβι τους και τα θαυμάσια κείμενά τους. Είναι απίστευτο πώς ζωντάνεψαν ξαφνικά μέσα από τις σελίδες ιπτάμενα αμάξια, ρομπότ, βυζαντινοί αυτοκράτορες,  λατερνατζήδες, ο Σαρλό,  και οι τρεις μάγοι με τα δώρα!

Το σκορ παρελθόν – μέλλον είναι 6-3 αλλά ο αγώνας συνεχίζεται καθώς η φαντασία των παιδιών είναι ανεξάντλητη!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Μία φανταστική χώρα που εξαφανίζεται.

Εμπνευσμένα τα παιδιά από τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδας που βρίσκεται στο βιβλίο της Γλώσσας μπήκαν στον ρόλο του / της συγγραφέα  και έγραψαν υπέροχες ιστορίες για φανταστικές χώρες  που καταλήγουν να εξαφανίζονται. Οι προσπάθειες όλων των παιδιών ήταν εκπληκτικές! Νομίζω ότι το θέμα τους άρεσε και αξιοποίησαν όλη τη φαντασίας τους! Σας ευχαριστώ παιδιά γι’ αυτά τα ιδιαίτερα κείμενα! Διαβάζοντάς τα ταξίδεψα σε έναν κόσμο μυθοπλασίας από το «Σινκαλού», στην «Πουρλουπού» κι έπειτα στην «Gamerlandia» και την  Ανάποδη Χώρα. Οι στάσεις στη «Γλυκόπολη», τη «Ζαχαρούπολη» και την «Κρουασανούπολη» μου έκοψαν τις λιγούρες! Τέλος οι επισκέψεις στην «Κρυφούπολη» και τη «Χώρα των Γοργονανθρώπων» ήταν γεμάτες μυστήριο! Όλα μαζί συνδυαστικά έφτιαξαν ένα υπέροχο ταξίδι!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Αγαπημένο μου ημερολόγιο σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη…

Αγαπημένο μου ημερολόγιο,

Σήμερα έχουμε 24 Φεβρουαρίου του 2022. Ξύπνησα όπως κάθε μέρα νωρίς, ετοιμάστηκα και πήγα στο σχολείο. Φτάνοντας εκεί αντίκρισα κάποια από τα παιδιά και σιγά σιγά μαζευτήκαμε όλοι. Κάναμε προσευχή και ξεκινήσαμε το μάθημα.

Την 1η ώρα στη Γλώσσα παρουσιάσαμε μία μέρα από το προσωπικό μας ημερολόγιο. Από ότι παρατήρησα  τα περισσότερα παιδιά επέλεξαν να αφηγηθούν μία μέρα εκτός σχολείου … χιχι! Λογικό μου φαίνεται! Πώς είναι δυνατόν να ξεχάσεις έναν περίπατο στην εξοχή … ή ένα διασκεδαστικό Σαββατοκύριακο … ή ένα άραγμα στον καναπέ… Πάντως όσα επέλεξαν να συμπεριλάβουν και το σχολείο στο κείμενό τους μίλησαν με ειλικρινή λόγια … είπαν για τα παιχνίδια που παίζουν στην αυλή, εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους στα μαθήματα, ανέφεραν και κάποια μικροκαβγαδάκια … ααα … υπήρχε κι ένα ανάμεικτο … μιλούσε για το σχολείο αλλά για τη μέρα που πήγαμε εκδρομή … χιχι!

Αν μου ζητούσες αγαπητό ημερολόγιο να διαλέξω την καλύτερη μέρα από αυτές που άκουσα θα δυσκολευόμουν … Ποια να βγάλω πρώτη; Αυτή με τα επιτραπέζια ή με το πατητό; Υπήρχαν και δύο με μεσημεριανό γκιουβέτσι!!! Πφφφφ …βρίσκομαι σε δύσκολη θέση …

Το βρήκα! Ασυζητητί νικήτρια είναι η Τσικνοπέμπτη! Αυτή και μέρα σχολική είναι και σουβλάκια ενισχυμένα με όλα τα κομφόρ είχε! Τι; Πού τα βρήκαμε; Κερασμένα από τον Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας! Ναι, σου λέω! Για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης! Α.. όλα και όλα! Παράπονο δεν έχουμε!  Ο Σύλλογός μας πάντα μας φροντίζει και μας συμπαραστέκεται κι αυτή τη φορά  μας περιποιήθηκε και με το παραπάνω!

Οπότε νικήτρια είμαι εγώ! Πώς; Είναι κλεψιά; Τα παιδιά δεν είχαν ζήσει ακόμα αυτή τη μέρα όταν έγραφαν τα ημερολόγιά τους; Λεπτομέρειες! Στο κάτω – κάτω δικαιούμαι κι εγώ να κερδίσω μία φορά σαν δασκάλα της τάξης!

Παιδιά, αν δεν σας αρέσει σας προκαλώ να ομορφύνετε  με τις ιδέες και τη συνεργασία σας τις υπόλοιπες μέρες στο σχολείο  για να ξεπεράσετε τη σημερινή! Σας φιλώ! Θα τα πούμε από κοντά στο σχολείο! Καληνύχτα και σε εσένα ημερολόγιο!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

24/02/22

Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη σήμερα και το έθιμο επιβάλλει σουβλάκι και τσίκνισμα! Το σχολείο προάγει πολιτισμό και οι μαθητές μας, η νέα γενιά, συνεχίζει τα έθιμα και τα ήθη του τόπου μας.

Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας για την όμορφη κίνηση τους να κεράσουν από δύο σουβλάκια σε ατομική συσκευασία κάθε μαθητή και εμάς τους δασκάλους!

Και του χρόνου τέτοια μέρα!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

21/02/2022

Η μηχανή του χρόνου

Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας μας αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε με μία χρονομηχανή. Οι επιλογές μας ήταν πολλές: αρχαϊκή εποχή, μινωική εποχή, εποχή των δεινοσαύρων, επανάσταση του 1821 και μέλλον.

Αφού συζητήσαμε τις απόψεις μας, αποφασίσαμε να κάνουμε Στατιστική. Βάλαμε τις επιλογές μας στο excel και φτιάξαμε τα διαγράμματά μας. Έτσι συνδυάσαμε τη Γλώσσα με τα Μαθηματικά και την Ιστορία.

Ακολουθούν οι εργασίες των μαθητών: Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

17/02/22

Περίπατος στον Άγιο Νικόλα

Τα παιδιά λέγονται παιδιά, γιατί έχουν ανάγκη να παίζουν και να εκτονώνονται. Έτσι οι μαθητές του Ε2 αφού πήραν το αστέρι της εβδομάδας τους, δικαιούνταν ένα δίωρο παιχνιδιού στον Άγιο Νικόλα!

Ζούμε όμορφες στιγμές σήμερα, χαράσσουμε αναμνήσεις για το μέλλον!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Περίπατος στον Άγιο Νικόλα 17-2-22

Όπως  καταλαβαίνετε κι από την ακόλουθη εικόνα το  γραπτό αίτημα των παιδιών ήταν σαφές κι έτσι πραγματοποιήσαμε έναν περίπατο στον Άγιο Νικόλα!!! Μακάρι να έχουμε καλούς καιρούς, σωστή συμπεριφορά, διάθεση για συνεργασία και θετική ψυχολογία για να καταφέρουμε να ξαναπάμε!

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

15 Φεβρουαρίου 2022 Τηλεδιάσκεψη με ΚΠΕ Ομηρούπολης “Η Κλειδού Ανθίζει”

Σήμερα τα δύο τμήματα της Πέμπτης είχαν τη χαρά να  κάνουν διαδικτυακή εκπαιδευτική συνάντηση με τον κ. Σταύρο Σπυράκη, υπεύθυνο του ΚΠΕ Ομηρούπολης με θέμα : «Η Κλειδού ανθίζει».

Στο πρώτο μέρος μας μίλησε για τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους της Κλειδούς, για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, για τα οφέλη του δάσους προς τον άνθρωπο και για την έννοια της αναδάσωσης (διαδικασία, τρόποι επιλογής ποικιλίας δέντρων, υπεύθυνοι φορείς) . Στη συνέχεια  η συζήτηση μας οδήγησε στην έννοια του τοπίου. Ο ομιλητής μας εξήγησε ότι ο ορισμός περιλαμβάνει τα φυσικά στοιχεία, τον ανθρώπινο παράγοντα αλλά και τον πολιτισμό που απορρέει από τον αρμονικό συνδυασμό των ανθρώπινων ενεργειών και των περιβαλλοντικών στοιχείων κληρονομιάς. Με αυτόν τον τρόπο κλείσαμε το α’ μέρος της συζήτησης καλύπτοντας  το πώς το δάσος συνδράμει στη ζωή του ανθρώπου αλλά και το αντίστροφο το πώς ο άνθρωπος επηρεάζει τη ζωή του δάσους.

Στο δεύτερο μέρος έγινε αναφορά στο υδάτινο στοιχείο της περιοχής :ονομασία χειμάρρου, πηγές, περίοδοι ροής και ξηρασίας, πηγές πόσιμου νερού, σταθμός χλωρίωσης και επεξεργασίας του πόσιμου νερού. Επιπρόσθετα έγινε ξενάγηση μέσω βίντεο  στο δάσος της περιοχής. Αναδείχθηκαν σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως: αρωματικά φυτά, αλλαγές στη μορφολογία του εδάφους και στο εύρος ροής του χειμάρρου λόγω καιρικών συνθηκών, πρακτικοί τρόποι υπολογισμού του ύψους και της ηλικίας ενός δέντρου.

Εννοείται ότι στην κουβέντα μας συμπεριλήφθηκαν και θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης σχετικά με το παράνομο κυνήγι, τους εμπρησμούς, την υπερβόσκηση, την οικοπεδοποίηση, τη ρίψη σκουπιδιών αλλά και γενικότερα σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και τις επιρροές αυτών στην παραγωγή οξυγόνου. Τα ερεθίσματα ήταν πολυμορφικά , αξιοποιήθηκαν εικόνες, βίντεο αλλά και μία παράσταση του Καραγκιόζη με τίτλο «Ο Καραγκιόζης δασοφύλακας» που μας εξέπληξε ευχάριστα!

 Σε όλη τη διάρκεια οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ήταν ενεργοί κι εξέφραζαν τις απορίες τους οι οποίες καλύπτονταν με υπομονή και ζήλο από τον οικοδεσπότη της συνάντησης. Σε ανταπόκριση όλης αυτής της καλής διάθεσης τα παιδιά έφτιαξαν ζωγραφιές τις οποίες και παρουσίασαν. Έδωσαν έτσι κι εκείνα το μήνυμά τους για ευαισθητοποίηση, άμεση δράση  και κινητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σπυράκη γι’ αυτήν την όμορφη κι εποικοδομητική συνάντηση. Κύριε Σπυράκη, γεμίσατε τις τάξεις μας με  φως, αέρα, νερό, χώμα, πράσινο, φυτά, ζώα, τιτιβίσματα, κελάρυσμα …! Μακάρι να μπορέσουμε  να επισκεφτούμε κι από κοντά τον χώρο σας!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά, Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

15 Φεβρουαρίου 2022

Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Καρκίνου

Η 15η Φεβρουαρίου είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ημέρα. Είναι η ημέρα που ολόκληρος ο πλανήτης υποκλίνεται στους σύγχρονους ήρωες, τα παιδιά τα οποία μάχονται με τον παιδικό καρκίνο.

Αξίζει να δείτε το παρακάτω συγκινητικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=zBc7eqXv6sU&t=8s

Οι μαθητές του Ε2 αφού συζήτησαν με τη δασκάλα τους για την αξία της αιμοδοσίας και χειροκρότησαν τους μικρούς μαχητές της ζωής έφτιαξαν την παρακάτω αφίσα με την ευχή κανένα παιδί να μην αρρωστήσει στο εξής και γρήγορα να ανακαλυφθεί το φάρμακο του καρκίνου

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

15 Φεβρουαρίου, αγκαλιάζουμε το θάρρος και τον αγώνα των παιδιών με καρκίνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου παρακολουθήσαμε το αισιόδοξο μήνυμα τεσσάρων παιδιών που έχουν επιβιώσει από την ασθένεια, έχουν μεγαλώσει  και ασχολούνται με την ιατρική.

Αν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο, πατήστε την ακόλουθη εικόνα.

Τελικά ο Καρκίνος δεν είναι ένας ανίκητος εχθρός! 8 στα 10 παιδιά που έχουν καρκίνο, αναρρώνουν! Χρειάζονται όμως κάποιες προϋποθέσεις για να βγει κανείς νικητής σε αυτή τη μάχη. «Το Δέντρο Ζωής» του Διεθνούς Φορέα Συλλόγων Γονέων και Ασθενών Καρκίνου (ICCD) αποτυπώνει τις παραμέτρους που βοηθούν στην αντιμετώπιση της νόσου.

Ολοκληρώνοντας αξίζει να πούμε ότι όλοι οι άνθρωποι μεταξύ 18-40 χρονών με καλή φυσική κατάσταση μπορούν να γίνουν δότες μυελού των οστών για να βοηθήσουν ασθενείς που έχουν τη νόσο.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

8 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο παίξαμε με τα παιδιά στην τάξη το παιχνίδι “Interland”. Πρόκειται για ένα παιχνίδι της Google Ελλάδας. Αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του 2021 «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» με συντελεστές το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. 

Τα πέντε βασικά «μαθήματα» του παιχνιδιού, που βοηθούν τα παιδιά να πλοηγούνται στον ψηφιακό κόσμο με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια είναι τα εξής:

 •       Μοιράσου αλλά φυλάξου
 •       Μην την πατάς με την απάτη
 •       Κράτα καλά τα μυστικά σου
 •       Η κουλ συμπεριφορά είναι η καλή συμπεριφορά
 •       Αν έχεις αμφιβολίες, συζήτησέ το αμέσως

(Πατήστε την ακόλουθη εικόνα για να παίξετε κι εσείς το παιχνίδι “Interland”.)

Η δράση μας ολοκληρώθηκε συζητώντας τον κώδικα του ήρωα του διαδικτύου που συνοψίζει τις βασικές αρχές της ψηφιακής ιθαγένειας τις οποίες έλαβαν τα παιδιά με τη μορφή σελιδοδεικτών.

(Πατήστε την ακόλουθη εικόνα για να δείτε κι εσείς τον κώδικα του ήρωα του διαδικτύου.)

Ακολουθεί κι ένα συμβόλαιο ασφαλούς πλοήγησης για τα μέλη του σπιτιού.

Συμβόλαιο

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Ποταμοί- Λίμνες

Ακολουθούν τρεις σύνδεσμοι στους οποίους εξηγούνται και παρουσιάζονται τα μέρη ενός ποταμού και προβάλλονται κάποιοι ποταμοί και λίμνες της Ελλάδας. Ίσως σας φανούν χρήσιμοι στη μελέτη σας.

Τα μέρη ενός ποταμού

Ποταμοί

Λίμνες

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Οικογένεια Λέξεων «Χρόνος»

Πατήστε την ακόλουθη εικόνα για να βρείτε σύνθετες λέξεις με α’ συνθετικό τη λέξη «χρόνος» και τη σημασία τους.

Πατήστε την ακόλουθη εικόνα για να βρείτε σύνθετες λέξεις με β’ συνθετικό τη λέξη «χρόνος» και τη σημασία τους.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Κοπή Βασιλόπιτας

Ήρθε επιτέλους η μέρα της κοπής της βασιλόπιτας! Την περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία! Η ιδέα μίας έκπληξης, μιας απρόσμενης χαράς πάντα μας ενθουσιάζει και ανανεώνει τη διάθεσή μας! Ευχαριστούμε θερμά τον πατέρα Ιωάννη που μας ευλόγησε και τον Σύλλογο Γονέων που μας συντρόφευσε και μας χάρισε υπέροχα δώρα! Είχαμε και τους τυχερούς μας με τα φλουριά! Όλοι μαζί γιορτάσαμε, χαρήκαμε και γλυκαθήκαμε! Καλότυχα να είναι όλα τα παιδιά πάντα στη ζωή τους! Υγεία κι ευδαιμονία σε όλον τον κόσμο! Και του χρόνου!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά, Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Είναι και δική μου δουλειά;

Στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής ασχοληθήκαμε  με την έννοια του ενεργού πολίτη. Εξηγήσαμε ότι ενεργός  σημαίνει συμμετέχω και αγωνίζομαι για τα κοινά, αποδίδοντας κάθε φορά τις ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν και αναλαμβάνοντας τις δικές μου στον βαθμό που μου αναλογεί. Άρα ένα παγκόσμιο πρόβλημα π.χ. οικολογικό δεν έχει καταγωγή ούτε γνωρίζει από σύνορα αλλά απαιτεί την ευαισθητοποίηση όλων μας. Με λίγα λόγια  ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη μας  «είναι και δική μας δουλειά». Βέβαια αυτή η συμμετοχή από το μέρος μας θα πρέπει να γίνεται μετά από σκέψη και εκτίμηση παραμέτρων όπως: το δίκαιο του αιτήματος και το κοινό συμφέρον και όχι με σκοπό την  εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων.

Ως εφαρμογή του παραπάνω συμπεράσματος δόθηκε στα παιδιά ένα παιχνίδι ρόλων. Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε αρχικά στα παιδιά το εξής σενάριο: «Το δάσος της περιοχής σας πρόκειται να αποψιλωθεί για να εξυπηρετηθούν τοπικά συμφέροντα. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας; Πάρτε θέση κι επιχειρηματολογήστε!». Έπειτα κάθε παιδί επέλεξε έναν ρόλο της αρεσκείας του μεταξύ των ακόλουθων: Δήμαρχος, επιχειρηματίας, αγρότης, ανθρακωρύχος, πυροσβέστης, οικολόγος, κάτοικος και παιδί περιοχής. Αυτό που ακολούθησε ήταν μία αντιπαράθεση επιχειρημάτων μέχρι τελικής πτώσης! Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται  πολύ καλά τον κόσμο των μεγάλων γεγονός που βαραίνει όλους μας με ευθύνη και θα έπρεπε να μας κάνει να αναλογιστούμε για το εάν οι ενέργειές μας μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο προς μίμηση για εκείνα. Η εξέλιξη και η κατάληξη της κουβέντας αυτής θα σας ανακοινωθεί σε επόμενο άρθρο καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα εκτός από το μάθημα της Αγωγής υπάγεται και στο πρόγραμμα του β’ τριμήνου «Αγαπώ το δάσος». Αναμείνετε για την εξέλιξη και σας υποσχόμαστε ότι η προσμονή σας θα αξίζει!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

30 Ιανουαρίου Εορτή Τριών Ιεραρχών

Στις 30 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζουμε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών.  Οι Τρεις Ιεράρχες είναι: ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος. Η γιορτή τους είναι γιορτή της παιδείας και των γραμμάτων, γιορτή των δασκάλων και των μαθητών. Είναι γιορτή τόσο Σχολική όσο και Χριστιανική.

Σχολική είναι, γιατί οι Τρεις Ιεράρχες, ήταν άνθρωποι μορφωμένοι, σοφοί δάσκαλοι, φημισμένοι ρήτορες και συγγραφείς. Πρόσφεραν πάρα πολλά στα γράμματα, διαθέτοντας ολόκληρη την περιουσία τους.

Χριστιανική είναι, γιατί και οι τρεις ήταν ευσεβείς Ιεράρχες, επιφανείς θεολόγοι, με κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπικό έργο, που διέθεσαν τη ζωή τους στην πίστη τους για τον Χριστό.

Μελέτησαν τους αρχαίους κλασικούς συγγραφείς και φιλοσόφους, και κατόρθωσαν να συμφιλιώσουν το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα με τη Χριστιανική Πίστη. Έστησαν έτσι γέφυρες ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, ανάμεσα στη γνώση και την αρετή, ανάμεσα στην αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας και την πραγματική αλήθεια της αγάπης, ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη, τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό.

Δικαιολογημένα η εποχή τους ονομάστηκε: «Χρυσός Αιώνας της Εκκλησίας».

Ακολουθεί μία παρουσίαση που παρουσιάζει περιληπτικά ένα μικρό κομμάτι του έργου τους και μερικά παιχνίδια ερωτήσεων σχετικά με το θέμα.

Παρουσίαση

Παιχνίδια

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

27 Ιανουαρίου Μνήμη Ολοκαυτώματος των Εβραίων

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων παρακολουθήσαμε με τα παιδιά μία σχετική παρουσίαση. Κάναμε λόγο για τις συνθήκες διαβίωσης και τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Καταπιαστήκαμε με έννοιες όπως φυλετικές διακρίσεις, μειονότητες, διωγμός, εξόντωση και γενοκτονία. Τα παιδιά παρακολούθησαν τη συνέντευξη του Ζάκη Χατζή, ενός από τα «κρυμμένα Εβραιόπουλα» στην οποία εξιστορείται πώς οι γονείς του κατάφεραν να φυγαδεύσουν τον ίδιο αλλά και τα αδέλφια του για να σωθούν από τους Γερμανούς. Στη συζήτησή μας συμπεριλήφθηκαν κι άλλα δύο πρόσωπα: ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός και ο Διευθυντής της Αστυνομίας Άγγελος Έβερτ που έχουν κερδίσει τον τίτλο των «Δικαίων των Εθνών». Επίσης προσπαθήσαμε να δούμε τις οδούς διαφυγής των Εβραίων στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Η συζήτησή μας ολοκληρώθηκε με κάποια πολύ εύστοχα σχόλια δύο παιδιών της τάξης μας. Τα παιδιά επισήμαναν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας λειτουργεί σαν καταφύγιο για ανθρώπους κατατρεγμένους που έχουν βιώσει τον κίνδυνο και την απειλή. Συγκεκριμένα μας είπαν ότι οι καταδιωκόμενοι Εβραίοι θυμίζουν τους πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής και τους μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις μέρες μας στο νησί. Τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ στην ακόλουθη εικόνα.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Γνωρίζοντας  Έλληνες  συγγραφείς

Με αφορμή την ενότητα της  Γλώσσας «Βιβλία –Βιβλιοθήκες» σκεφτήκαμε να αναζητήσουμε πληροφορίες στο διαδίκτυο για τη ζωή και τα έργα γνωστών Ελλήνων συγγραφέων παιδικών βιβλίων. Η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί, τα έργα όλων είναι ιδιαίτερα και ξεχωριστά,  ενώ τα ενδιαφέροντά μας ως προς τις θεματολογίες τους διαφέρουν. Ωστόσο καταφέραμε να απομονώσουμε μερικούς, έργα των οποίων έχουμε συναντήσει στα σχολικά εγχειρίδια. Γνωρίζοντας αποσπάσματα των έργων τους, αισθανόμαστε, θα λέγαμε, μία οικειότητα μια και μας έχουν συντροφεύσει στη σχολική μας ζωή, αλλά και μία περιέργεια γύρω από τη δική τους ζωή. Στα ευρήματά της αναζήτησής μας ανήκουν: βιογραφίες, συνεντεύξεις, ηλεκτρονικά βιβλία και διασκευές έργων για το θέατρο και την τηλεόραση. Εάν θέλετε να δείτε κι εσείς τι ανακαλύψαμε, πατήστε την ακόλουθη εικόνα.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Το καπλάνι της βιτρίνας

«Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε στο δάσος ένας τίγρης, ένα καπλάνι, όπως το λένε στο νησί μας, κι είχε ένα μαύρο μάτι κι ένα καταγάλανο. Έτσι είχε γεννηθεί. Τη μια μέρα είχε ανοιχτό το γαλάζιο μάτι και το μαύρο κοιμότανε, την άλλη μέρα έβλεπε με το μαύρο και το γαλάζιο έμενε κλειστό. Σαν έβλεπε με το γαλάζιο μάτι, ήτανε ήμερο σαν γάτα, τριγύριζε ανάμεσα στους ανθρώπους, τους βοηθούσε κι έπαιζε με τα παιδιά και τα ζωάκια στο δάσος. Όταν όμως άνοιγε το μαύρο μάτι, γινόταν άγριο, χαλούσε τις δουλειές των ανθρώπων και τα ζωάκια έτρεχαν να κρυφτούνε στις τρύπες τους, σαν το άκουγαν να περνά.»

ΆλκηΖέη, Το καπλάνι της βιτρίνας, εκδ. Κέδρος, Aθήνα, 2003 (διασκευή)

Διαβάζοντας το παραπάνω απόσπασμα από το βιβλίο της Άλκης Ζέη, θελήσαμε να γράψουμε ο καθένας τη δική μας συνέχεια, έτσι όπως τη φανταζόμαστε. Με την ευκαιρία αυτή γίναμε κι εμείς για λίγο συγγραφείς κι ακολούθησαν πολλές ανατροπές και εκπλήξεις!

Δημιουργήσαμε νέους ρόλους όπως μάγισσες, κυνηγούς, αλεπούδες (κι άλλα είδη ζώων), τον Κώστα … ή βάλαμε τους εαυτούς μας μέσα στην ιστορία.  Ορισμένοι από εμάς εστίασαν στα συναισθήματα του ζώου και προσπάθησαν να εξηγήσουν γιατί συμπεριφερόταν με αυτόν τον τρόπο, ενώ άλλοι εστίασαν στα συναισθήματα των ζώων ή των ανθρώπων που βρίσκονταν γύρω από τον τίγρη.

Κάθε ιστορία είχε το δικό της δίδαγμα. Οι περισσότερες τόνιζαν την έννοια του καλού, της προσφοράς, τη δύναμη που έχει η αγάπη να ξεπερνά τις δυσκολίες ακόμα και να εξημερώνει άγρια θηρία! Θα λέγαμε ότι υπερασπίζονταν το γαλάζιο χρώμα της ζωής του τίγρη! Υπήρχαν κι άλλες ιστορίες που έθιξαν το θέμα της διαφορετικότητας, της αποδοχής, της κατανόησης, της ισορροπίας που κερδίζει κάποιος στη ζωή του μέσα από τις αντιθέσεις, μέσα από την πάλη του κακού με το καλό του γαλάζιου με το μαύρο! Κανένας δεν στάθηκε αποκλειστικά στο μαύρο χρώμα! Ας βάλουμε λοιπόν σαν στόχο να συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας με γαλάζιες ή γαλαζόμαυρες σκέψεις!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Η ιστορία με άλλο μάτι … 4η Ενότητα    

Ολοκληρώσαμε την 4η ενότητα της Ιστορίας «Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία  Μεταμορφώνεται». Όποιος θέλει μπορεί να κάνει μία σύντομη επανάληψη πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο.

Παιχνίδι: Εκατομμυριούχος

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε2 σας εύχονται καλό και ευλογημένο μήνα! Καλώς ήρθες Φλεβάρη! Καλό μήνα με τον μήνα των Φλεβών και του εξαγνισμού!

Η ονομασία Φεβρουάριος παράγεται από το λατινικό ρήμα februare, που σημαίνει καθαίρω, εξαγνίζω, αποβάλλω τα καθάρματα! Ο Φεβρουάριος προέρχεται από τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές. Πολλά παρωνύμια έχουν δοθεί στον μήνα Φεβρουάριο, όπως: «Μικρός, Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον (ποντικού κοντή + ουρά)».

   Ο Φεβρουάριος με τις μέρες που μεγαλώνουν διαρκώς και με τις ανθισμένες αμυγδαλιές είναι ο προπομπός της άνοιξης, αλλά και του καλοκαιριού!  

“Ο Αύγουστος του έκλεψε μια μέρα

την ύψωσε πανάκι σε μπρατσέρα

μια άλλη χρόνους τέσσερις χαμένη

σαν άσωτη επιστρέφει μα δε μένει.

Φλεβάρης των Φλεβών κουτσό ποτάμι

Κυλάει σαν παράπονο στο τζάμι

Σάββατο των ψυχών κρυφά δακρύζει

Στα σπίτια των απόντων φτερουγίζει”.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

30 Ιανουαρίου: 3 ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Τους ονομάζουμε φωστήρες που θα πει λαμπερά αστέρια Ακόμα τους αποκαλούμε μελίρρυτους ποταμούς της Σοφίας , που πότισαν όλη την κτίση με το μέλι της διδασκαλίας τους.

   Είναι οι Τρεις Μεγάλοι Ιεράρχες που γιορτάζουμε και τιμούμε σήμερα : Μέγας Βασίλειος , Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

   Και οι τρεις γιορτάζουν ξεχωριστά μέσα στο Γενάρη. Την Πρωτοχρονιά ο Βασίλειος , στις 25 του μήνα ο Γρηγόριος και στις 27 ο Χρυσόστομος. Η κοινή γιορτή τους  , στις 30 Ιανουαρίου  , καθιερώθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μονομάχου (1042 -1055) , τον 11ο αιώνα.

Στο διαδικτυακό μας μάθημα σήμερα με τους μαθητές της Ε2 τάξης δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με τους 3 μεγάλους Φωστήρες και Προστάτες, τους 3 Ιεράρχες.

Αφού συζητήσαμε για τη ζωή και το έργο τους, εμβαθύναμε στα σοφά λόγια τους σχετικά με την παιδεία.

Τέλος ακούσαμε το απολυτίκιο τους. https://www.youtube.com/watch?v=ofnfzt2Kb3I

Για να δούμε πόσο καλά γνωρίζουμε τους 3 Ιεράρχες παίξαμε ένα παιχνίδι: https://wordwall.net/el-gr/community/%CE%BF%CE%B9-3-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%82

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Δράση «Έχω γενέθλια 2021-2022» Τα γενέθλια του Αντώνη και του Βασίλη

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Αντώνη και τον Βασίλη  που μας παρουσίασαν μερικά μυστικά τους στην τάξη με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων τους.  Και οι δύο είχαν ετοιμάσει εξαιρετικές παρουσιάσεις τις οποίες απόλαυσαν όλα τα παιδιά. Ο Αντώνης μας παρουσίασε ένα κολλάζ με υπέροχες οικογενειακές φωτογραφίες μέσα από τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε  τα μέλη της οικογένειάς του και ορισμένες από τις παιδικές του αναμνήσεις. Ο Βασίλης από την άλλη είχε ετοιμάσει μία χειροτεχνία με αποσπώμενα κομμάτια τα οποία σταδιακά αφαιρούνταν και μας αποκάλυπταν  στοιχεία της προσωπικότητας του.  Να τα εκατοστήσετε παιδιά! Να είστε πάντα καλά και ευτυχισμένοι! Ευχαριστούμε θερμά  και τις δύο οικογένειες που στήριξαν τη δράση και γλύκαναν  εμάς και τους φίλους μας από το διπλανό τμήμα!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Βουνά – Πεδιάδες

Ακολουθούν δύο σύνδεσμοι στους οποίους προβάλλονται μερικά από τα βουνά και ορισμένες από τις πεδιάδες της Ελλάδας. Ίσως σας φανούν χρήσιμοι στη μελέτη σας.

Βουνά

Πεδιάδες

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων τα παιδιά επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας και επέλεξαν βιβλία για δανεισμό. Κάθε ένα διάλεξε όποιο του κέντρισε την προσοχή με βάση το εξώφυλλο και τον τίτλο αλλά και με βάση τα προσωπικά του ενδιαφέροντα. Στη συνέχεια έριξαν μια ματιά στις εικόνες και στις περιλήψεις των βιβλίων. Κάποιοι άλλαξαν γνώμη ενώ άλλοι έμειναν σταθεροί στην αρχική τους επιλογή. Στο τέλος όλοι έφυγαν έχοντας ένα βιβλίο για συντροφιά στις διακοπές.

Επιστρέφοντας στο σχολείο κάθε παιδί παρουσίασε στην τάξη το βιβλίο που διάβασε. Είπε τα βασικά χαρακτηριστικά όπως π.χ. τίτλο, συγγραφέα, εικονογράφο, έφτιαξε μία δική του περίληψη για το βιβλίο, εικονογράφησε ένα απόσπασμα, διάλεξε το αγαπημένο του κομμάτι και μας αιτιολόγησε την επιλογή του. Πέρα όμως από αυτά υπήρχαν και προσωπικά σχόλια καθώς και προτροπές ή αποτροπές προκείμενου να γνωρίζουν και οι υπόλοιποι στην τάξη αν το κάθε βιβλίο ικανοποίησε τον αναγνώστη ή όχι.

Παρατηρήσαμε ότι υπήρχε ποικιλία στη θεματολογία των βιβλίων. Άλλα εστίαζαν στην οικολογία και το φυσικό περιβάλλον, στη ζωοφιλία, άλλα είχαν ιστορικό περιεχόμενο, μερικά αφορούσαν τις ανθρώπινες σχέσεις, υπήρχαν και θέματα κοινωνικού περιεχομένου … Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι όμως των παρουσιάσεων ήταν όταν κάποια στιγμή τα παιδιά μοιράστηκαν μαζί μας στην τάξη προσωπικές τους εμπειρίες οι οποίες τους ήρθαν συνειρμικά στο μυαλό με αφορμή κάποιο σημείο του βιβλίου.  Έδωσαν έτσι το δικό τους χρώμα σε ένα κείμενο που μπορεί να έχει διαβαστεί από εκατοντάδες αναγνώστες. Τελικά ποτέ ένα βιβλίο δεν μας αγγίζει  όλους με τον ίδιο τρόπο! Η πρόκληση θα είναι αν ποτέ ξαναβρεθεί το ίδιο βιβλίο στα χέρια των ίδιων παιδιών να ανακαλέσουν διαφορετικές αναμνήσεις!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Ευχάριστη έκπληξη!

Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, όταν βρεθήκαμε όλοι μαζί στο σχολείο, μάς περίμενε μία έκπληξη. Μία μαθήτρια της τάξης μας με δική της πρωτοβουλία ετοίμασε σε όλους μας από μία υπέροχη ζωγραφιά που τη στολίσαμε στην τάξη. Την ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή τη σκέψη της και την κίνηση αγάπης! Τώρα η τάξη μας είναι γεμάτη με χρώματα και υπέροχα σχέδια! Μακάρι να έχουμε πάντα τέτοια ευχάριστα! Να είμαστε πάντα αγαπημένοι και μονοιασμένοι!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Φιλαναγνωσία

Οι μαθητές της Ε2 μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων διάβασαν ένα βιβλίο από την Βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Έτσι την πρώτη μέρα της επιστροφής μας έγιναν οι βιβλιοπαρουσιάσεις. Οι μαθητές είπαν με λίγα λόγια την πλοκή της ιστορίας, χαρακτήρισαν τους ήρωες, έδωσαν ένα άλλο τίτλο στο βιβλίο και ζωγράφισαν ένα δικό τους εξώφυλλο. Τέλος έγραψαν τι τους εντυπωσίασε από το βιβλίο και γιατί.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Καλή και χρυσή χρονιά σε όλους! Πρώτη μέρα του 2022 στην τάξη μας! Καλή μας αρχή με αισιοδοξία!

Με αγάπη η δασκάλα σας

κ. Μαρία

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Χριστούγεννα ήρθαν πάλι!

Δάσκαλος είναι αυτός που παραμένοντας ενήλικος μπορεί να γίνεται παιδί και κάθε χρόνο με νέα παιδιά που έρχονται στα χέρια του να μένει νέος στην ψυχή για να χαίρεται και να διασκεδάζει μαζί τους, να επιθυμεί τις επιθυμίες τους: «Ε. Παπανούτσος»

Έτσι και εμείς στολίσαμε παρέα με τους μαθητές μας την τάξη μας, αγοράσαμε τα αστέρια μας από το “make a wish», και αναμένονται πολλές ακόμα δράσεις με άρωμα χριστουγέννων.

Μία μικρή γεύση ακολουθεί από τα δύο τμήματα της Πέμπτης.

Μείνετε συντονισμένοι γιατί η σελίδα διαρκώς θα ανανεώνεται!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά, Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Η συνεργασία στο σχολείο είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία του.

Σήμερα λοιπόν τα γλυκά μου τα παιδάκια μου ζήτησαν να βοηθήσουν την κ. Δέσποινα (περσινή τους δασκάλα) με τα σκηνικά για την γιορτή των Χριστουγέννων που ετοιμάζει.

Συγκινημένη η κ. Δέσποινα δέχτηκε και έτσι και εμείς με μεγάλη χαρά στολίσαμε το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Βγάλαμε και αναμνηστική φωτογραφία!

Καλές γιορτές να έχουμε με υγεία και χαρά σε όλο τον κόσμο!

Υ.Γ. Ευχόμαστε του χρόνου οι φωτογραφίες να είναι χωρίς μάσκες!

Υπεύθυνη εκπαιδευτκός Ε2 : Σαραντινούδη Μαρία

Μοιράζουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες … μοιράζουμε αγάπη!!!

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες  είναι μία από τις αγαπημένες κατασκευές των παιδιών. Τι καλύτερο από το να γράψουμε ένα όμορφο κι αισιόδοξο μήνυμα, να το διακοσμήσουμε κατάλληλα και να το μοιραστούμε με αυτούς που αγαπάμε! Συμφωνείτε; Έτσι λοιπόν και φέτος οι μαθητές και οι μαθήτριές μας δημιούργησαν με πολύ μεράκι ευφάνταστες χριστουγεννιάτικες κάρτες! Πέρα όμως από αυτή τη δημιουργική απασχόληση, αυτό που ακολούθησε ήταν η επιλογή ξεχωριστών παραληπτών! Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα πατήστε στην ακόλουθη εικόνα.

E1: Σκαπινάκη Αθηνά, Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Η αλήθεια είναι ότι δεν χορταίνουμε τη χρυσόσκονη, τα γυαλιστερά διακοσμητικά και ό,τι έχει να κάνει με λάμψη και έντονο χρώμα! Γι’ αυτό «το ρίξαμε» στις κατασκευές! Φτιάξαμε χριστουγεννιάτικες  μπάλες  για το δέντρο και αυτοσχέδια κηροπήγια πάνω σε φέτες ξύλινου κορμού που μας χάρισε η κ. Μαρία Σαραντινούδη, η δασκάλα του Ε2, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Ο δικός μας Άγιος Βασίλης

Αναπόφευκτα αυτές τις μέρες οι συζητήσεις στην τάξη μάς οδήγησαν σε ένα φλέγον θέμα των ημερών: «Άραγε υπάρχει Άγιος Βασίλης;». Η μία κουβέντα έφερε την άλλη κι οδηγηθήκαμε σε μια σειρά ερωτημάτων: «Ο Άγιος Βασίλης είναι ένας παχουλός κύριος με κόκκινη στολή και άσπρη γενειάδα ή μπορεί να έχει κι άλλη εμφάνιση; Είναι τα δώρα του πάντα τυλιγμένα ή μπορεί να ‘ναι κι ένα απρόσμενο ευχάριστο γεγονός, ένα θεόσταλτο σημάδι; Ο ερχομός του  είναι κρυφός ή βρίσκεται δίπλα μας και περιμένει να τον αντιληφθούμε; Μας επισκέπτεται μόνο την Πρωτοχρονιά ή μπορούμε να αναζητήσουμε  τη βοήθειά του κι άλλη χρονική στιγμή; Έχει κοινά με τους υπόλοιπους Αγίους που γνωρίζουμε;». Δύσκολες οι απαντήσεις στα ερωτήματα αλλά για την ηλικία μας και μόνο ο προβληματισμός θεωρείται δείγμα ωρίμανσης. Η όμορφη αυτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε χάρη στην πρωτοβουλία μίας μαθήτριας της τάξης μας που μας διάβασε το παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Ο δικός μας Άγιος Βασίλης». Ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την κίνηση και για τη διάθεση να μοιραστούμε όλοι μαζί στην τάξη αυτήν την ιστορία!

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

Η Ιστορία της γέννησης

Όσες φορές κι αν ακούσουμε την ευλογημένη ιστορία των Χριστουγέννων ποτέ δεν είναι αρκετή! Ας δούμε μαζί ένα σχετικό βίντεο.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Χριστούγεννα σε όλη την Ελλάδα

Στο τελευταίο μάθημα της Γεωγραφίας πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων περίμενε τα παιδιά μία ανατροπή. Αντί να ανοίξουμε τον χάρτη της Γεωγραφίας που χρησιμοποιούμε ως τώρα στο μάθημα, ανοίξαμε δύο διαδραστικούς χάρτες με χριστουγεννιάτικα κάλαντα και έθιμα από όλη την Ελλάδα. Πάνω σε αυτούς κάναμε το μάθημά μας. Τα παιδιά έδειχναν τα γεωγραφικά στοιχεία που μελετάμε αυτήν την περίοδο (δηλαδή τα ελληνικά νησιά) ενώ παράλληλα κάνοντας κλικ πάνω σε αυτά ακούγονταν τα κάλαντα ή παρουσιάζονταν τα έθιμα της περιοχής. Πρώτη φορά κάναμε «χριστουγεννιάτικη Γεωγραφία» και μας άρεσε!

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από όλη την Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικα Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Δωδεκάνησα / Τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας

Ακολουθούν δύο σύνδεσμοι στους οποίους προβάλλονται τα Δωδεκάνησα και τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας. Ίσως σας φανούν χρήσιμοι στη μελέτη σας.

Δωδεκάνησα

Τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή

Στα πλαίσια του μαθήματος μας ασχοληθήκαμε με  την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι μαθητές του Ε2 έφτιαξαν χαρτόνια με πληροφορίες που βρήκαν σχετικά με τη δημιουργία της Ε.Ε, τα κράτη -μέλη, και τους στόχους της.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Γνωρίζω την Ελλάδα μου

Στο μάθημα της Γεωγραφίας οι μαθητές του Ε2 έψαξαν, αναζήτησαν πληροφορίες και σχεδίασαν τα νησιωτικά συμπλέγματα της Ελλάδας. Οι μαθητές είχαν χωριστεί σε ομάδες και μελέτησαν τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα, τις Κυκλάδες, τα Νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Κρήτη καθώς και την Ίμβρο και την Τένεδο.

Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές μαθαίνουν ψάχνοντας και αναζητώντας οι ίδιοι πληροφορίες, πάντα με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού.

Τέλος οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους στους συμμαθητές τους.

Παραθέτουμε τις εργασίες των παιδιών. Συγχαρητήρια αγαπημένα μου παιδιά! Συνεχίστε το ταξίδι της γνώσης σας και εγώ θα είμαι πάντα εκεί να σας καθοδηγώ και να σας ενθαρρύνω!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Τα Κόμικς στην Αρχαία Ελλάδα

Στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής κουβεντιάσαμε την έννοια του πολίτη στην αρχαία Αθήνα και αναζητήσαμε ομοιότητες – διαφορές μεταξύ της έννοιας του πολίτη τότε και τώρα. Με αφορμή το μάθημα αυτό τα παιδιά έφτιαξαν δικά τους κόμικς με ήρωες από την αρχαία Ελλάδα. Μέσα από τους διαλόγους των ηρώων διαφαίνονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των Ελλήνων πολιτών στα αρχαία χρόνια. Ακολούθησε συζήτηση – σύγκριση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών στη σύγχρονη εποχή. Καταλήξαμε στο ότι ο σημερινός Έλληνας πολίτης έχει πολιτικά δικαιώματα (εκλογές), ενδιαφέρεται για τα πολιτικά ζητήματα (διάλογος πολιτών), συμμετέχει και διεκδικεί τα δικαιώματά του (πορεία διαμαρτυρίας) και τέλος συνεισφέρει οικονομικά στο κράτος (εφορία). Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τις υπέροχες εργασίες τους!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Περίπατος στον Αγ. Νικόλα

O Αγ. Νικόλας είναι πάντα ένας αγαπημένος προορισμός μας για παιχνίδι και διασκέδαση! Έτσι επισκεφθήκαμε την περιοχή για άλλη μια φορά. Ωραία περάσαμε! Ήμασταν άψογοι στη μεταξύ μας συνεργασία! Με το καλό να ακολουθήσουν κι άλλοι περίπατοι!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Παρουσίαση εργασίας μαθητή του Ε1

Μαθητής του Ε1 , με δική του πρωτοβουλία έφτιαξε και παρουσίασε στη διευθύντρια του σχολείου μας εργασία, για θέμα ενδιαφέροντός του. Μπράβο για την πρωτοβουλία του!

Ολόκλήρωση ενότητας Θερμότητα-θερμοκρασία

Ολοκληρώνοντας την ενότητα της θερμότητας αξίζει να παρακολουθήσουμε τα παρακάτω χρήσιμα βίντεο:

Η συμβολή των ανθρώπινων αξιών στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού

Κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου πραγματοποιήσαμε μία σειρά βιωματικών δράσεων που στο σύνολό τους απαρτίζουν το πρόγραμμα: «Η συμβολή των Ανθρώπινων Αξιών στην Πρόληψη του Σχολικού Εκφοβισμού». Για να δείτε λεπτομέρειες μπορείτε να πατήσετε την ακόλουθη εικόνα.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά, Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Τα Αχτύπητα γενέθλια του Ακτύπη

Ολοκληρώνοντας την ενότητα 6 της Γλώσσας μας μάθαμε να γράφουμε σωστά προσκλήσεις.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Το φαγητό ενώνει τους λαούς

Στα πλαίσια του μαθήματος της γεωγραφίας, γνωρίσαμε με ποιες χώρες-κράτη συνορεύει η Ελλάδα. Ψάξαμε και αναζητήσαμε λοιπόν από το διαδίκτυο αλλά και από γονείς και γιαγιάδες τι στοιχεία έχουμε πάρει από τα γειτονικά μας κράτη! Εσείς τα γνωρίζατε;

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Η ιστορία με άλλο μάτι … 3η Ενότητα    

Ολοκληρώσαμε την 3η ενότητα της Ιστορίας «Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία  Μεταμορφώνεται». Όποιος θέλει μπορεί να κάνει μία σύντομη επανάληψη πατώντας τους ακόλουθους συνδέσμους.

Συμπλήρωση κενών

Βάζω στη σειρά τα γεγονότα

Μαθαίνω για τον ναό της Αγίας Σοφίας

Ε1:Σκαπινάκη Αθηνά

Δράση «Έχω γενέθλια 2021-2022» Τα γενέθλια του Γιώργου

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Γιώργο που μας παρουσίασε πέντε μυστικά του στην τάξη με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων του.  Από ό,τι φάνηκε είχε οργανώσει πολύ καλά αυτήν την παρουσίαση αφού μας έφερε μία υπέροχη εργασία στην οποία τα μυστικά του αποκαλύπτονταν ένα- ένα σταδιακά. Το γεγονός αυτό κράτησε σε αγωνία τα παιδιά και όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία χειροκρότησαν από τη χαρά τους! Τα ευχάριστα όμως δεν τελείωσαν εκεί. Τον Γιώργο τον περίμεναν κάποιες εκπλήξεις!  Στο τέλος επισφραγίσαμε αυτήν  τη χαρούμενη στιγμή της μέρας μας με λιχουδιές και μοιραστήκαμε τη χαρά του Γιώργου και με τα παιδιά του Ε2.  Ευχαριστούμε πολύ την οικογένεια του Γιώργου που μας βοήθησε να πραγματοποιήσουμε αυτή τη δράση και να χαρούμε όλοι μαζί στο σχολείο!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Επτάνησα – Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου

Ακολουθούν δύο σύνδεσμοι στους οποίους προβάλλονται τα Επτάνησα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ίσως σας φανούν χρήσιμοι στη μελέτη σας.

Επτάνησα

Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Επανάληψη Φυσικής «Θερμότητα»

Ολοκληρώνοντας την ενότητα της θερμότητας συμπληρώσαμε όλοι μαζί ένα ηλεκτρονικό τεστάκι και πήραμε δεκάρι!!! Χαρήκαμε πολύ με το αποτέλεσμα και τη συνεργασία μας! Πάντα  επιτυχίες να ‘χουμε!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

3 Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως  Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε το 1992 και γιορτάζεται παγκοσμίως, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και την κοινωνική κινητοποίηση για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Τιμώντας την ημέρα αυτή στο σχολείο διοργανώθηκαν ποικίλες δράσεις. Στην τάξη μας τα παιδιά ανέλαβαν τα ηνία! Βρήκαν πληροφορίες για άτομα με αναπηρία τα οποία έχουν διακριθεί στις τέχνες, στις επιστήμες, στον αθλητισμό ή σε κάποιον άλλον τομέα και μας τις παρουσίασαν με τη μορφή εμπλουτισμένου κειμένου με εικόνες και ζωγραφιές, με τη μορφή κολάζ, καθώς και με τη μορφή τρισδιάστατων κατασκευών και ηχογραφημένου βίντεο!!!

Ακολούθησε μία βιωματική δράση στην αίθουσα εκδηλώσεων με διοργανωτή τον κ. Παμείνη κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά δοκίμασαν το άθλημα της πετοσφαιριστής από καθιστή θέση. Για λίγα λεπτά είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα γνωστό τους άθλημα με έναν εναλλακτικό τρόπο συνειδητοποιώντας ότι η διαφορετικότητα δεν κάνει τη διαφορά. Στη ζωή μπορούμε να έχουμε κοινούς στόχους, ο τρόπος επίτευξης είναι το μόνο που διαφέρει.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός βίντεο σχετικού με τις δυσκολίες πρόσβασης και μετακίνησης που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας. Συμπληρωματικά  έγινε και σχετική συζήτηση ως προς το πώς μπορούμε ως πολίτες αλλά και ως κοινωνία να συνδράμουμε για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.

Συγχαρητήρια παιδιά για την ωριμότητα με την οποία προσεγγίσατε το θέμα!  Όλοι καταβάλατε αξιολογότατη προσπάθεια! Οι εργασίες σας ήταν εκπληκτικές!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Κυκλάδες – Σποράδες

Ακολουθούν δύο σύνδεσμοι στους οποίους προβάλλονται τα νησιά των Κυκλάδων και των Σποράδων. Ίσως σας φανούν χρήσιμοι στη μελέτη σας.

Κυκλάδες

Σποράδες

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

Σε αυτό τον κόσμο δεν είμαστε τέλειοι. Μπορούμε απλώς να είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας! Ε.Γ.

Όλοι έχουμε μέσα μας ένα ανυποψίαστο απόθεμα δύναμης, που προκύπτει όταν η ζωή μας δοκιμάζει!

Σήμερα 3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία με τους μαθητές του Ε2 και με τους μαθητές του Ε1 στο μάθημα των Θρησκευτικών αφιερώσαμε λίγο πολύτιμο χρόνο για να συζητήσουμε για αυτή τη σπουδαία μέρα.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

1/12/2021

Αγία Σοφία

Στο μάθημα της ιστορίας μας μελετήσαμε την Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής, την εποχή του Ιουστινιανού, από τους Ανθέμιο και Ισίδωρο.

1/12/2021

Kαλό μήνα! Έφτασε επιτέλους ο αγαπημένος μας μήνας, ο Δεκέμβριος! Ο πρώτος μήνας του χειμώνα, ο μήνας των Χριστουγέννων και των γιορτών! Ο μήνας της αγάπης και της χαράς.

Οι μαθητές της Ε2 σας εύχονται Καλό Μήνα με υγεία και χαρά. Ευχόμαστε ο μήνας αυτός να είναι τόσο γλυκός όσο η καραμελίτσα βουτύρου που τους κέρασα!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Επίσκεψη ψυχολόγου κ. Ζαχαριά Ραφαέλας με σκοπό τη διεξαγωγή δράσης σχετικής με τον Σχολικό Εκφοβισμό

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου επισκέφθηκαν το σχολείο μας η κ. Ζαχαριά Ραφαέλα, Ψυχολόγος- Εκπαιδευόμενη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια και η κ. Βασιλάκη Δέσποινα Ειδική Παιδαγωγός από το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου για να μας μιλήσουν για τον Σχολικό Εκφοβισμό. Η δράση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων και παρακολουθήθηκε τμηματικά από την Ε’ τάξη και από μέρος εκπαιδευτικών του σχολείου. Η παρουσίαση, η συζήτηση και το βιωματικό παιχνίδι που ακολούθησαν ήταν άκρως εποικοδομητικά τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Τον λόγο πήρε η κ. Ζαχαριά, όπου ανέλυσε πολλαπλές παραμέτρους του θέματος: τα εμπλεκόμενα πρόσωπα (θύμα, θύτης, παρατηρητής), τα αίτια, τις μορφές, τα χαρακτηριστικά, το προφίλ και τις συμπεριφορές των ατόμων, τη συμβολή των ανθρώπινων αξιών καθώς και προτάσεις για λύσεις. Τα παιδιά συμμετείχαν με περίσσιο ενθουσιασμό στη βιωματική δράση. Τα σχόλια, οι παρατηρήσεις τους, οι ιδέες και τα παραδείγματα που ανέφεραν ήταν εύστοχα και βοηθητικά για τη διεξαγωγή της δράσης. Υποδειγματική ήταν και η συμπεριφορά τους και γενικότερα η διάθεσή τους για συνεργασία. Παρούσα ήταν και η Διευθύντρια του σχολείου μας, κ. Τζάνα Ελένη που ευχαρίστησε τις φιλοξενούμενές μας κ. Ζαχαριά και κ. Βασιλάκη για την παρουσίαση και συγχάρηκε τα παιδιά για τη συμβολή τους. Στο τέλος τα παιδιά έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις! Συγχαρητήρια παιδιά! Μακάρι η δράση αυτή να αποδειχθεί ωφέλιμη στην καθημερινή ζωή σας! Ευχαριστούμε θερμά και τις δύο συνεργάτιδες που επιμελήθηκαν επισταμένα και διακριτικά αυτό το σύνθετο θέμα και βοήθησαν τα παιδιά να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά, Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Λίγο φύτεμα … λίγη Γλώσσα … λίγα Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου την τελευταία ώρα φυτέψαμε στο σχολείο σπόρους (πρόταση κρίσεως). Είχαμε φέρει από το σπίτι μας γλάστρες και εργαλεία κηπουρικής (πρόταση κρίσεως). Λέτε να πιάσουν οι σπόροι (ερωτηματική πρόταση); Μακάρι να δούμε τα φυτά να φυτρώνουν και να μεγαλώνουν (πρόταση επιθυμίας)! Λέτε να χρειαστούν και μεταφύτευση (ερωτηματική πρόταση); Τι ωραία που συνεργαστήκαμε (επιφωνηματική πρόταση)! Όμορφα περάσαμε (επιφωνηματική πρόταση)! Η συγκεκριμένη δράση ήταν πρωτοβουλία μαθητή της τάξης αλλά ταίριαξε υπέροχα με τα εργαστήρια δεξιοτήτων, ως πράξη καλοσύνης κι εθελοντισμού, και με το μάθημα της Γλώσσας «Είδη προτάσεων ως προς το περιεχόμενο» (πρόταση κρίσεως). Ευχαριστούμε τις οικογένειές μας που μας εξόπλισαν κατάλληλα για να μπορέσουμε να φυτέψουμε, την κ. Ιωάννα Τσουρουγιάννη, τη δασκάλα της ΣΤ’,  που μας έδωσε τις παλέτες της τάξης της και την κ. Μαρία Σαραντινούδη, τη δασκάλα του Ε2,  που μας έφερε το χώμα (πρόταση κρίσεως).

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τους κάδους

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων οι μαθητές της Ε τάξης με τη βοήθεια της κυρίας Χρυστάλλας των Εικαστικών έβαψαν τους κάδους του σχολείου μας.

Είχε προηγηθεί συζήτηση για τον εθελοντισμό και μία από τις δράσεις που σκέφτηκαν οι μαθητές για να ομορφύνουμε το σχολείο μας ήταν να κάνουμε πιο όμορφους τους κάδους της αυλής. Πήραμε μπογιές και πινέλα, βάλαμε γάντια και ποδιές και με την καθοδήγηση της κυρίας Χρυστάλλας ζωγράφισαν τους κάδους.

Μπράβο παιδιά, σας ευχαριστούμε που ομορφύνατε κιάλλο το σχολείο μας!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Εικαστικών : Χρυστάλλα Χατζηαναστάση

Η ιστορία με άλλο μάτι … 2η Ενότητα    

Ολοκληρώσαμε τη 2η ενότητα της Ιστορίας «Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία  Μεταμορφώνεται». Όποιος θέλει μπορεί να κάνει μία σύντομη επανάληψη πατώντας τους ακόλουθους συνδέσμους.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Συμπλήρωση κενών

Αντιστοίχιση

19/11/21

Οι μαθητές του Χριστού

Με τους μαθητές του Ε1 στο μάθημα των Θρησκευτικών συζητήσαμε για τους μαθητές του Χριστού. Οι μαθητές ανέλαβαν δράση και μας παρουσίασαν τους μαθητές του Χριστού. Ακολουθούν τα έργα των μαθητών που για ακόμη μία φορά με ενθουσίασαν.

1η Επίσκεψη στο Εργαστήριο Φυσικής

Με τους μαθητές της Ε2 επισκεφτήκαμε το Εργαστήριο Φυσικής του Σχολείου μας. Περιηγηθήκαμε στο χώρο, συζητήσαμε για το πώς πρέπει να φερόμαστε στο χώρο αυτό, για τη ασφάλεια όλων μας.

Με αφορμή την προηγούμενη ενότητα που ολοκληρώσαμε το Πεπτικό Σύστημα γνωρίσαμε και εμείς τη Σοφούλα και φωτογραφηθήκαμε μαζί της.

Μπήκαμε στην επόμενη ενότητα τη Θερμότητα και είδαμε πώς αλλάζει η θερμοκρασία του νερού σε περίπτωση βρασμού.

17η Νοεμβρίου

Η επέτειος  του Πολυτεχνείου αποτελεί κάθε χρόνο μία επίκαιρη γιορτή αφού είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ιδέα της Δημοκρατίας. Φέτος πιστεύουμε ότι άξιζε να εορταστεί διπλά λόγω του  πρόσφατου θανάτου  ενός  σπουδαίου  Έλληνα μουσικοσυνθέτη  -στιχουργού και αγωνιστή υπέρ της Δημοκρατίας του Μίκη Θεοδωράκη.

11η Νοεμβρίου

11η Νοεμβρίου, μια ξεχωριστή γιορτή για το νησί μας! Γιορτάζουμε την απελευθέρωση του τόπου μας από τους Τούρκους! Να ζήσουν οι Χιώτες και οι Χιώτισσες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης! Να είναι πάντα καλά και τα Χιωτάκια (στην καταγωγή και στην ψυχή), να παρελαύνουν με υπερηφάνεια και καμάρι! Ζήτω η Μυροβόλος Χίος!

Στην τάξη διαβάσαμε το χρονικό της 11ης Νοεμβρίου και τοποθετήσαμε σχετικές φιγούρες στον χάρτη της Χίου.Κάντε κλικ στην ακόλουθη εικόνα.

Στο σχολείο τραγουδήσαμε  για τον τόπο μας.

Φτιάξαμε κι ένα κολλάζ με τις ομορφιές του νησιού μας.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Χερσόνησοι και Κόλποι της Ελλάδας

Ακολουθούν δύο σύνδεσμοι στους οποίους προβάλλονται οι χερσόνησοι και οι κόλποι της Ελλάδας. Ίσως σας φανούν χρήσιμοι στη μελέτη σας.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Χερσόνησοι

Κόλποι

Καινούργια μαθήτρια στο σχολείο!

Ολοκληρώνοντας την ενότητα «Το πεπτικό σύστημα» συναντήσαμε μία καινούργια μαθήτρια στο εργαστήριο Φυσικής: τη Σοφούλα – Αγγέλα. Με τη βοήθειά της θυμηθήκαμε τα όργανα του πεπτικού συστήματος. Για να την ευχαριστήσουμε της παρουσιάσαμε μερικά πειράματα.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Παγκόσμια ημέρα διατροφής

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής και το μάθημα της Φυσικής «Ισορροπημένη Διατροφή» φτιάξαμε στην τάξη μία πυραμίδα διατροφής και άσκησης μέσα από την οποία φαίνονται το είδος και η συχνότητα των τροφών που πρέπει να καταναλώνουμε αλλά και το πόσο συχνά πρέπει να αθλούμαστε.

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

Ωραίο νησί και λέγοντας…

11 Νοεμβρίου 1912

Απελευθέρωση της Χίου

Σήμερα οι μαθητές του Ε2 συζήτησαν για την απελευθέρωση του νησιού μας από τους Τούρκους. Διαβάσαμε ένα σύντομο χρονικό των γεγονότων, ζωγραφίσαμε σχετικές εικόνες ακούσαμε σχετικά τραγούδια και για μία ακόμη φορά τονίσαμε τη σπουδαιότητα της ελευθερίας και της ειρήνης μεταξύ των λαών. Κλείσαμε τραγουδώντας τον Εθνικό μας Ύμνο.

Και του χρόνου τέτοια μέρα!

[…] «Ελεύθερη σε χαιρετώ, μυριανθισμένη γη,
που βάρβαρη σ’ ερήμαξε τρομάρα και σφαγή,
κ’ υψώνονται τα σύμβολα των Ελευθερωτών
σε πύργους Γιουστινιάνηδων και Τούρκων δεσποτών»
 […] Γεώργιος Σουρής (1852-1919) , «Νέας Χαράς Ημέρα».

Χρόνια Πολλά στους απανταχού Χιώτες και Χιώτισσες!
Χρόνια Πολλά στο νησί μας!
Χαίρε Χίος Ελευθέρα!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

08/11/21

Κωνσταντινούπολη

Φέτος στην ιστορία ασχολούμαστε με τη Βυζαντινή Εποχή.  Μάθαμε λοιπόν ότι ο Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, δηλαδή την Κωνσταντινούπολη.

Η εργασία που είχαν οι μαθητές του Ε2 ήταν να συλλέξουν πληροφορίες για την Κωνσταντινούπολη εκείνης της εποχής αλλά και σήμερα.

Στόχος της εργασίας ήταν να μάθουν οι μαθητές να αξιοποιούν τις πληροφορίες που βρίσκουν στο διαδίκτυο, να μάθουν να τις συνθέτουν και να τις επεξεργάζονται και τέλος να τις παρουσιάζουν στους συμμαθητές τους.

Είμαι πολύ περήφανη για το αποτέλεσμα και ακόμα πιο χαρούμενη όταν οι μαθητές περιμένουν να τους ανακοινώσω το επόμενο project.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

07/11/21

Η γνώση θέλει γεμάτο στομάχι

Το πρωινό στην τάξη για τους μαθητές του Ε2 έχει γίνει μία όμορφη συνήθεια του μήνα. Πραγματοποιήσαμε το δεύτερο μας πρωινό που αυτή τη φορά ήταν ακόμη πιο πλούσιο γιατί συνέπεσε και με το κέρασμα από τη συμμαθήτρια μας Μιχαέλα που γιόρταζε.

Οι μαθητές απόλαυσαν το φαγητό τους και πήραν ενέργεια και δύναμη να συνεχίσουν τα μαθήματα τους.

Για ακόμη μία φορά πολύτιμη η συμβολή των γονέων του τμήματος που έφτιαξαν και συσκεύασαν τα τρόφιμα, για να υλοποιηθεί η δράση μας.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

«Η σκληρή κυρία Πλάκα»

Πριν από λίγες μέρες διαβάσαμε  στην τάξη το παραμύθι «Η σκληρή κυρία Πλάκα» της κ. Βερόνικας – Στυλιανής Αποστόλου. Η συγκεκριμένη δράση ήταν πρωτοβουλία ενός μαθητή της τάξης ο οποίος έφερε το βιβλίο και μας το διάβασε. Μία από τις ηρωίδες του βιβλίου είναι μία πρώην μπαλαρίνα η οποία για λόγους υγείας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον χορό. Το γεγονός αυτό αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την κόρη της η οποία ονειρεύεται να γίνει μία μπαλαρίνα ισάξια με τη μητέρα της! Τελειώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου νιώσαμε την ανάγκη να εκφράσουμε μερικά μηνύματα αισιοδοξίας προς όλους τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά αγώνα για να είναι οι ίδιοι και οι αγαπημένοι τους άνθρωποι υγιείς. Για τη συγκεκριμένη δράση δανειστήκαμε εικόνες από το συγκεκριμένο παραμύθι της εικονογράφου Τάνιας Καρακώττα. Πατώντας την ακόλουθη φωτογραφία μπορείτε να ακούσετε τα μηνύματά μας.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Περίπατος στον Αγ. Νικόλα

Σήμερα η χαρά μας ήταν απερίγραπτη! Πήγαμε περίπατο στον Αγ. Νικόλα! Παίξαμε, τρέξαμε, φωνάξαμε, γελάσαμε, εκτονωθήκαμε! Ήταν κι ο καιρός ηλιόλουστος! Μακάρι να είμαστε πάντα όλοι μαζί μια αγαπημένη παρέα!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Σύνθημά μας η Θετική Ενέργεια!

Σύνθημά μας η θετική ενέργεια! Με αυτή τη διάθεση και ψυχολογία έρχονται τα αστέρια μας στο σχολείο! Δεν το βάζουν κάτω! Έχουν στόχο τους να συνεργάζονται, να σέβονται, να αλληλοβοηθιούνται και να περνούν καλά! Τους αξίζει κύπελλο! Μακάρι το παράδειγμά τους να το ακολουθήσουν κι άλλοι! Συγχαρητήρια!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο και Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης

Η αποστολή μας αυτό το διάστημα είναι το Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο και ο Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης. Δύσκολη αποστολή! Με συνεργασία όμως και διάθεση για μάθηση θα τα καταφέρουμε! Μπράβο σε όλα τα παιδιά που προσπαθούν και έχουν όρεξη να μάθουν κάτι καινούργιο!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Παγκόσμια Ημέρα ζώων

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ζώων και την ενότητα της Γλώσσας «Τα ζώα που ζουν κοντά μας» παρακολουθήσαμε ένα σχετικό βίντεο και γράψαμε κειμενάκια  για τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Ας γίνουμε όλοι υπεύθυνοι ιδιόκτητες. Οι πιστοί μας φίλοι το αξίζουν!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

29 Οκτωβρίου 2021

Περίπατος στον Άγιο Νικόλα

Λίγη χαλάρωση επιβάλλεται, οπότε οι μαθητές του Ε2 πήγαν έναν δίωρο περίπατο κοντά στο σχολείο. Παίξαμε όλοι μαζί και περάσαμε πολύ όμορφα. Ο περίπατος αυτός ήταν ως επιβράβευση για τα κουπόνια καλής συμπεριφοράς που δίνει η δασκάλα κάθε Παρασκευή.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Οι παραβολές του Χριστού

Με τους μαθητές του Ε1 ασχοληθήκαμε με τις παραβολές του Χριστού. Τα παιδιά είχαν ως εργασία να διαλέξουν μία παραβολή να σχεδιάσουν κάτι σχετικό με αυτή και να εξηγήσουν το δίδαγμα της.

Οι εργασίες των παιδιών ήταν για ακόμη μία φορά εκπληκτικές και με έκαναν περήφανη.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Θρησκευτικών Ε1: Σαραντινούδη Μαρία

Επανάληψη Γεωγραφίας

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2 : Σαραντινούδη Μαρία

28η Οκτωβρίου 2021

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

Οι μαθητές του Ε2 συζήτησαν την τάξη για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Συζήτησαν τα γεγονότα, μίλησαν για το Όχι και για την σπουδαιότητα της ελευθερίας και της ισότητας των λαών. Δημιουργήσαμε σχετικό κολλάζ, ζωγραφίσαμε εικόνες, παρακολουθήσαμε βίντεο και τέλος ψάλλαμε τον Εθνικό Ύμνο!

Και του χρόνου να είμαστε καλά, ελεύθεροι και υγιείς να μπορούμε να γιορτάζουμε πάνω στην σκηνή του αμφιθεάτρου μας.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2 : Σαραντινούδη Μαρία

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου

Για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου παρακολουθήσαμε ένα σχετικό βίντεο, παίξαμε ένα διαδικτυακό παιχνίδι ερωτήσεων και φτιάξαμε ένα σύντομο χρονικό με τα κυριότερα ιστορικά γεγονότα της περιόδου τα οποία παρουσιάζονται μέσα από γελοιογραφίες και λεζάντες. Εάν επιθυμείτε να πάρετε κι εσείς μία γεύση από τις δράσεις μας μπορείτε να πατήσετε τους ακόλουθους συνδέσμους.

Βίντεο 28ης Οκτωβρίου

Παιχνίδι ερωτήσεων

Χρονικό με γελοιογραφίες

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Επιχειρηματολογώ για τα μέσα και τους τρόπους μεταφοράς

Πριν από λίγες μέρες συναντήσαμε το πρώτο επιχειρηματολογικό κείμενο για την κυκλοφορία των τραμ στην ενότητα της Γλώσσας «Η ζωή στην πόλη». Με αφορμή αυτό είπαμε να επιχειρηματολογήσουμε κι εμείς για τα μέσα και τους τρόπους μεταφοράς καταγράφοντας μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αν θέλετε να δείτε τις ιδέες μας πατήστε στην ακόλουθη εικόνα.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Τροχός επιρρημάτων

Ρόδα είναι και γυρίζει κι επιρρήματα σφυρίζει!! Για να εξασκηθούμε λίγο στα επιρρήματα φτιάξαμε στην τάξη ένα παιχνίδι. Πρόκειται για έναν τροχό επιρρημάτων. Κάθε φορά που θέλουμε να θυμηθούμε τα επιρρήματα γυρίζουμε τον τροχό, επιλέγουμε ένα επίρρημα, γράφουμε μία πρόταση με αυτό και προσδιορίζουμε το είδος του. Θέλετε να λάβετε κι εσείς μέρος στο παιχνίδι μας; Πάρτε χαρτί και μολύβι και πατήστε την ακόλουθη εικόνα!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Η επιβράβευσή μας

Μετά από μία κουραστική βδομάδα, γεμάτη τρέξιμο, προγραμματισμό, διαγωνίσματα, διορθώματα, επίλυση καθημερινών μικροεντάσεων στην τάξη αυτό είναι η καλύτερη ανταμοιβή όλων των δασκάλων.

Είμαι περήφανη για τους μαθητές μου και θα είμαι πάντα κοντά τους.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Γενέθλια Στέφανου

Ο Στέφανος για τα γενέθλιά του μας παρουσίασε παιδικές του φωτογραφίες. Όλοι είπαμε ότι ήταν ένα πολύ γλυκό μωρό.

Του ευχόμαστε χρόνια πολλά και να μεγαλώνει όμορφα!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

16/10/2021

Ημέρα Διατροφής

Με αφορμή τη μέρα διατροφής και στα πλαίσια ττης ενότητας της Φυσικής Πεπτικό Σύστημα μιλήσαμε για την ισορροπημένη διατροφή και φτιάξαμε την πυραμίδα της διατροφής. Συζητήσαμε για τις διατροφικές μας συνήθειες, τη σπουδαίτητα της σωστής διατροφής, τη χρήση των οργάνων που μας βοηθούν στην μάσηση και την πέψη της τροφής όπως είναι τα δόντια και το στομάχι.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Οι μαθητές του Ε2 παρουσίασαν στην τάξη μία φωτογραφία που για εκείνους είχε μεγάλη συναισθηματική αξία.

Άλλοι μας παρουσίασαν κάποιο συγγενικό πρόσωπο, όπως τον παππού, την αδερφή, άλλοι την οικογένεια τους σε κυριακάτικες εξορμήσεις και άλλοι τα αγαπημένα τους κατοικίδια.

Τα λόγια τους ήταν πολύ τρυφερά και συγκινητικά.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Το παραμύθι μου

Οι μαθητές της Ε2 έγιναν για λίγο παραμυθάδες. Σκοπός της εργασίας τους ήταν να γράψουν το δικό τους παραμύθι, να διαλέξουν τον αγαπημένο τους ήρωα και να συμμετάσχουν και οι ίδιοι μέσα στην πλοκή της ιστορίας.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

7/10/2021

Καθαρισμός ακτής

Στα πλαίσια των εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στη θεματική «Ευ Ζην» το Ε1 και Ε2 μαζί με τις δασκάλες τους αποφάσισαν να καθαρίσουν την παραλία στα Μυλαράκια της Χίου.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

12/10/21

Αποφθεύγματα για την Παιδεία και χαρακτηριστικά σωστού δασκάλου

Στα θρησκευτικά με τους μαθητές του  Ε1 συζητήσαμε για την αξία της παιδείας και πώς οι λόγιοι άνθρωποι βοήθησαν στη διάδοση του χριστιανισμού. Φτιάξαμε ένα χαρτόνι με αποφθέγματα λόγιων ανθρώπων για την παιδεία και συζητήσαμε μαζί τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας δάσκαλος για να καθοδηγεί τους μαθητές του.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Θρησκευτικών Ε1: Σαραντινούδη Μαρία

12/10/21

Δράση «Έχω γενέθλια 2021-2022» τα γενέθλια του Φίλιππου και της Κωνσταντίνας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Κωνσταντίνα και τον Φίλιππο που μοιράστηκαν μαζί μας στην τάξη πώς τους αρέσει να περνούν τον ελεύθερό τους  χρόνο με αφορμή  την ημέρα των γενεθλίων τους. Η Κωνσταντίνα μας παρουσίασε μία ζωγραφιά με υπέροχα χρώματα και σχέδια μιας και της αρέσουν οι κατασκευές αλλά και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη ζωγραφική. Από την άλλη ο Φίλιππος μας παρουσίασε ένα κολλάζ με φωτογραφίες που απεικόνιζαν τα ενδιαφέροντά του, τον ίδιο και την οικογένειά του σε στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Τα υπόλοιπα παιδιά στην τάξη παρακολούθησαν με χαρά τις παρουσιάσεις των συμμαθητών τους και μάλιστα συμπλήρωναν και πληροφορίες τα ίδια για τους εορτάζοντες.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στις δύο οικογένειες που μας βοηθούν να γνωριστούμε καλύτερα και που μας εφοδιάζουν με λαχταριστές και νόστιμες εκπλήξεις … χιχι!!!

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

12/10/21

Χιλιομετρικές  αποστάσεις και κλίμακες για όλα τα γούστα!

Ξέρετε εκείνο το τραγούδι που λέει : «…Θεσσαλονίκη Γιάννενα με δυο παπούτσια πάνινα…»; Αυτό και πολλά άλλα τραγούδια «καλύπτουν» χιλιομετρικές αποστάσεις. Για αποστάσεις όμως μιλάμε και στα Μαθηματικά με τις μετατροπές των μονάδων μέτρησης μήκους και στη Γεωγραφία με την κλίμακα του χάρτη. Τι λέτε να τα συνδυάσουμε όλα μαζί για να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα; Ξεκινήστε ακούγοντας το τραγούδι. Καταγράψτε σε ένα φύλλο χαρτί τα γεωγραφικά μέρη που ακούγονται σε αυτό. Έπειτα εντοπίστε τα σχετικά σημεία στον χάρτη. Μετρήστε την απόσταση των σημείων με χάρακα. Μετατρέψτε τις αποστάσεις του χάρτη σε πραγματικές χιλιομετρικές αποστάσεις με τη βοήθεια της κλίμακας. Τι λέτε θα τα καταφέρετε; Εμείς πάντως τα καταφέραμε  και μάλιστα όλα έγιναν μέχρι να τελειώσει το τραγούδι!!! Μπράβο παιδιά!!!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Ανήκω σε ομάδα … σκέφτομαι και ζω ομαδικά!

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής συζητήσαμε για τις ομάδες στις οποίες ανήκουμε. Τα παιδιά κατέγραψαν σε ποιες ομάδες είναι μέλη καθώς και τις αξίες και τους στόχους των ομάδων αυτών.  Επειδή αυτά που έγραψαν περιέχουν μικρά «διαμαντάκια » για τη φιλία, την οικογένεια, την πατρίδα, το αίσθημα της συμμετοχής, την αλληλοβοήθεια, τον σεβασμό και την αξία της προσπάθειας θελήσαμε να τα μοιραστούμε μαζί σας. Πατώντας στο ακόλουθο αρχείο pdf μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα των εργασιών των παιδιών.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

8/10/2021

Προφήτες – Ψευδοπροφήτες

Στο μάθημα των Θρησκευτικών  με τους μαθητές του Ε1 ασχοληθήκαμε με τους προφήτες. Εξηγήσαμε ότι ήταν άνθρωποι που τους επέλεξε ο Θεός για να κηρύττουν το κήρυγμα του Θεού και να προετοιμάζουν τον κόσμο για τον ερχομό του Κυρίου. Παρόλα αυτά όμως υπήρχαν κάποιοι που εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του λαού για πίστη και σωτηρία διέδιδαν ψευδείς φήμες για τον Θεό.

Ζήτησα από τα παιδιά να δραματοποιήσουν το μάθημα. Ο ένας ήταν προφήτης και ο άλλος ψευδοπροφήτης και προσπαθούσαν με επιχειρήματα να πείσουν τον λαό.

Οι μαθητές μπήκαν στον ρόλο τους και η εργασία ήταν πολύ επιτυχημένη.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Θρησκευτικών Ε1: Σαραντινούδη Μαρία

Γενέθλια Αντώνη

Ο Αντώνης του Ε2 είχε γενέθλια και μας παρουσίασε την αγαπημένη του ενασχόληση τη ζωγραφική. Συνηθίζει να ζωγραφίζει αθλητές καθώς του αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο.

Στη συνέχεια μας κέρασε ένα υπέροχο γλυκάκι με τα αρχικά του ονόματος μας και μοίρασε  σε όλους μας ένα μικρό δωράκι. Ευχαριστούμε πολύ τη μαμά του Αντώνη και της ευχόμαστε να τον χαίρεται και να τον καμαρώνει!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Ο Τρελαντώνης

Το Ε2 διαβάζει το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «ο Τρελαντώνης». Το βιβλίο ,μπορείτε να το βρείτε και ηλεκτρονικά στο σύνδεσμο: https://www.ebooks4greeks.gr/%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B1

Στόχος της δράσης μας αυτής είναι να ενισχυθούν τα παιδιά στην φιλαναγνωσία, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους και να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Ας μην ξεχνάμε ότι με ένα βιβλίο μπορούμε να ταξιδέψουμε με τη φαντασία μας παντού.

Οι μαθητές μας είναι ενθουσιασμένοι και περιμένουν να μείνουν 10 λεπτά από το μάθημα για να διαβάσουμε έστω μία σελίδα από το βιβλίο. Αφού τελειώσαμε λοιπόν το πρώτο κεφάλαιο τα παιδιά ζωγράφισαν πώς φαντάζονταν τον πρωταγωνιστή της ιστορίας. Σας παραθέτω τα έργα τους και σας προτρέπω να αρχίσετε κι εσείς την ανάγνωση κάποιου βιβλίου.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Με ένα ποδήλατο πάω παντού

Στα πλαίσια του μαθήματος της γλώσσας μας το Ε2 φτιάξαμε ένα projet με θέμα το ποδήλατο. Συζητήσαμε στην τάξη για τα οφέλη της ποδηλασίας και οι μαθητές παρουσίασαν τις εμπειρίες τους με τα ποδήλατά τους. Οι μικροί μου ποδηλάτες προτρέπουν όλους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Παρακάτω παραθέτουμε τα έργα τους.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

8/10/2021

Προφήτες – Ψευδοπροφήτες

Στο μάθημα των Θρησκευτικών  με το Ε1 ασχοληθήκαμε με τους προφήτες. Εξηγήσαμε ότι ήταν άνθρωποι που τους επέλεξε ο Θεός για να κηρύττουν το κήρυγμα του Θεού και να προετοιμάζουν τον κόσμο για τον ερχομό του Κυρίου. Παρόλα αυτά όμως υπήρχαν κάποιοι που εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του λαού για πίστη και σωτηρία διέδιδαν ψευδείς φήμες για τον Θεό.

Ζήτησα από τα παιδιά να δραματοποιήσουν το μάθημα. Ο ένας ήταν προφήτης και ο άλλος ψευδοπροφήτης και προσπαθούσαν με επιχειρήματα να πείσουν τον λαό.

Οι μαθητές μπήκαν στον ρόλο τους και η εργασία ήταν πολύ επιτυχημένη.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Θρησκευτικών Ε1: Σαραντινούδη Μαρία

Γενέθλια Δημήτρη Φ.

Ο Δημήτρης για τα γενέθλιά του μας παρουσίασε το ιδιαίτερο ταλέντο που έχει στη ζωγραφική.

Του ευχόμαστε να συνεχίσει την προσπάθεια του στη ζωγραφική, γιατί είναι κάτι που του αρέσει και τον ευχαριστεί.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Πρωινό στην τάξη

Κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα το Ε2 παίρνει πρωινό στην τάξη. Το πρωινό μας είναι πλούσιο και περιλαμβάνει από όλα: φρούτα, αλμυρές πίτες, κέικ, τόστ, χυμούς, μπάρες δημητριακών. Όλα τα προϊόντα είναι φρέσκα, φτιαγμένα από τα χεράκια των μαμάδων μας και όλα είναι σε ατομική συσκευασία για την πρόληψη της πανδημίας.

Τα παιδιά απόλαυσαν το φαγητό τους και πήραν την απαιτούμενη ενέργεια για να συνεχίσουν το μάθημά τους.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Σαραντινούδη Μαρία

Οι ανεμόμυλοι του Ε2

Με αφορμή την 1η ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας μας οι μαθητές του Ε2 έφτιαξαν ανεμόμυλους και βρήκαν πληροφορίες για τη λειτουργία τους, τη χρησιμότητά τους, τον τρόπο χτισίματος τους, καθώς και τα συναισθήματα που προσέφεραν στους κατοίκους των νησιών.

Παραθέτω τα έργα των μικρών μου καλλιτεχνών.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2: Μαρία Σαραντινούδη

3/10/21

Η Γεωγραφία περνά από το στομάχι!!!

Πρώτη χρονιά φέτος που κάνουμε το μάθημα της Γεωγραφίας οπότε ας το εγκαινιάσουμε με μια παιγνιώδη δραστηριότητα! Με αφορμή το μάθημά μας «Τα είδη χαρτών» φτιάξαμε έναν χάρτη προϊόντων στην τάξη μας. Θέλετε να έχετε κι εσείς έναν χάρτη προϊόντων στο σπίτι σας που θα απεικονίζει προϊόντα ΠΟΠ (με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) της Ελλάδας; Εάν ναι, πατήστε στην ακόλουθη φωτογραφία.

Ε1 & Ε2: Σκαπινάκη Αθηνά & Σαραντινούδη Μαρία

29/09/21

Η ιστορία με άλλο μάτι …  (1η Ενότητα) 

Ήρθε η ώρα για επανάληψη στην 1η ενότητα της Ιστορίας; Έχεις αγχωθεί; Μην ανησυχείς! Μπορείς να τα καταφέρεις! Μπορείς να κάνεις μία σύντομη επανάληψη πατώντας στους ακόλουθους συνδέσμους:

Συμπλήρωση κενών 1η Ενότητα Ιστορίας

Σταυρόλεξο 1η Ενότητα Ιστορίας

Ε1 & Ε2: Σκαπινάκη Αθηνά & Σαραντινούδη Μαρία

15/09/2021

Μία γεύση από την τάξη μας

Σήμερα πρώτη μέρα επίσημα στην τάξη μας και αποφασίσαμε να θέσουμε τους στόχους μας και να ομορφύνουμε την τάξη μας.

Παρακάτω επισυνάπτουμε το αρχείο, ώστε να νιώσετε κι εσείς ότι είστε μαζί μας στην τάξη μας. Καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Ε2 : Σαραντινούδη Μαρία

23/09/2021

Μέρα αθλητισμού

Σήμερα το Ε2 με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα αθλητισμού την πρώτη ώρα συζητήσαμε για την αξία του αθλητισμού στη ζωή των παιδιών. Έφτιαξαν συνθήματα και τη δεύτερη ώρα έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια με την καθοδήγηση του γυμναστή μας κ. Παμείνη.

Ήταν μία όμορφη μέρα γεμάτη παιχνίδι και χαρά!

Δράση: «Έχω γενέθλια» 2021-2022 – τα γενέθλια της Μαρίας

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τη Μαρία μας που με αφορμή τα γενέθλιά της μας έδειξε μία ενασχόλησή της σχετική με τη ζωγραφική. Πολλά παιδιά ταυτίστηκαν με τα ενδιαφέροντα της Μαρίας και είπαν πως θα τους ενδιέφερε να ασχοληθούν με κάτι  παρόμοιο στον ελεύθερό τους χρόνο. Αυτή η ευχάριστη δράση γέμισε με χαμόγελα την τάξη μας!!!

E1: Σκαπινάκη Αθηνά

Δράση: «Έχω γενέθλια» 2021-2022

Τη φετινή χρονιά στην Ε’ Τάξη θα εφαρμόσουμε τη δράση «Έχω γενέθλια.» Πρόκειται για μία δράση επανακοινωνικοποίησης μετά την καραντίνα, ενίσχυσης της ενσυναίσθησης (χαίρομαι κι εγώ με τη χαρά του άλλου) κι αποδοχής της ετερότητας για την προαγωγή της ομαδικότητας στην τάξη. Στο πλαίσιό της οι μαθητές θα παρουσιάζουν στην τάξη κάποιο από τα ενδιαφέροντά τους (π.χ. ασχολίες, συλλογές …) την ημέρα των γενεθλίων τους. Εάν σας ενδιαφέρει το θέμα, να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας γιατί η συγκεκριμένη ενότητα θα εμπλουτίζεται με υλικό κάθε φορά που τα παιδιά θα γιορτάζουν μαζί μας!

Ε1 & Ε2: Σκαπινάκη Αθηνά & Σαραντινούδη Μαρία

Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2021-2022

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου το σχολείο μας γέμισε χαρά, τραγούδια, χορούς και παιχνίδια! Κάθε τάξη με τη βοήθεια του κ. Παμείνη, του γυμναστή μας, γιόρτασε την Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Εμείς εστιάσαμε στα οφέλη του αθλητισμού και στους εύκολους τρόπους άθλησης. Το σίγουρο είναι ότι διασκεδάσαμε κι ότι αυτή τη μέρα θα τη θυμόμαστε. Θέλετε κι εσείς να διασκεδάσετε μαζί μας; Αν ναι, πατήστε στην ακόλουθη εικόνα.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Οι στόχοι μας τη φετινή χρονιά 2021-2022.

Κάθε ξεκίνημα σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια! Για να δούμε εμείς τι θέλουμε να πετύχουμε φέτος; Κάντε κλικ στην ακόλουθη εικόνα.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους! 2021-2022

Από την αρχή της συνεργασίας μας με τα παιδιά είπαμε να σκεφτούμε πώς θα θέλαμε να λειτουργήσει η τάξη μας. Σας ενδιαφέρει να μάθετε τις προσδοκίες μας; Αν ναι, πατήστε στις ακόλουθες εικόνες.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Ας γνωριστούμε … 2021-2022

Στο πλαίσιο της πρώτης γνωριμίας μας παρουσιάσαμε στην τάξη 5 μυστικά μας σχετικά με τα ενδιαφέροντα, τις συνήθειες και τις ενασχολήσεις μας στον ελεύθερό μας χρόνο. Αυτή η δράση μας έδεσε σαν ομάδα γιατί μοιραστήκαμε κάτι προσωπικό μας. Θέλετε να πάρετε κι εσείς μια γεύση από τα μυστικά μας; Δεν μπορούμε να σας τα αποκαλύψουμε γιατί αυτές οι πληροφορίες αφορούν μόνο την τάξης μας αλλά μπορούμε να σας αφήσουμε να μαντέψετε σε ποιον ανήκει το κάθε μυστικό! Άντε μην αργείτε! Αν  σας αρέσει να κάνετε υποθέσεις πατήστε στην ακόλουθη εικόνα.

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

Καλή σχολική χρονιά 2021-22!

Νέα χρονιά – νέο ξεκίνημα! Ξεκινάμε με αισιοδοξία και διάθεση για συνεργασία! Να σας  ξεναγήσουμε στην τάξη μας; Κάντε κλικ στην ακόλουθη φωτογραφία και θα μπορέσετε να μπείτε στην αίθουσά μας!

Ε1: Σκαπινάκη Αθηνά

24/06/2021

Καλό Καλοκαίρι !!!

dav

07/06/2021

Ημέρα Περιβάλλοντος

Τα παιδιά της Ε’ έδωσαν το μήνυμά τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Έγραψαν το δικό τους τραγούδι που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω και το χορογράφησαν. Τα παρουσίασαν σε εκδήλωση στην αυλή του σχολείου. Επίσης έβαψαν παλέτες και έφεραν τα δικά τους αρωματικά φυτά, τα οποία καλλώπισαν τον χώρο έξω από την τάξη.

dav
dav
dav

25/05/2021

Αθλητισμός και σπορ

Στην ενότητα της γλώσσας ασχοληθήκαμε με τον αθλητισμό, ο οποίος  αποτελεί μια δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο πολλών μαθητών. Αφού συζητήσαμε για τα οφέλη της άθλησης σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο, καθώς και στην κοινωνικοποίηση και την συνεργατικότητα, τα παιδιά συγκέντρωσαν φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τους αθλητές που θαυμάζουν και τους παρουσίασαν στην τάξη.

Από το πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε δε θα μπορούσε να λείπει ένα κολάζ για τον κύριο Παλτσανιτίδη Σίμο, παραολυμπιονίκη, γονέα του σχολείου μας, ο οποίος είχε μια αξιόλογη αθλητική πορεία στο μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο καθώς και στο στίβο, κατακτώντας πολλές διακρίσεις, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2000 και του 2004, όπως και ο υπεμαραθώνιος  Αθήνα-Θεσσαλονίκη  με τρίτροχο αμαξίδιο που του χάρισε μια θέση στο βιβλίο  Guinness είναι κάποιες από τις διακρίσεις, τις οποίες ανέφερε η μαθήτρια της τάξης μας με πολλή υπερηφάνεια και θαυμασμό για τον πατέρα της. Παρακάτω παρουσιάζονται τα έργα των μαθητών μας.

dav

6/03/2021

Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας

Σπρωξίματα, τράβηγμα μαλλιών, καταστροφή της περιουσίας του άλλου, αποκλεισμός από παρέες, πειράγματα, προσβολές, απειλές, εκφοβισμός μέσω τηλεφώνου ή email είναι κάποιες από τις μορφές του σχολικού εκφοβισμού. Για την αντιμετώπισης της βίας απευθυνόμαστε:

 • Στους γονείς άλλων μαθητών που έχουν πέσει θύματα βίας
 • Σε συμβούλους ή σε εκπαιδευτικούς εμπιστοσύνης στα σχολεία
 • Σε ψυχοπαιδαγωγικά συμβουλευτικά κέντρα
 • Σε τοπικές σχολικές υπηρεσίες
 • Σε τοπικά συμβουλευτικά κέντρα
 • Σε αστυνομικά τμήματα που ασχολούνται με εγκλήματα

Ας δώσουμε ένα τέλος στον εκφοβισμό! Οι μαθητές της τάξης μας δίνουν το δικό τους μήνυμα!

23/12/2020

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές και ευχές για τις γιορτές!

Τις τελευταίες μέρες οι μαθητές της τάξης μας με κέφι και πολλή διάθεση έφτιαξαν κατασκευές, κάρτες και αντάλλαξαν συνταγές.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι δημιουργίες τους!

23/12/2020

Να τα πούμε;

Δε νομίζω να είστε κι εσείς σαν τη μάγισσα Φρικαντέλα που μισούσε τη λέξη “κάλαντα”;

Γιατί έχουμε τη λύση να σας κάνουμε να τα λατρέψετε!!!

Μετά την ανάγνωση του παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά και αφού ακούσαμε κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ο Σίμος, μαθητής της τάξης μας, έκανε μια πολύ όμορφη διασκευή στα Κάλαντα της Χίου, προσαρμοσμένη πάντα στο θέμα που μας απασχόλησε το 2020 και συνεχίζει να μας απασχολεί. Ας ευχόμαστε όχι για πολύ καιρό ακόμη… Όπως καταλάβατε είναι ο Covid 19!

Ας τον απολαύσουμε λοιπόν πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://vocaroo.com/1aJwvKAZG3ge

Ελπίζουμε να είστε κι εσείς αισιόδοξοι ότι το 2021 θα είναι πιο γενναιόδωρη χρονιά!

Σας ευχόμαστε υγεία, αγάπη, ευτυχία και πολλά χαμόγελα!

3/12/2020

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Οι μαθητές της τάξης μας μετά από την παρακολούθηση βίντεο και παρουσιάσεων δημιούργησαν τα παρακάτω έργα στέλνοντας το δικό τους μήνυμα!

2/12/2020

Ποιήματα για το έθνος μας

Στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής τα παιδιά αφού κατανόησαν τα στοιχεία που δομούν την έννοια του έθνους δημιούργησαν ποιήματα για το έθνος!

13/11/2020

Πώς πήρε το όνομά της η πλατεία της πόλης μου ή του χωριού μου

Με έναυσμα το μάθημα της ιστορίας μας στο οποίο μάθαμε ότι οι κεντρικές πλατείες της Πόλης έφεραν τα ονόματα των αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου, Θεοδοσίου και Αρκαδίου, οι μαθητές της Ε’ τάξης συγκέντρωσαν πληροφορίες για το όνομα της κεντρικής Πλατείας της Χίου (Πλατεία Βουνακίου) αλλά και άλλες πλατείες της πόλης καταγωγής τους ή του χωριού τους και έφτιαξαν ένα κολλάζ.

dav
dav

21/10/2020

Καθαρισμός της αυλής του σχολείου

Οι μαθητές του σχολείου μας είναι πολύ προσεκτικοί και φροντίζουν η αυλή να είναι πάντα καθαρή…

dav

21/10/2020

Κολλάζ με φωτογραφίες και κείμενα για εκδηλώσεις της Χίου και της Αθήνας

Στο μάθημα της Γλώσσας αφιερώσαμε χρόνο για να γίνει παρουσίαση πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται στην χώρα μας…

6/10/2020

Επίσκεψη επισκέπτριας Υγείας

Την Τρίτη 6/10/2020 επισκέφθηκε την Ε’ τάξη του σχολείου μας  η κυρία Καραμιχάλη Βασιλεία, επισκέπτρια υγείας, ώστε να πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο Αγωγής Υγείας, με στόχο να ληφθούν μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού….

dav